Mässa och festival i England.

Jag har just kommit hem efter en vecka i England med en mässa och en festival. Mässan var Brand Licensing Europé som är en licensmässa som lockar licensföretag och deras kunder från hela världen.

Marknaden för licensiering av varumärken är enorm globalt sett. Mässan var på Olympia i Hammersmith och mässgångarna fylldes av allt från stora spelbolag som Nintendo, leksaksföretag som Hasbro, musikföretag som Live Nation till rena varumärkesföretag och agenter.

Bulls Licensing hade en delad monter med Rights & Brands och Moomin Characters.

För mig som inte jobbar på licenssidan i Bulls så var det mer av ett studiebesök även om jag hade möten om bok- och tidningsutgivning med amerikanska King Features Syndicate och nordiska Egmont.

Normalt sett, tidigare år, har jag varit på bokmässan i Frankfurt den här veckan. I år hade jag bestämt mig för att dels studera BLE i London för att senare i veckan åka upp till seriefestivalen i Lake District.

Jämfört med en bokmässa är licensmässan mer visuellt påträngande och intensiv.

Resan upp till Kendal i Lake District och festivalen the Lakes International Comic Art Festival krävde tre tågbyten. På eftermiddagen när vi kom fram så upptäckte vi att vårt hotell låg uppe på berget utanför Kendal. Alltså blev det under de kommande dagarna en hel del taxi.

Kendal är en liten stad med 17.000 invånare i södra delen av Lake District. Hela stan går i samma stil med gråa stenhus som förmodligen är flera hundra år gamla.

Omgivningen utanför är gröna böljande kullar med betande får och stenmurar. Ganska så idylliskt faktiskt. Om man bortser från lukten av gödsel när vinden låg så.

Det är femte året som festivalen genomförs och den har vuxit hela tiden. I år var det ca. 60 internationella gäster från hela världen. Skyltfönstren över hela stan var fyllda av serieillustrationer. Till min förvåning så såg vi Hälge i ett caféfönster. Man kan undra hur den illustrationen kom till då Hälge aldrig publicerats i England.

En viktig del i årets festival var ”The Finnish  Village” där man hade utställningar om Tove Jansson och Mumintrollen. Man hade till och med satt upp en temporär bastuvagn för de som ville prova en finska sauna.

Festivalens seminarier och utställningar var annars spridda över stan främst i Town Hall och kulturcentret the Brewry.

Amerikanska National Cartoonist Society hade en delegation om 7-8 tecknare. Kul att se flera av dem igen. Träffade dem senast vid Reubenutdelningen i Portland i maj.


Ordförande Steve McGary är en gammal bekant som ursprungligen är engelsman från Manchester. Han bor numera i Los Angeles.

Hans söner är också kreativa. Luke McGary fick Reuben i år för bästa Advertising Illustration. Luke har tillsammans med brodern Joe gruppen Pop Noir som gjorde en exklusiv klubbspelning en av kvällarna. Normalt spelar de mest på scener i västra USA och Los Angeles.

Under festivalen meddelades också att NCS bildat sin första avdelning utanför USA. Det är ett tiotal engelska tecknare som slagit sig samman och bildat NCS UK Chapel

NCS har dessutom initerat ett nytt pris som delades ut för första gången. Det är #the Sergio Aragones International Award for Excellence in Comic Art.

En av de personliga höjdpunkterna var mitt möte med Sydney Jordan, tecknaren av Jeff Hawke. Det är den absolut bästa science fictionserien genom tiderna. Jag säger bara Star Wars - släng dig i väggen!

Han har, speciellt i de tidiga historierna, kombinerat ett enastående artwork med genomtänkta, välskriven handling. Sydney Jordan hade kunnat vara en av de mest kända science fictionförfattarna men han valde seriemediet och gjorde det med bravur.

Hans artwork är så detaljerat och genomtänkt. Kombinationen av små detaljer, skuggor och raster gör en helt andlös. Han erbjöd sig att färglägga men den här serien skall verkligen vara i svartvitt.
 

Speciellt glädjande för mig var att han gav mig en signerad strip. Som kattälskare valde jag naturligtvis en med en katt. Jag gjorde några albumkontrakt med Jeff Hawke under 1980-talet. Nu kommer jag arbeta för att få något eller några förlag i norden att ta upp denna unika serie.

Festivaldagarna blev fyllda med  en mängd spännande möten och nätverkande. Det var tecknare och förlagsfolk från England, Kanada, USA Asien och Australien.

Utöver inrest gäster och branschfolk beräknade man att festivalen skulle få ungefär 20.000 besöökare.På fredagen utnyttjade vi en lucka i festivalprogrammet och hyrde bil för en tur upp till Windemere i de centrala delarna av Lake District. Väldigt vacker natur men sikten begränsades av dimma och duggregn. Vi blev varnade för översvämningsrisken på vägarna. Det syntes verkligen när vi kom upp till Windemere att det var mycket vatten.

Var nog tur att hemresan var på söndagen. På måndagsnatten skulle det bli orkan.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv