Daniel Atterbom - Vila i frid

Bild lånad från Facebook Bild lånad från Facebook

En av mina äldsta kontakter i serievärlden har gått vidare dit vi inte vet eller ska veta var man hamnar. Man kan kalla Nangijala eller himlen. Definitivt måste en god människa som Daniel hamna däruppe.

Jag har genom åren haft en rad kontakter med Daniel genom mitt arbete på Bulls. Jag lärde känna honom som en mjuk, medkännande och intresserad människa. Hann brann för tecknade serier, sina hundar, politik och människor men i grunden så var han intresserad av det mesta. Det vet vi alla som följde hans årsbrev och inlägg på Facebook.

Vi hade en del gemensamt via de tecknade serierna men också via min fru och svägersta som gick i skolan tillsammans med honom. Han föddes 1959 och gick i samma skola som min fru men gick i samma klass som min svägersta som är något yngre.

I sin profession så mötes vi när han var ordförande för Seriefrämjandet. Daniel var intresserad och väldigt kunnig kring serier. Vi hade lite olika infallsvinklar till mediet. Jag från den mer kommersiella sidan och Daniel från den kulturella sidan. Vi hade dock inget problem med att kombinera något motstridiga intressen.

Intressant är att Daniel var dyslektikter och sade sig ha lärt sig läsa med hjälp av Kalle Anka. Det får mig att komma ihåg min lärare från småskolan som var så framsynt att när mina föräldrar bekymrade sig över att jag läste serier sa att det är bättre att jag läser serier än inte alls. Daniel är ett bevis för hur nyttigt det kan vara. Han blev trots allt journalist.

Vid sidan av hans arbete på Seriefrämjandet så hade vi kontakt när han arbetade för Expressen och Svenska Dagbladet.

Under senare år flyttade han ner till Österlen för att leva ut sitt intresse kring hundar. 2008 flyttade han upp till Norrköping för att jobba som frilansare för lokal nyhets- och nöjespress. Under de senaste åren hade vi sporadisk kontakt. Han ringde mig för ett par månader sedan för att fråga om en rättighet som ett mindre förlag var intresserad av. Han ville förmedla kontakt. Det var så han var, han ville hjälpa till.  Vi pratade lite om hur svårt det är att sälja seriemediet i tryckt form idag. 

För en vecka sedan ringde jag Daniel för att leja honom för en intervju. Jag fick inget svar!!!
Nu vet jag. Han låg redan på sjukhuset. Jag visste inte det men det är så otroligt tråkigt.
Jag minns Daniel som en oerhört varm människa, medkännande och intresserad av allt. Världen har blivit lite fattigare, en god människa har gått vidare.

Vila i frid Daniel. Vi är många som saknar dig.
 
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv