Cardigans på Gröna Lund

Nina Persson Nina Persson

Ikväll inleddes konsertsäsongen på Gröna Lund. Vi kan se fram emot mer än ett sextiotal spännande spelningar under sommaren. Först ut var Cardigans på  stora scenen. Det var bandets enda planerade spelning i Sverige under 2017. 

Bandet bildades ursprungligen 1992 i Jönköping och består av Peter Svensson (gitarr), Magnus Sveningson (bas), Bengt Lagerberg (trummor och flöjt), Lars-Olaf Johansson (gitarr och keyboard) och Nina Persson (huvudsång). Peter komponerar musiken, medan Magnus och Nina skriver nästan alla texter.
 

Första skivbolagsavtalet skrevs med Stockholm Records våren 1994. Debutskivan hette Emmerdale, producerades av Doc-Tore Johansson  och spelades in i hans studio i Malmö. Den första singeln Rise & Shine blev snabbt populär i radion och gav många fans.

Emmerdale blev utnämnt till Bästa album 1994 av tidningen Slitz. Tore hjälpte bandet att utveckla sitt 60-talssound med en blandning av pop och jazz.


1995 turnérade bandet på scener och festivaler i Europa. Efter turnén spelade man in sitt andra album, Life. 1996 släpptes Life i USA och resultatet blev en utsåld turné i åtta amerikanska städer och en internationell framgång med försäljning av 1,5 miljoner skivor. Bandet hamnade på topplistorna i USA, Japan och England. Singeln Carnival blev listetta i Japan, Island och Mexico.
 

Succén med Life resulterade i ett skivkontrakt med det amerikanska skivbolaget Mercury som i september 1996 släppte bandets tredje platta, First Band on the Moaon i Europa, Asien och Japan.
En av låtarna, Lovefool hamnade i filmen Romeo och Julia av Baz Luhrman efter det han bett bandet om tillstånd.

Nina Persson sa i en intervju med tidningen People att de först gav honom en ballad men att han ville ha något gladare. Persson gillade de flesta av de andra låtarna på plattan bättre men Lovefool blev så populär att den tog dem bland annat till  till David Lettermans The Late Show i mars 1997 och Beverly Hills 90210.

I Japan sålde First Band on the Moon 300.000 skivor första veckan.

Under de första sex åren erövrade Cardigans ett internationellt erkännande. De släppte sitt fjärde album, Gran Turisom 1998 och det femte, Long Gone Before Daylight år 2003.

Genom åren har man vunnit en rad Grammisar och Rockbjörnen.

Låtlista konserten på Gröna Lund

“Erase/rewind”
"Drip drop teardrop"
"Godspell”
"Live and learn”
"Good morning Joan”
"And then you kissed me"
"Deuce"
"You're the storm”
"For what it's worth”
"For the boys”
"Holy love”
"Lovefool"
"Rise and shine"
"Do you believe"
"Hanging around"
“I need some fine wine and you, you need to be nicer” 
 
Extranummer
"Communication"
"Carnival"
"My favourite game"

Se fler bilder här...
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv