Prins Oscars dop

Igår blev det en väldigt lång dag. Jag var ackrediterad som fotograf på Prins Oscars dop. Dagen började inte så bra när man tittade ut genom fönstret och såg vädret. Jag visste ju inte om min position var ute på borggården eller inne.

Gav mig i alla fall väg med en väska fullpackad av fotoutrustning till museum Tre Kronor där pressen skulle samlas. Jag kom en halv timme innan man släppte in men det var redan ett trettiotal fotografer och TV-team där. De var från Danmark, Tyskland, England och naturligtvis från svenska medier.

Vid insläppet bildades en lång kö i regnet så när man väl kom in värmen var det skönt. Jag fick en grön klisterlapp att sätta på kostymen. Den visade vilken position jag hörde till.

Efter en promenad rakt igenom museumet så blev det stopp igen i ca. en halv timme. Det var säkerhetskontroll med bombhundar och allt. Därefter väntan igen. Att vara ute på fotojobb innebär alltid mycket av väntetid.
Det visade sig att man planerat om positionerna på grund av vädret och därför trängt ihop alla på inomhuspositionerna i södra valvet mitt emot slottskyrkan.

Väl framme så hade jag en position i trappan. Hyfsat bra då jag kunde röra mig från ena sidan till den andra.
Väntan igen, sedan började de första gästerna anlända. De flesta stannade till några sekunder för fotografering innan de gick vidare upp för trappan till slottskyrkan.

Efter en stund kändes det skönt att jag hade ett team på Bulls som skulle gå igenom bilderna för att få korrekta namn på alla. Plåtade massvis med gäster utan att veta vilka de var.

Strax före tolv så kom då kungligheterna. Gästerna hade kommit utifrån borggården men de kungliga kom ifrån en gång under slottskyrkan.

Alla var vackert uppklädda och såg lyckliga ut. Smattret från kameror hördes oavbrutet. Det var litet trångt och viss konkurrens om kameravinklarna så man fick vara alert och passa på.

När alla var inne i kyrkan blev det paus för oss utanför. Många började sända sina bilder till hemma-redaktionerna.

Jag föredrog att vänta ett par timmar för att kunna redigera bilderna hemma innan de skulle läggas ut för försäljning. Det är ju inte bara svenska tidningar som är kunder utan även bildbyråer i Tyskland, England, Frankrike, Spanien och USA. Man vill ju inte skicka halvdana bilder till byråer som Camera Press etc.

När dopet var över kom alla ut och det blev ytterligare en fotosession. Victoria, Daniel och barnen gick ut på slottsbacken för att möta folkets jubel. Jag såg att det var packat med folk därute. Ett hav av paraplyer. Det sköts också salut. Jag tänkte för mig själv att är man prins eller prinsessa får man inte vara skotträdd.

Sedan återstod ytterligare en halvtimmes fotografering innan det blev dags att skynda hem och bearbeta och ladda upp bilderna. De sista levererades vid tiotiden på kvällen.
Som sagt en lång dag men det var kul att vara med och skildra en historisk dag.

Fler bilder från prinsdopet...

Senaste inläggen

Bloggarkiv