New york 1988

New York University Club vid hörnan av 5th Avenue och 54.


1988 var jag i New York för en rad affärsmöten. Med mig hade jag en halvtaskig gammal analog kamera. Efter några dagars arbete i New york kom Marianne över och vi tog några dagars semester. Genom affärskontakter hade jag  fått möjligheten att bo på University Club of New York.

University Club of New York (även känd som University Club eller UClub) är en privat social klubb belägen vid en West 54th Street på Fifth Avenue på Manhattan. Klubben har en rad kända medlemmar som t. ex. Kissinger.  

På insidan var det en gammaldags elegant lyx. Ganska stelt och med totalt slipstvång i hela byggnaden vilket gjorde att man drog av slipsen direkt när man kom ut i den trettiogradiga värmen och knöt den på entretrappen när man kom tillbaks.

1860 startade en grupp av studenter från Yale klubben som ett sätt att binda samman dem efter utbildningen. Det första mötet hölls i Columbia College Law School (nu Columbia University Law School), där Theodore Dwight, klubbens första ordförande var professor.  Grundvärderingarna var att främja plikten mot samhället det intellektuella livet. Klubben säger i sin stadga att syftet med är att verka för främjandet av litteratur och konst genom att upprätta och upprätthålla ett bibliotek, läsrum och en konstutställning.

Utöver sina många stora arkitektoniska detaljer har University Club en av New Yorks största privata konstsamlingar med verk av stora amerikanska konstnärer
 


Bara ett par kvarter från University Club börjar Central Park som idag är den mest besökta stadsparken i USA samt en av de mest filmade platserna i världen.

Mellan 1821 och 1855 nästan fyrdubblades i befolkningen i New York. Eftersom staden expanderade norrut upp på Manhattan började folk dras till de få öppna ytor, främst kyrkogårdar som fanns för att komma bort från buller och det kaotiska livet i staden.

Mellan 1860 och 1873 övervanns de flesta av de stora hindren för uppförandet av parken och man slutförde de huvudsakliga bitarna av parkens konstruktion. Arbetet dokumenterades med tekniska ritningar och fotografier. Under denna period hade mer än 18.500 kubikmeter matjord transporterats från från New Jersey eftersom den ursprungliga marken var varken bördig för de olika träd, buskar och växter som man ville ha.

När parken officiellt var klari 1873 hade mer än 10 miljoner lass material transporterats ut i parken och mer än fyra miljoner träd, buskar och växter som representerar cirka 1500 arter anlagds i parken. Mer krut användes för att rensa området än vad som användes i slaget vid Gettysburg under det amerikanska inbördeskriget.

Med tiden gick parken ned sig men man började i modern tid så småningom rensa upp både Central Park och andra parker i New York City. Gräsmattor och blommor omplanterades, döda träd och buskar ersattes, vägar och broar reparerades. I början av 1990-taelt investerades $ 50 miljoner i en kampanj för att fokusera på förbättringar i norra delen av parken.

New Yorks budgetnedskärningar i början av 1990-talet resulterade emellertid i att man avskedade personal och ett ökat  slitage av parken. Efter ett tag började man dock att återanställa de trädgårdsmästare som tidigare underhållit parken. Parken delades in i 49 zoner med en person ansvarig för varje zon. Renoveringen fortsatte under början av 2000-talet.

The Lake i Central Park med The Loeb Boathouse i bakgrunden.


Inne i den centrala delen av parken ligger The Loeb Boathouse där vi stannade till för en bit mat. 

Att ro med båt på sjön i Central Park blev populärt på 1860-talet vilket gjorde att ett båthus uppfördes 1872 ritat av  Central Parks landskapsarkitekt Calvert Vaux. Det utformades som ett vackert, två våningar högt, viktoriansk trähus. 1924 ersättes det med en rustik träkonstruktion. Varför är fortfarande något av ett mysterium.  Senare kom investmentbankiren och filantropen Carl M. Loeb och hans hustru Adeline att donera 305.000 dollar för att skapa The Loeb Boathouse som invigdes i mars 1954.

Sjön var den sista av Central Parks vattendrag som skall renoverades. Under sommaren 2007 inleddes  den första fasen av en restaureringen av sjön och dess strandängar.

Central Park, som har varit ett nationellt historiskt landmärke sedan 1962, designadet av arkitekten och författaren Frederick Law Olmsted och engelska arkitekten Calvert Vaux. Central Park är en av de mest kända sightseeing-målen i New York.
 

Trots att The Loe Boathuse idag är en turistfälla i New York så är det en trevlig plats att göra en paus under en promenad i Central Park.

Det är ganska dyrt att äta här. Idag ligger priserna för en lunch mellan trettio och fyrtio dollar. Trots detta gör det fina läget det värt ett besök.

I mitten av Cherry Hill ligger denna viktorianska utsmyckade fontän. Cirkeln var utformad som en vänd-punkt för vagnar och fontänen som ett vattentråg för hästar. I fontänen strömmar vatten från åtta små blommor i en cirkel av skålar.

Central Park liknar Londons Hyde Park och Münchens Englischer Garten och har fungerat som en förebild för många stadsparker. Parken, som tar emot cirka 35 miljoner besökare årligen är den mest besökta stadsparken i USA.  Den är också en av de mest filmade platserna i världen. Parken har en egen NYPD polisstation, Central Park Precinct.

Utanför John Lennons lägenhet

I parkens västra del ligger Strawberry Fields som är tillägnat John Lennon. Han mördades utanför sin bostad i Dakota Building som ligger bredvid parken.

Strawberry Fields invigdes den 9 oktober 1985. Datumet är John Lennons födelsedag och platsen invigdes av Lennons änka Yoko Ono.
 


 

Plaza Hotel i New York är en kulturminnes-märkt lyxhotell vid hörnan av Central Park.
 Byggnaden, är 20 våningar hög och ritades av Henry Janeway Hardenbergh i stil efter franska renässansslott och öppnades 1907. Den kulturminnesmärktes av kommunen 1969 och utsågs 1986 till nationellt kulturminnes-märke.

 Hotellet har, efter den senaste renoveringen på 2000-talet, 282 rum och 152 privatägda våningsliknande sviter.

Conrad Hilton köpte Plaza Hotel 1943. År 1955 köptes hotellet av restaurangkedjan Childs Company, senare namnändrad till Hotel Corporation of America. Donald Trump köpte det därefter 1988 och sålde det efter sin skilsmässa med Ivana Trump 1995 till Troy Richard Campbell. Denne sålde det i sin tur 2004 till den nuvarande ägaren, fastighetsbolaget El Ad Properties.

Hotellet är också känt för att vara med i filmen Ensam hemma 2 - vilse i New York samt Crocodile Dundee.

Kvarteren runt den sydvästra delen av Central Park består mestadels av affärskvarter. Här till höger är Marianne på Madison Avenue.

 Huvudkontoret för FN ligger i New York på First Avenue vid East River.  FN´s Huvudkvarter sträcker sig mellan: 1 Avenue West, East 42nd Street south, East 48th Street north and the East River east i området Turtle Bay.

Komplexet är även känt för sina trädgårdar och utomhus skulpturer. 

Empire State Building Empire State Building

Ett naturligt turistmål var naturligtvis Empire State Building vid kors-ningen Fifth Avenue och 34th West Street.

Skyskrapan började byggas 1929 och invigdes 1 maj 1931 och är 102 våningar och är 381 meter hög.

Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State.

Empire State Building var världens högsta byggnad i 39 år, tills World Trade Centers norra torn nådde sin maxhöjd 1970. Sedan 11 september 2001, då World Trade Center förstördes blev Empire State Building åter-igen New Yorks högsta fram till 30 april 2012 då nya One World Trade Center nådde samma höjd.

Empire State Building har ett observationsdäck som är öppet för allmänheten och som har en fin utsikt över central Manhattan.

Empire State Building har varit med i fler än hundra filmer. Mest känd är nog King Kong från 1933 där jätteapan klättrar upp på toppen av skyskrapan.

