Världens viktigaste kväll - och roligaste


I tisdags var jag på UNICEF:s och TV4:s insamlingsgala Världens viktigaste kväll – och roligaste  som sändes från Cirkus på Djurgården.
 
Jag anlände hyfsat tidigt och träffade en del andra fotografer i väntan på ”röda mattan”. Jag hade inte räknat med att det skulle komma så många kändisar. Det var allt från musiker, idrottare, skådespelare till bloggare och Youtubers.

Isabella Löwengrip med pojkvännen Hampus Jarlbo Isabella Löwengrip med pojkvännen Hampus Jarlbo


Mellan sex och sju blev det ett intensivt fotograferande.

Det svåra med den här typen av bilder är inte själva fotograferandet. Det tar ungefär 30 sek. per person. Utan det är att notera vem man fotograferar och komma ihåg det till senare bildredigering.


De stora namnen är naturligtvis inget problem utan det är oftast bloggare och nyare musiker som kan vara litet knepigt.
 

Clara Henry, Keyo och Linnéa Claeson


Programledare var som vanligt Renée Nyberg och David Hellenius. Det var femtonde gången och målsättningen var naturligtvis att slå rekord i antalet nya världsföräldrar som ger 100 kronor i månaden.
 

Renée Nyberg och David Hellenius sjunger. Renée Nyberg och David Hellenius sjunger.

Genom en rad reportagefilmer visade man på behovet av stöd och att pengarna faktiskt når fram. Hela 87 % går direkt till stöd för utsatta barn. Resten täcker administration och bekostar insamlingskampanjer.
 

Nikki Amini och Aron Brown Nikki Amini och Aron Brown


David Hellenius hade besökt Cox’s Bazar, världens största flyktingläger i Bangladesh. Där lever nu rohingyer som har tvingats fly från Burma. Den burmesiska militären har tvingat bort rohingyerna från sina hem. Det är människor som förlorat föräldrar, makar, barn. De har skjutits, knivhuggits och våldtagits.
 


Kjell Berqvist hade gjort en resa till Filippinerna där fattigdom och undernäring är ett stort problem. Där träffade han en fyrabarnsmamma som kämpar för att hennes undernärda barn ska överleva.
 
Martin Stenmark hade varit i Uganda och träffat föräldralösa barn som förlorat sina föräldrar i Aids.
 
Personligen tycker jag filmen om Agneta Sjödins besök i Sydsudan med svältande barn i enorma flyktingläger var värst. UNICEF försöker hjälpa med näring men hjälpbehovet är enormt.
 

Oscar Zia

Att folk berördes stod klart vid slutet av galan. Kvällen gav 50.000 nya världsföräldrar. Nytt rekord från tidigare 30.000. Det ger mer än femtio miljoner till hjälpbehövande barn över hela världen.
 
Galakvällen var fylld av både humor och allvar.Resereportagen varvades med sketcher av komikerna Rachel Mohlin, Christine Meltzer och Anna Blomberg, där de gjorde humoristiska imitationer av kända svenskar.
 
Artister som uppträdde live var Tomas Andersson Wij, Uno Svenningsson, Mia Skäringer Lazar, Oscar Zia, Darin och Molly Sandén.

Det kändes lite underligt att vara där och fotografera uppklädda kändisar samtidigt som det underliggande temat är både sorgligt och allvarligt.

Fler bilder...

Efterredigeringen av bilder tog sin tid men nu finns de hos Sjöberg bildbyrå.

Senaste inläggen

Bloggarkiv