Washington maj 2015 - reubengalan

Omni Shoreham Hotel


I maj 2015 var jag i Washington i jobbet för att delta på Reubenweekenden. Jag bodde på Omni Shorehamn Hotel som låg några kilometer från de centrala delarna av Washington.

Reuben Award är ett pris som delas ut årligen av National Cartoonists Society till serie-, skämttecknare, tidningsillustratörer och animatörer för film och reklam Under galan delas det ut priser i ett antal kategorier varav den mest prestigefyllda är Outstanding Cartoonist of the Year. Priset delades ut första gången 1946 och är uppkallat efter NCS:s första ordförande Rube Goldberg, som även designat pristatyetten.

Pristagarna väljs genom en omröstning bland föreningens medlemmar, utgörandes av professionella serietcknare, illustratörer och annat branschfolk.

Eftersom jag anlände ett par dagar före galan fanns lite tid för att se sig om. På önskelistan stod Washington Smithsonian  Zoo.  Smithsonian National Zoo är en av USA:s äldsta djurparker. Eftersom parken är en del av Smithsonian Institution tar man inte något inträde. National zoo grundades 1889 i syftet att gynna djurvård, vetenskap, utbildning och hållbarhet.

National Zoo stadspark ligger i nordvästra Washington. Det finns även ett större område, Smithsonian Conservation Biology Institute,  i Front Royal, Virginia. Man har ca. 300 olika arter. En femtedel av dem är utrotningshotade. De mest kända är jättepandorna men djurparken är också hem för fåglar, stora apor, stora katter, asiatiska elefanter, insekter, amfibier, reptiler, vattenlevande djur, små däggdjur och många fler.
 

Panda (Ailuropoda melanoleuca),

En av orsakerna till att jag såg fram mot att besöka Washington zoo var jättepandorna. Det är inte så många platser i världen som man har chans att se dem.

Till skillnad från andra björnar är jättepandan en utpräglad växtätare, som främst äter bambu. Pandan lever idag vilt i Kina men har tidigare även förekommit i Vietnam och Burma.
Pandan blir mellan 1,5 och 1,7 meter lång och väger som fullvuxen mellan 70 och 150 kilogram. Mankhöjden ligger vid 75 centimeter och hanen blir 10 till 20 procent större än honan.

Pandans tassar är speciella. De har fem "tår", men handlovsbenet är förstorat, så att de nästan bildar en sjätte tå. Den fungerar som en tumme när pandan greppar sin mat
Pandan är på många sätt anpassad till sin vegetariska diet, men tarmkanalen ser fortfarande ut som hos övriga rovdjur. Som anpassning till födan är även pandans matstrupe invändigt täckt med hornämne för att skydda mot bambuns vassa fibrer. 

Pandan lever ensam och träffar endast andra pandor under parningstiden. Den är känd för sin lekfullhet. Större delen av tiden ägnar pandan till skaffa sig föda och att äta. Den äter nästan uteslutande bambuskott. Pandan behöver äta över tio kilo bambu per dag.

Trots att pandan är tung klättrar den mycket bra i träd, och när den inte äter brukar den ligga och vila sig på en tjock trädgren uppe i ett träd. Pandan har god simförmåga och badar i sjöar och bäckar.

Pandan får vanligtvis en unge vartannat till vart tredje år. I 50% av fallen föder den två. Ungarna föds i håligheter såsom ihåliga träd. När det är tid för pandan att para sig, träffas de ensamlevande pandorna under en mycket kort tid eftersom pandahonan bara är mottaglig för befruktning ungefär en dag om året.
 

Orangutang (Pongo abelii)

Orangutanger  är ett släkte  människoapor och finns i Malaysia och Indonesien. De har långa armar och rödaktigt, ibland brunaktigt, hår. Orangutanger lever nästan hela livet i träden i regnskogarna på Borneo och Sumatra.

De når vanligen en kroppslängd (huvud och bål) av 125 till 155 cm och vissa stora hanar blir 180 cm långa. När orangutangar sitter är de cirka 70 till 90 cm höga. Med en genomsnittlig vikt av 50 till 90 kg är hanar tydlig större än honor som når 30 till 50 kg. I fångenskap blir de ännu tyngre.

Orangutangen lever i skogar. Orangutanger klättrar med fyra extremiteter i träd eller de svänger sig framåt med armarna och de är dagaktiva. I de sällsynta fall när de kommer ner till marken går de på fyra extremiteter
Arterna äter främst frukter, särskild fikon är betydande matkällor. Dessutom ingår andra växtdelar, insekter, fågelägg och mindre primater i födan.

