Bonnier konsthall nyinvigs

På söndagen var jag på vernissage på Bonnier konsthall som hade nyinvigning med utställningen ”Samlade verk! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse”.

Utställningen ger en intressant blandad bild av svensk konstliv och är väl värd ett besök.
 

Bland annat så presenterade en av Sveriges främsta kvinnliga konstnärer Cecilia Edefalk verk från utställningen ”En annan rörelse” från 1990. Den utställningen var hennes genom-  brott som konstnär. Den baseras på sju målningar i olika storlekar med samma motiv, hämtat från en illustrationsbild för en artikel från 1988 i modemagasinet Klick.

Ursprungsbilden visar en man som smörjer in ryggen på en kvinna med sololja från en flaska som han håller i ena handen. I serien målningar En annan rörelse återfinns inte sololjeflaskan, vilket ger motivet en mer oklar innebörd.

Cecilia Edefalk är en av de svenska nu levande konstnär som fått verk sålda för rekordbelopp.

Flera av hennes verk har nått miljonbelopp. År 2004 såldes hennes Dad från 1988, en parafras på Dick Bengtssons Richard i Paris, för 1,21 miljoner kronor. Den blev därmed den dittills dyraste tavlan av en svensk levande konstnär såld på auktion i Sverige.
Hennes monumentalmålning Baby från 1986-87 såldes för 5,9 miljoner kronor på Bukowskis i november 2010, och dagen innan hade hennes oljemålning En annan rörelse från 1990 sålts på Stockholms Auktionsverk för 3,8 miljoner kronor.

En del konst känner jag mig dock litet främmande för. Ett exempel på detta är denna bild nedan som mer ser ut som ett grabbskämt men är förmodligen provokativt för en del.

Sjöberg Bildbyrå.

Senaste inläggen

Bloggarkiv