Gallerstängsel runt utsiktsplattformen
Vy motsödra Manhattan och World Trade Center.
Vy mot Central Park.

Hela huset byggdes i loppet av ett år och 45 dagar. Under vissa tider skapades 14 våningar i loppet av tio dagar, i genomsnitt blev 4,5 våningar klara per vecka. Mer än 3 400 arbetare med en lön på 1,92 $ per timme var anställda på bygget. Intressan är de grupper om fyra personer som var anställda för nitning. Det var oftast mohawkindianer som slog i 800 nitar per dag och kastade på 300 meters höjd metalldelar till varandra på 40 meters avstånd som fångades med trattformiga handskar. Den 1 maj 1931 blev byggnaden invigd av president Herbert Hoover.
 
Efter att fem personer, inom loppet av tre veckor, hade tagit sitt liv, genom att hoppa från takets utsiktsplats, etablerades 1947, ett tre meter högt stängsel kring utsiktsplattformen som försämrade utsikten men förebyggde framtida självmord.
 

En trevlig men turisttät del av nedre Manhattan är Little Italy en gång känd för sin stora population av italienska amerikaner. Idag består området av endast ett fåtal italienska butiker och restauranger
 
En gång beskrevs Little Italy var som en napolitansk by återskapad på dessa stränder, med sitt eget språk, seder och finansiella och kulturella institutioner. Little Italy var inte det största italienska kvarteret i New York City men det var kanske stadens fattigaste italienska grannskap.
 
Idag är Little Italy ett kvarte med kaféer och restauranger som främst vänder sig till turister.
Italienarna dominerade området under en relativt kort period beroende på det snabba ekonomiska välstånd många italienare uppnådde med tiden och som gav dem möjlighet att lämna dtn trånga fattiga området för områden i Brooklyn och Queens. Little Italy hyste stora delar av den organiserade brottsligheten under 1900-talet.

SoHo ligger på södra Manhattan. Namnet är en förkortning för South of Houston, alternativt South of Houston Street. SoHo är beläget mellanHouston Street i norr, Lafayette Street i öst, Canal Street i syd och Sixth Avenue i väst.
Stadsdelen har genomgått en stark gentrifiering och blivit en av stadens mest populära stadsdelar att leva i. Kvadratmeterpriset har stigit och husen har i stor del renoverats för att erbjuda exklusiva boenden för New Yorks yngre elit.

SoHo har ett rikt kulturliv och är ett populärt kvarter för shopping, restauranger, barer och nattliv. Många kända märken har sina butiker här och även en del berömda möbelaffärer.
SoHo är den rätta stadsdelen att gå och shoppa nya kläder. Modeälskare älskar dessa kullerstensgator, och framför allt alla klädbutikerna. Detta är några av skälen till att flera kändisar valt att bosätta sig i stadsdelen.

Houston är en gata som går från East till West, precis där gatorna blir nummer istället för namn. I slutet av 1800-talet utvecklades stadsdelen till en textilindustri, och man kan se det på många av de äldre byggnaderna.
Stadsdelen är även känd från olika filmer och shower. SoHo är idag en av New Yorks säkraste stadsdelar.
 

Marianne och Mårten Rudolfsson, dåvarande chef för Bulls Licensing.

Vid Manhattans södra spets ligger Battery Park. Härifrån går färjan till Frihetsgudinnan. I parken finns en staty av den svenske uppfinnaren John Ericsson, som bland annat konstruerade slagskeppet USS Monitor. Ericsson var bosatt och hade kontor vid Beach Street i området Tribeca.[
 

Wall Street ligger i den nedre delen av ön Manhattan, New York och utgör USA:s och ett av världens viktigaste finanscentrum.  Börsen New York Stock Exchange ligger vid Wall Street. Aktiemäklare mm har ofta sina kontor i närheten. En del har dock flyttat i och med att World Trade Center i närheten raserades 2001.

En stadsmur som förr sträckte sig över ön vid nuvarande Wall Street har gett gatan sitt namn. Anledningen till detta är att på tiden då resten av ön befolkades av indianer och behovet av en mur fanns var det fördelaktigt att äga mark nära muren med tanke på tillgången till vakter i närheten. Detta gjorde platsen längs muren populär för byggnader med stora summor kontanter till exempel banker.

Twin Towers Twin Towers

Naturligtvis tog vi oss upp i det södra tvillingtornet i World Trade Center och observationsdäcket på 417 meters höjd. Top of the World Trade Center

Observatories-däcket bestod av både ett observationsdäck på taket som utgjordes av våning 110 samt ett observationsdäck inomhus på våning 107. För att komma dit fick man köpa en biljett och därefter åka direkthiss från lobbyn till inomhusdäcket. Därifrån gick sedan rulltrappor till taket. Kön till biljettkassorna och hissarna i lobbyn som ledde upp till observations-däcket var dagligen ofta lång då det var en av New Yorks mest populära turist-attraktioner. Tvillingtornen var bland de första skyskraporna att byggas med så kallade sky lobbies, det vill säga våningsplan där man fick byta hiss om man skulle högre upp i byggnaden. Totalt så fanns det 99 hissar i varje torn.

Det norra tornet färdigställdes i december 1972. Det var 417 meter högt upp till taket och med masten som monterades upp 1978 var den ytterligare cirka 109 meter. Det södra tornet stod klart i juli 1973. Det officiella öppnandet av tvillingtornen ägde rum den 4 april 1973. I norra tornet fanns från våren 1976 restaurangen Windows on the World där jag kom att äta flera gånger under senare resor till New York.

Det norra tornet var då världens högsta byggnad. Efter att den drygt 109 meter höga masten monterats upp på det norra tornet 1978 var dess totalhöjd 526 meter, 84 meter högre än Empire State Buildings totalhöjd på 442 meter.
Ser man endast höjden upp till taken så var norra och södra tornen 36 respektive 34 meter högre än Empire State Buildings 381 meter. Sin position som världens högsta byggnad fick det norra tornet bara behålla under en kort period, redan innan tornen var färdigbyggda hade arbetet påbörjats med att bygga Willis Tower (tidigare kallat Sears Tower) i Chicago vilket blev 442 meter högt upp till taket.

Uppe på obsevationsdäcket gav utsikten nästan en känsla av att man satt i ett flygplan och såg ned mot marken.

Det fanns även restauranger, gallerior och affärer med mera under komplexet, intill tunnelbanestationen. Varje våning hade en yta på cirka 3 500 m² som kunde användas som kontorsyta. Hela komplexet hade en areal av strax över en kvadratkilometer. Under 1990-talet hade cirka 500 företag, framför allt inom finanssektorn, kontor i byggnaderna.

 
Efter att WTC:s tvillingtorn fallit i september 2001 blev Empire State Building återigen New Yorks högsta byggnad men passerades i april 2012 av det nya tornet One World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower) och kommer senare även att passeras av Two World Trade Center.
Runt tvillingtornen fanns ytterligare fyra mindre byggnader. En var det 22 våningar höga Vista Hotel, senare Marriott Hotel eller bara byggnad nummer 3. Där bodde jag under en vecka 2001.


Sista dagen för vårt besök i New York var det Puerto Ricos nationaldag som firades med en stor parad på 5th Avenue. Puerto Rico är en ö i Västindien som är ett självstyrande territorium tillhörande USA.  Som ett resultat av det Spansk-amerikanska kriget 1898, överlät Spanien Puerto Rico, tillsammans med Kuba, Filippinerna och Guam, till USA enligt Parisfördragetsamma år.

1917 organiserades Puerto Rico som amerikanskt territorium och invånarna blev amerikanska medborgare men med en viss särställning. Ön styrdes av en guvernör utsedd av USA:s president, medan den lagstiftande myndigheten utövades en av egen senat. 


Deltagarna i paraden utstrålade glädje och stolthet över sitt ursprung. Med sina nio procent av USA:s latinobefolkning är de den näst största gruppen latinamerikaner.