Grammisnomineringar 2018
Idag så presenterades de nominerade artisterna för Grammis 2018 vid en pressträff på Grand hotell.

Grammis består av nitton olika kategorier med fem nominerade artister i varje kategori. Grammis arrangeras årligen av Ifpi Sverige som är de svenska musikbolagens branschorganisation. Själva galan går av stapeln den 8 februari på Grand hotell.

På pressträffen gick man igenom kategori för kategori och några av de nominerade artisterna presenterades.

Först ut var årets album där de nominerade var Fever Ray­ – Plunge, Mwuana – Triller, Säkert! – Däggdjur, Tove Lo – Blue Lips (Lady Wood Phase II) och Zara Larsson – So Good.

Kategorin representerades för dagen av Mwuana (Robin Nyström) rapartist som är nominerad för Grammis i kategorierna årets album, årets textförfattare och årets hiphop. 

Därefter var det dags för årets alternativa pop som representerades av systrarna Jennie och Cecilia Vaz, som även var nominerade till bästa producent och Loney Dear som är pseudonym för den svenske artisten och kompositören Emil Svanängen. De nominerade är Henrik Bergren – Wolf’s heart, Jens Lekman – Life will see you now, Lonely Dear, Säkert – Däggdjur, Vaz – Necessary Pt.I & Pt. II

Systrarma Jennie och Cecila Vaz är artister, producenter, låtskrivare, musiker och grundare avStudio XX där de verkar för att att öka samverkan mellan svenska yrkesverksamma låtskrivare och producenter. Genom att tillhandahålla en musikstudio och sammanföra olika kompetenser på området, har de skapat en plattform för konstnärlig verksamhet som utmanar strukturer och normer i svensk musikbransch idag.
 


Sedan var det dags för en av de tyngre kategorierna, årets artist. Nominerade är Henrik Berggren – Wolf´s Heart, Linnea Henriksson – Linnea Henriksson, Stor – Under broarna, Tove Lo ­– Blue Lips (Lady Wood Phase II) och Zara Larsson – So Good.
  


Stor klev upp på scenen som representant för kategorin årets artist. Det är faktiskt andra gången jag fotograferar honom. Han var ju med på allsången tidigare i år. 


Därefter kom årets barnalbum och helt plötsligt var scenen fylld med artister. Här uppstod ett problem för många fotografer med att identifiera de som var på scenen. Nominerade var i alla fall enligt listan Diverse artister ­– Blipp blopp för barn, Emma Nordenstam & Karl-Jonas Winqvist – Huset, Hasse Andersson – Hasses trädgård, Per Egland & Sexårskören – Rädslorna på Scenvägen 2 och Trolska skogen – Kan innehålla spår av musik
 


Nästa kategori var årets dansband och Casanovas kom upp på scen. Övriga nominerade är Donnez – Akta dig för svärmor, Expanders – Play That Rock’n’Roll, Lasse Stefanz – Wind Me Up och Nya Vikingarna – Kramgoa låtar 30.
 


Årets elektro/dance nominerade är Avicii – Avīci (01), Axwell /\ Ingrosso – More Than You Know/I Love You, Baba Stiltz – Is Everything, Galantis – The Aviary och Icona Pop – Girls Girls/Det måste gå/They’re Building Walls.
 


Upp på scenen kom Den svenske popproducenten Baba Stiltz  som har släppt en mängd album, remixer och kassetter.

Nominerade till årets folkmusik/singer-songwriter var Ane Brun – Leave Me Breathless, Anna Ternheim – All the Way to Rio, Lisa Ekdahl – När alla vägar leder hem, Sven-Bertil Taube – Så länge skutan kan gå och Ted Gärdestad – Signerat Peter Nordahl. Ganska stor spännvidd på musikstilar.


En annan tung kategori numera är årets hiphop där man nominerat Jireel – Jettad/Tagga/Man of the Year, Lorentz – Lycka till, Mwuana – Triller, Stor – Under broarna och Yung Lean – Stranger.
 


Nominerade till årets hårdrock/metall var Arch Enemy – Will to Power, Europe – Walk the Earth, H.E.A.T – Into the Great Unknown, The Night Flight Orchestra – Amber Galactic och Vampire – With Primeval Force.
 