Bisonoxe, (Bison bison)

Bisonoxen är ett kraftigt djur med en kroppslängd mellan 2,10 och 3,50 meter (huvud och bål). och mankhöjden ligger mellan 1,50 och 1,95 meter. Med en vikt som upp till 900 kilo är den det största nu levande landdjuret i Nordamerika. 
Bisonoxar är vanligen aktiva på dagen men de kan även vara nattaktiva. De äter huvudsakligen vid gryning och skymning.

Större flamingo (Phoenicopterus roseus)

Flamingon har långa ben, mycket långa halsar och en kraftig näbb som är vinklad nedåt i en vinkel som nästan är 90°.

De lever i grunt salt eller bräckt vatten.

Fennek (Vulpes zerda)

Fennek är en liten nattaktiv ökenräv som finns i Sahara. Fenneken är den minsta arten av hunddjur i världen. Dess päls, öron och njurfunktion är anpassade till den höga ökentemperaturen och vattenbrist. Dessutom är dess hörsel tillräckligt känslig för att höra bytesdjur som rör sig under jorden.
 

Lejon (Panthera leo)

Lejon är ett kattdjur av släktet Panthera och världens näst största kattdjur, bara tigern är större. Lejonen lever i motsats till andra kattdjur i flockar. 
 

Koritrapp (Ardeotis kori)

Koritrappen är en mycket stor och tung fågel där hanen mäter cirka 110 cm på längden, med en höjd på mellan 60 och 90 cm och en medelvikt på 13,5 kg. Den undviker att flyga så länge det finns andra möjligheter..

Populationen av bisonoxe på den amerikanska prärien uppskattas till att år 1860 ha uppgått till cirka 60 miljoner djur men vid slutet av 1800-talet var arten nästan utdöd. De jagades till nära utrotning och 1894 fanns bara 800 individer kvar.

Idag finns troligtvis 350 000 bisonoxar.

 Deras rosa fjäderdräkt kommer av karotenoider som är en grupp ämnen som fåglarna får i sig via små kräftdjur som utgör flamingoernas huvudföda. Om de inte äter dessa räkor blir deras fjäderdräkt inte rosa utan grå som hos ungfåglarna.

Struts (Struthio camelus)

Strutsarna är de största nu levande fåglarna och lägger även de största äggen. De kan springa i hastigheter upp till 70 km/h.[3] Strutsarna är kända för sina små hjärnor som väger ungefär 40 gram.
Strutsens föda består huvudsakligen av olika växtdelar, men den äter även insekter, maskar och larver. 
 

Grå ekorre (Sciurus carolinensis)

Den grå ekorren  förekommer i alla typer av skogar, och även i parkeri städer Den går ekorren klättrar bra, men är mer markbunden än den europeiska ekorren. Arten är tämligen sällskaplig:
 

Rüppellgam (Gyps rueppelli)

Rüppelgam är en afrikansk gam. 1973 kolliderade en Rüppellgam med ett kommersiellt flygplan över Elfenbenskusten på 11 277 m höjd. Det är den högsta dokumenterade flyghöjden för en fågel

I see you!


Avslutningsbilden från Washington Zoo får bli den här vackra gröna grodan.
 

Inregistreringen till Reuben


Kvällen före Reubenweekenden började så öppnade registreringen. Det var några hundra professionella tecknare som registrerade sig för deltagande.
 

Mike Peters med fler.


De flesta samlades i hotellets bar där det blev en trevlig inledning på Reuben. På bilden ovan syns Brian Walker (Knasen) till vänster och Mike Peters (Grimmy) till höger.

Joe D'Angelo och George Haberlein

King Features tidigare chef Joe D'Angelo och den numera pensionerade försäljningschefen  George Haberlein. King Features är världens största seriesyndikat.

Jim Toomey, upphovsman till Sigges Lagun

Jim Toomey signerade sin nittonde och senaste bok. Jim tecknar Sigges Lagun och är en hängiven miljövän som kämpar för att skydda världens hav.


Senare på kvällen åt jag middag med King Features ledning och Brian Walker med fru. Till vänster har vi den nuvarande chefen för King Rocky Shepard, vice VD Keith McCloat, Brian Walker med fru. Joe och Marcia D'Angelo  jag själv och George Haberlein.
 

Capitolium från sidan


Det fanns tid för lite ytterligare sightseeing. Jag tog en taxi ned till de centrala delarna och gick the Mall från Capitol Hill till Lincoln Memorial.l

 Capitolium är en av USA:s regeringsbyggnader. Den ligger på Capitol Hill i östra änden av The National Mall  och är säte för USA:s kongress. Byggnaden är framför allt känd för sin stora vita dom. Senatskammaren finns i byggnadens norra flygel, medan Representanthusets plenisal ligger i den södra.

Capitolium snett från baksidan
The Mall
National Gallery of Art


The Mall är ett stort parkområde som sträcker sig från Capitol Hill till Lincoln Memorial. Däremellan ligger ett flertal museer och monument. Air & Space Museum och Spy Museum ligger bland annat här.
 

Vita huset
Vita huset från the Mall
Vita huset från Pennsylvania Avenue


Vita huset är det officiella residenset och primära arbetsplatsen för USA:s president. Vita huset ligger på 1600 Pennsylvania Avenue. Vita huset byggdes då District of Columbia inrättats efter ett kongressbeslut i december 1790. Dåvarande presidenten George Washington hjälpte till att utse en plats för byggnaden tillsammans med stadsplaneraren Pierre L’Enfant. Arkitekten valdes i en tävling där de fick in nio olika förslag. James Hoban fick äran att utföra konstruktionen och 13 oktober 1792 lades grundstenen.
 

Washingtonmonumentet
Washingtonmonumentet
Washingtonmonumentet


Washingtonmonumentet är en cirka 170 meter hög obelisk, byggd till minne av George Washington 1848-1884 och invigd 21 februari 1885, med invändig trappa och hiss. Washingtonmonumentet är världens högsta murade torn.
Marmorn till bygget kommer från ett stenbrott i närheten av Baltimore.
Monumentets topp utgörs av ett massivt aluminiumstycke som väger cirka 2,85 kg. Det var vid monteringen 1884 det största enskilda aluminiumgjutstycket i världen.
 

World War II Memorial


World War II Memorial är ett minnesmärke tillägnat amerikaner som tjänstgjort i de väpnade styrkorna under andra världskriget. Monumentet består av 56 fem meter höga pelare och ett par små triumfbågar kring ett torg och fontän.
 Varje pelare är märkt med namnet på en av de amerikanska delstaterna. Den norra bågen är märkt  med "Atlantic", den södra med "Pacific".
 

Washingtonmonumentet från Lincoln Memorial


Freedom Wall ligger på den västra sidan av minnesmärket med utsikt över en reflekterande pool och Lincoln Memorial bortom den. Väggen har 4.048 guldstjärnor som varje representerar 100 amerikaner som dog i kriget. På väggen står det "Här markerar vi priset för frihet".
 

Lincoln Memorial


Lincoln Memorial är ett monument som byggdes för att hedra USA:s sextonde president, Abraham Lincoln. Arkitekten var Henry Bacon som också designade statyn av Lincoln 1920 .

Abraham Lincolnstatyn i Lincoln Memorial

Det har alltid varit en stor turistattraktion sedan 1930-talet och har ett symboliskt fokus på rasrelationer.
Inskriptionerna på väggarna kommer från två välkända tal av Lincoln. Monumentet har varit platsen för många berömda tal som Martin Luther Kings "I Have a Dream" tal från 1963.
 

På väg in i National Libraru of Congress


Reubendagarna började med ett event på National Library. Det anordnades av King Features för att fira deras hundraårsjubileum. Vi fick gå in i ena sidoannexet och sedan genom tunnlar in i huvudbyggnaden.

Buz Sawyer

National Libray har en av USA:s  största samlingar av serieoriginal. Man har dessutom ca. 120.000 serietidningar. Här ovan ser vi ett original från Roy Cranes serie Buz Sawyer.
 


Seminariet leddes av King Features chefredaktör Brendan Burford. En panel av tecknare bidrog med sina personliga erfarenheter av serietecknande och att vara syndikerad av King Features.
 

Brendan Burford ledde paneldiskussionen
Brendan Burford
Brian Walker (Beetle Bailey)
Patrick McDonnell (Mutts)
Hilary Price (Rhymes with Orange)
Ray Billingley (Curtis)
Mike Peters (Mother Goose and Grimm)
Jeff Keane (Family Circus)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

King Features Syndicate - hundraårstårtan


Tillbaks på hotellet var det dags för cocktailparty med tårta. Fyller man 100 år som King Features så förtjänar man en rejäl tårta. Den här var specialbakad med Kings mest kända figurer och seriestrippar.

Tårtan beundrades av Joe D'angelo, Kings förra chef, Brendan Burford, chefredaktör, Rocky Shepard, nuvarande chef och Keith McCloat, Kings vice VD.

Cocktailpartyt var både inne på hotellet och i dess trädgård. Här ser vi Greg Walker till vänster, Brian Walker i mitten och Sally Browne andra till höger.


Av tradition har man alltid någon av kvällarna innan Reubenmiddagen karaoke. Här ser vi NCS:s ordförande Tom Richmond sjunga.

Förra NCS:ordföranden Steve McGarry är en mycket skicklig sångare.

Neal Walker med fru satt i publiken och underhölls av en rad sjungande tecknare.

Här är ett gruppfoto med en rad av tecknarna.
 


