KNYSNA


Från Oudshoorn färdades vi sedan söderut ner mot kusten och Knysna. Vi slingrade först ned längs smala bergsvägar innan vi kom ned vid kusten vid en ort som heter George. Några veckor senare fick jag hem ett brev från polisen i George med en fortkörningsbot. Tydligen hade en polis stått dold med radar och fotat mig.
 


Vi plockade upp Mikaelas dåvarande pojkvän Anthony på ett hostel i Buffels Bay.

Buffels Bay är en liten ort ca. två mil från Knysna. Området är känt för sina vågor perfekta för surf.  Det var en väldigt vacker strand med dramatiska vågor och starka strömmar utanför. Vattnet i denna del av Sydafrika är ganska kallt. Det är närheten till Antarktis som kyler vattnet ned mot 10-15 grader.

Namnet Knysna härstammar troligen från ett ord på  Khoikhoispråket som betyder "ormbunkar". Knysna är en stad med ca. femtio tusen invånare i Västra Kapprovinsen. Lite är känt om Khoikhoi, de första inhemska invånarna i Knysna. Området öster om staden George separerades av höga berg och djupa raviner, vilket gjorde det praktiskt taget oåtkomlig för europeiska resenärer.

Staden är en populär destination för både turister och pensionärer. Många brittiska pensionärer har flyttat hit på grund av det varma klimatet.

Staden är främst byggd på den norra stranden av en Knysna Rivers flodmynning, känd som Knysna lagunen. Knysna har ett kustklimat. Somrarna är varma och vintrarna milda till kyliga. Under sommaren når den genomsnittliga maximala temperaturen 25 ° och sällan över 30 ° Knysna är en av de regnigaste platserna i Sydafrika. Knysna förblir grönt under alla årstider, och dess tempererade klimat gör det till ett turistmål året runt. 
 


Vi tog en halv dags utfärd till Featherbed Nature Reserve utanför Knysna som är ett unik privatägt reservat som ligger på den västra sidan av The Heads och kan endast kan nås med färja. Knysna Heads är två enorma sandstensklippor som står som vaktposter på vardera sidan av sundet till Knysnalagunen. De är ett känt landmärke.
 

Vattnet utanför Knysna är ett av södra halvklotets bästa ostronställen. Varje år hålls en ostronfestival i juni-juli.
 


Featherbed Nature Reserve huvudsakliga funktion är att skydda den naturliga skönheten i det som återstår av naturen i Knysna.

Antalet besökare i reservatet är begränsat och besök tillåts endast om du är i sällskap med en guide. Man åker först upp i vagnar dragna av en traktor. Sedan vandrar man en 2,2 kilometer lång vandringsled tillbaks till utgångs-punkten. Leden går på sandstensklippor under Milkwoodträd. En frodig grönska utmärker reservatet.

Uppe på klippan hade vi en hänförande utsikt åt alla de håll. 

Mynningen öppnar till havet mellan två stora uddar. Dessa populärt kallad "The Heads", och har blivit ökänd på grund av mängden förlista båtar och fiskare som passerat genom deras förrädiska och oförutsägbara vatten. 


Vandringen var inte speciellt jobbig eftersom den mestadels gick nedåt. Dock blev det törstigt i värmen. Vart man än gick fanns det spektakulära utkikspunkter.

Havet urholkar sandstensklipporna till dramatiska formationer. I havet utanför finns säl, delfin och val.

I april 1817 var briggen Emu det första europeiska fartyg att passera Knysna Heads. Hon gick på en sten som nu kallas Emu Rock och sprang läck. Besättningen seglade upp henne på land för att förhindra att hon sjönk.

 slutet av april kom HMS Podargus för att bistå. Efter kartläggning av området seglade Podargus in till Knysna och hämtade Emus last.

Det är inte svårt att förstå hur svårt det är att segla igenom den smala passagen med sina stora vågor och kraftiga strömmar.

Katamaranen på den lilla bilden nedan till vänster försökte flera gånger komma ut till öppet hav innan de fick ge upp. Det var inte rätt väderförhållanden för dagen.

I reservatet strövar Dykarantiloper. Namnet kommer sig av att deras föredragna flyktmetod är att dyka in i ett busksnår. Dykarantiloperna är relativt små: 115-145 centimeter långa och vikten mellan 5 och 60 kilogram. De har kortare framben än bakben och får därav en rundad ryggprofil. Pälsens färg är beroende på arten. Ofta är ovansidan brunaktig och undersidan tydlig ljusare. 

Dykarantiloper är aktiva på natten.Den är mycket skygg och vistas alltid i närheten av tät vegetation. Födan utgörs av gräs, blad, frukter, rotfrukter och blommor. Det antas att även andra dykarantiloper äter animalisk föda, vilket är ovanligt för idisslare.


Efter vandringen slog vi oss ned för att vänta på färjan vid en liten servering. Efter den varma promenaden smakade en öl gott.

Sydafrika har ju både gott öl och vin. Priserna är väldigt låga. Vid bordet bredvid satt en amerikan som beställde vin. När glaset och notan kom hörde jag honom muttra för sig själ - herrejösses, ett vinglas är billigare än en kopp kaffe.