Sedan var det dags för jazzkategorin och en mängd svåridentifierade artister klev upp. En av favoriterna var dock Lina Nyberg.

De övriga nominerade är Asjo (Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra) – Move: Live at Fasching & Bangen, Daniel Karlsson Trio – Ding Dong, Goran Kajfes Subtropic Arkestra – The Reason Why vol.3 och Jari Haapalainen Trio – Fusion Madness.
 


Därefter var det dags för klassisk musik i kategorin årets klassiska.

Nominerade är Camilla Tilling, Gluck and Mozart Arias, Glaser, Gbg symf. Zilliacus, Persson, Raitinen, Flaminis Aura: Works by Tommie Haglund, Mats Bergström, Back: Sei solo, Norrköpings symfoniorkester/Christian Lindberg, Allan Pettersson, Symphony no.14 och The Dahlkvist Quartet – Andrea Tarrodi: String Quartets.
 


I kategorin årets kompositör dök Loney Dear (Emil Svanängen) upp i två nomineringar. Dels med Annika Norlin/Henrik Oja/Emil Svanängen/Oskar Schönning – Däggdjur men också som egen kandidat Emil Svanängen – Loney Dear.Storproducenten Max Martin är också nominerad för Samlad produktion, precis som Noonie Bao och Vargas & Lagola (Vincent Pontare/Salem Al Fakir).


En annan tung kategori är naturligtvis årets låt med en del tunga nomineringar som Avicii (feat Sandro Cavazza) – Without You, Kaliffa – Helt seriöst, Lamix (feat Mwuana/Jireel/Elias Abbas/Blizzy) – Hey Baby (remix), Miriam Bryant (feat Neiked) – Rocket, Tjuvjakt – Tårarna i halsen och Zara Larsson – Only You. Min personliga favorit, som alltid, är Miriam Bryant.
 


 


Nomierade för årets musikvideo är Cissi Efraimsson – Les Big Byrd – Two Man Gang, Filip Nilsson – Olsson – U, Mouthe – Mouthe ­– Let the Boy Live, Nicolina Knapp – Mwuana ­– Switch och Trans94 – Erik Lundin – Haffla.


När året nykomling presenterade kom Jireel och Hov1 upp på scen. Övriga nominerade  i kategorin är Janice – Answer/Love You Like I Should/I Got You, Mabel – Ivy to Roses (Mixtape) och Sarah Klang – Lover/Left Me on Fire/Strangers.
 En annan intressant kategori är naturligtvis årets pop där man återfinner tunga namn som Miss Li, Tove Lo och Zara Larsson. Övriga nominerade är Linnea Henriksson – Linnea Henriksson och Oskar Linnros – Väntar på en ängel. Årets producent; Charlie Bernardo, Karin Dreijer/Paula Temple/Nídia/Deena/Abdelwahed/Tami T/Peder Mannerfelt, Johannes Berglund, Jenny Vaz & Cecilia Vaz, Max Martin och Tove Lo/Ali Payami/Jakob Jerlström/Ludvig Söderberg.Årets rock representerades av Avantgardet där – På Östkusten intet nytt. Rasmus Arvidsson som är sångare och gitarrist berättade han han själv skickat in nomineringen eftersom bandet saknar skivbolag.

Övriga nominerade är INVSN – The Beautiful Stories, Johnossi – Blood Jungle, Solen – Känslor säljer/Miljonär och Thåström – Centralmassivet. Intressant här är att Amanda Ooms som är ihop med Tåström är en av programledarna för Grammisgalan.


Sista kategorin ut var Årets textförfattare där de nominerade är Annika Norlin – Däggdjur, Henrik Berggren – Wolf´s Heart,  Robin ”Mwuana” Nyström – Triller, Ulises Infante Azocar – Under broarna och Tove Lo – Blue Lips (Lady Wood Phase II).
 


Slutligen presenterades då programledarna. Amanda Ooms och Emma Molin kommer att leda galan.


Efter den här långa presentationen så kom alla de nominerade upp på scenen igen för den obligatoriska gruppbilden. På grund av det stora antalet så blev det lite knöligt att få ihop alla i en bild.

Slutligen var det intervjuer och enskilda fototillfällen. Sammanfattningsvis en ganska trevlig pressträff som professionellt arrangerades av Patriksson Communication.

Fler bilder...

Senaste inläggen

Bloggarkiv