Jag hade ett lunchmöte med en gammal god vän, Bud Grace, som tecknar Ernie. Bud har gått ur NCS men kom till för vårt lunchmöte och passade då på att träffa en del gamla vänner. Här ovan ser vi från vänster Guy Gilchrist som tecknar serien Nancy (Lisa & Sluggo på svenska), Lorraine Grace, Bud Grace och Bill Janocha som är assistent till Mort Walker.

Här är Bud tillsammans med sin gode vän Arnold Roth  som är frilanstecknare och illustratör för reklam, skivomslag, böcker, tidskrifter och tidningar.

Mort Walker, Knasens tecknare var på plats både på seminarier och vid prisutdelningen.


På dagen innan Reubenmiddagen tog jag en sista rundtur i Washington. Jag hoppade på en buss till Georgetown.
 

Hilton, Washington DC


Bussen passerade Hilton där president Ronald Reagan sköts  30 mars 1981
 


Eftersom det var lördag pågick "farmer's market" där man säljer närodlade grönsaker m.m.
 

The Willard

Passade även på att spana in The Willard där jag bodde vid min första visit i Washington 1996.

Läs mer om Willards historia.

M-street i Georgetown

Georgetown är en trevlig del av Washington med många låga tegelbyggnader.

Georgetown var tidigare en egen stad, grundad 1751 och således äldre än det egentliga Washington vars centrum ligger några kilometer åt sydost. Georgetown slogs samman med Washington i två steg (1871 och 1895), varför District of Columbia numera endast består av en stad, Washington.

Georgetown slogs samman med Washington i två steg (1871 och 1895), varför District of Columbia numera endast består av en stad -Washington. Georgetown upplevs ännu som en "stad i staden" med en samlad arkitektur som avviker från resten av Washington. Den har ett affärscentrum från kolonialtiden omgivet av bostadshus från slutet av 1700-talet och framåt.

Georgetown blev efter andra världskriget en alltmer populär stadsdel. 1950 förklarades hela stadsdelen som historisk och sedan denna dag prövas noggrant alla förändringar och renoveringar av stadsbilden
John F. Kennedy valde att bosätta sig här redan innan bröllopet med Jacqueline Bouvier. Parets enorma popularitet bidrog till att Georgetown fick fortsatt uppsving och att slitna hus samt infrastruktur varsamt renoverades upp.
 


Jag var där under Memorial Day. Motorcykelgäng från hela USA tar sig till Washington och samlas nere vid The Mall för de militära styrkornas parad på Constitution Avenue.

Georgetown är numera ett av huvudstadens absolut mest exklusiva bostadsområden med promenadavstånd till butiker, antik och konstgallerier, restauranger, musikklubbar med mera. Georgetown har fler än 120 restauranger.

I Georgetown spelades delar av skräckfilmen Exorcisten in. De utomhustrappor som används i filmen går under namnet The Exorcist Steps. Sedan dess så ses och används Georgetown flitigt i både långfilmer och olika TV-serier.
 

Washington National Cathedral


Washington National Cathedral, är en biskopskatedral inom Amerikanska Episkopalkyrkan. Den finns med på listan över historiska platser s.k. National Register of Historic Places. År 2007 röstades den fram som en av de tre vackraste byggnaderna i USA efter en undersökning av American Institute of Architects.
Katedralen började byggas 1907 och blev inte färdigbyggd förrän 1990.
 


Så var det dags för arbete igen. Kvällen för Reubengalan är kulmen på några fyllda av seminarier, möten och cocktailpartyn. Klädkoden för kvällen är "black and tie" d.v.s. smoking.

Från vänster Richard Heimlich; Rocky Shepard; Mort Walker; Aileen Heimlich; Marcia D'Angelo

Knasens skaparare Mort Walker med sönerna Brian Walker  och Greg Walker

I kongressalen sitter gästerna kring ca. 25 stora ovala bord.


National Cartoonists Societys ordförande Tom Richmond håller inledningsanförandet.

Tom Richmond
George Haberlein (King) och Ray Billingsley (Curtis).
Steve McGarry (Biographics)
Jeff Keane (Family Circus)
Hilar Price (Rhymes with Orange)
Jim Borgman (Zits)

Själva prisutdelningsdelen av galan påminner om Oscar och andra galor. Först någon känd tecknare som presenterar de som är nominerade i den aktuella klassen. De presenteras med exempelillustrationer på två stora skärmar. Sedan presenteras vinnaren som kommer upp på scen, mottager priset och håller det sedvanliga tacktalet.
 


Veteranen Mort Walker presenterade huvudpriset med Reubenstatyetten i sin hand.
 


Till slut var allt över för denna gång och salen tömdes långsamt på folk. De flesta trötta gick till sina rum men en del fortsatte i hotellets barer.

Tillbaka till resor...