Prins William och Kate i Stockholm

Bandy i Vasaparken Bandy i Vasaparken

Jag har tillbringat de senaste två dagarna med att fotografera Prins William och Kate Middletons besök i Sverige. Prins William är kronarvinge efter Prins Charles och därmed förmodligen en framtida kung.

De är utskickade av den engelska drottningen och brittiska UD på en charmturné. Budskapet är att man inte lämnar Europa även om man lämnar EU.

Pressbevakningen var enorm, nästan hundra svenska journalister och fotografer samt ett femtiotal brittiska fotografer.
Först på programmet var på tisdagsmorgonen bandy i Vasaparken. Arrangör var Hammarby bandy presenterade sporten med elitspelare och unga talanger.

Även om bandy inte är så stort i England så tror man att den allra första bandymatchen spelades där 1875. Kate har dessutom själv spelat mycket innebandy. De fick pröva på straffslag Här vann dock Prins William med 2-1.  De inledde besöket på tisdagsmorgonen med att spela bandy i Vasaparken.

Det var Hammarby bandy som bjöd in och elitspelare och unga talanger visade upp sporten och dess betydelse i Sverige.
 
De fick också smaka på innehållet i en bandyportfölj. Dock var det alkoholfri glögg och pepparkakor. Kate är ju gravid.

Vi fotografer hade en fast fotoposition vid isens ena långsida. Det var minst sagt kallt att stå stilla på isen i tre timmar.

Efter Vasaparken åkte de vidare till slottet för lunch med kungaparet och kronprinsessan Victoria och Daniel. Själv gick jag hem och värmde mig och laddade upp bilderna i säljkanalerna.

Därefter var det dags att ta sig till Stortorget i Gamla Stan där kungligheterna skulle träffa folket strax före klockan tre. Inför sitt Sverigebesök har hertigparet av Cambridge, William och Kate, bett om att få komma i kontakt med så många "vanliga" svenskar som möjligt.

Efter lunchen promenerade de därför från slottet till Stortorget som vid det laget var fullt av folk. Många var där ett par timmar innan för att hamna i första ledet och få hälsa på kungligheterna. Själv fick jag en bra plats på den plattform man byggt för pressen. Mycket kall väntan igen.

När Kate, William Daniel och Victoria kom så tog de sig god tid att prata med alla som de kunde. De överöstes med blommor och presenter.


 


Därefter gick man in på Nobelmuseet där museichef Olov Amelin tog emot och presenterade uppfinnaren och entreprenören Alfred Nobel samt Nobelpristagare från starten 1901 till idag.

På kvällen var det middag med brittiska ambassadören på residenset.

Dagen efter var det först besök på Karolinska institutet för att ta del av arbetet kring att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

Det hoppade jag över för att få en bättre fotoposition vid Matteusskolan.

Åter igen flera timmars kall väntan.  

Besöket på Matteusskolan var planerat för att de skulle få träffa lärare och elever som deltagit i ett speciellt program, Youth Aware of Mental Health (YAM).

Eleverna på skolan var glada och intresserade. Det är inte varje dag som man har hundratalet fotografer på skolgården och kungligheter kommer på besök.

Efter detta var det dags att gå hem igen och sända ut bilderna.

Övriga punkter på besöket hoppade jag över även om det var frestande att på torsdagen åka upp till Uppsala Garnison där de skulle få se Jas och höra mer om Sveriges försvarskapacitet.

Senaste inläggen

Bloggarkiv