60 år - olika perspektiv

Bild: NASA Bild: NASA

Idag fyller jag sextio. När jag vaknade på morgonen tänkte jag först att, sextio, det är ju bara en siffra. På jobbet ser man alla som medarbetare och tänker inte så mycket på åldern.

Men så började jag tänka tillbaks och insåg att det väldigt mycket handlar om perspektiv. Jag minns ju båda Kennedymorden, Vietnamkriget, månlandningen, Norrmalmtorgsdramat, terrorvågen med Bader Meinhof och röda brigaderna, morden på Martin Luther King, John Lennon, Palme med flera, Estonia, World Trade Center, Tsunamin och andra stora nyheter genom åren. 

Likaså de olika trenderna i musiken från Beatles och Stones, hårdrocken, punken, discon och så vidare.

Allt detta gör det så uppenbart att perspektiven skiljer sig markant när jag pratar med yngre kollegor. Nämner man Kenta och Stoffe så vet jag ju inte om de tror att jag pratar om ett barnprogram från förr eller något annat. Å andra sidan så kan jag vara vara helt borta när man börjar prata om den eller den i Melodifestivalen eller Lets Dance.

Mycket av värderingar har ändrats under de här åren. De flesta till det bättre. Både samhälle och familjeliv är mer jämnlikt idag. De flesta har bättre ekonomi och högre levnadsstandard idag. Det sista kan man i och för sig ha synpunkter på. Är det fler och mer avancerade tekniska prylar som räknas så är det ju så men är vi lyckligare?

Det som kan oroa är dock det allt hårdare samhällsklimatet med ökad segretation, polarisering och ökat våld. Inte minst har debatten hårdnat och det finns mindre av respekt och avlyssnande.

I stort så tycker jag dock allt blivit bättre. All ny teknik och nya social medier har påverkat och kommer att påverka oss framöver. Man får väl omfamna allt det nya och gilla läget. Det är därför som jag idag drar igång min blogg. Först tänkte jag hitta något passande namn som "Griniga gubben" eller liknande. Det föll dock på att jag inte känner mig speciellt grinig, snarare nyfiken inför det som komma skall.


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv