Timbuktu aktiv mot förtryck i Kongo
PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete  bjöd på tisdagen den 24 maj in Jason ”Timbuktu” till en afterwork på Södra Teatern i Stockholm.

Aktuellt för kvällen var en diskussion kring kvinnors situation och förtryck i Kongo.
Timbuktu har länge engagerat sig i att hjälpa de som utsatts för sexuellt våld i krigets Kongo. Redan 2008 besökte han landet för första gången.

Pingstmissionen byggde i slutet av 90-talet Panzisjukhuset i Kongo som vårdar utsatta kvinnor. Våldet i Kongo har drabbat tiotusentals kvinnor i form av sexuellt våld. Vid sina besök 2008 och 2015 mötte han en del av dessa kvinnor och deltog i ett projekt där man i eftervårdsboendet Maison Dorcas använder musiken som en del i terapi för att ge dem stöd på den långa vägen tillbaks till ett värdigt liv.
 


Sången blir ett sätt att berätta vad de gått igenom och blir en viktig del i läkeprocessen eller som Timbuktu säger, det hjälper dem att bygga nya drömmar.

Timbuktu samtalade med It-företagets Ateas miljöchef Andreas Rydell och en representant för den kongolesiska organisationen Kongo Moko. Andreas Rydell berättade om hur man som Europas största It-företag arbetar för att säkerställa att de råvaror som används i produktion av modern elektronik kommer från säkra källor med anständiga villkor för de som bryter, smälter eller bearbetar metallerna på annat vis.

Vi fick även en berättelse om hur man använder musiken för att förändra det kongolesiska samhället och reparera de utsattas liv.

Efter samtalen på scen framträdde Timbuktu med ett par av sina låtar.

Se fler av kvällens bilder...
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv