Allsång på Skansen 3 juli

Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen 2018 Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen 2018

I tisdags när alla andra satt bänkade för att se fotbollen var jag på Skansen för att fotografera allsången. I presspresentationen var det väldigt få namn, bara GES och Linda Pira. Dock hade man dagen innan släppt nyheten att det skulle bli en hyllningsmedley av  Lill-Babs med Sarah Dawn Finer, Siv Malmqvist, Tova Carson, Petra Marklund, Nanne Grönvall, Sanna Nielsen och Ann-Louise Hansson.

Sarah Dawn Finer Sarah Dawn Finer

Genrepet skulle börja senare, något som jag först trodde berodde på fotbollen men det visade sig att SVT hade en överraskning.

Jag fotograferade genrepet från en annan vinkel än normalt. På pressläktaren får man alltid samma vinkel och ofta vänder sig artisterna mer åt andra sidan där det finns mer publik. Det var ovanligt liten publik för genrepet. Åter igen, fotbollen.

Sändningen inleddes och jublet bröt ut när Sanna Nielsen kom ut på scenen och ledde allsången sedvanligt med Stockholm i mitt hjärta. Hon hade bytt ut sin gröna klänning mot en landslagsdräkt.  
 

Sanna Nielsen i landslagsdräkt


Först ut på scenen var GES med den för dagen fotbollinspirerade ”När vi gräver guld i USA. Eftersom resultatet från matchen Sverige Schweiz var klart var stämningen väldigt hög. Glennmark, Eriksson och Strömstedt gav sig därefter ned i publiken och ledde en allsång med ”Stanna världen en stund.
 

GES
Sanna Nieelsen med Lasse Olsson Sanna Nieelsen med Lasse OlssonEfter GES så presenterade Sanna Nielsen en veteran i allsångssammanhang, Bosse Larssons kapellmästare Lasse Olsson.

Bosse Larsson ledde ju allsången från 1974 till 1993. Intresset var ganska svalt till en början men efter hand strömmade publiken till i allt tätare skaror.

1979 direktsändes Allsång på Skansen för första gången i TV2. Lasse Olsson berättade att han och Bosse Larsson arbetade ihop i imponerande sextio år.

Det blev allsång igen med den gamla signaturmelodin ”Sjung med”. Här kom SVT:s överraskning. Helt plötsligt under sången kom Petra Marklund som ledde allsången 2014 0ch 2015. Nästa överraskning var då Måns Zelmerlöw till publikens jubel kom in på scenen. Måns ledde ju allsången 2012 till 2014. Därefter var det dags för Anders Lundin som också sjöng med. Anders ledde allsången mellan 2004 och 2010.

Störst jubel blev det sedan när Lasse Berghagen klev ut på scenen. Han gjorde tio säsonger mellan 1994 och 2003 och förnyade programmet. När han började hade Allsång på Skansen 600 000 tittare. När han slutade var man uppe i 2300 000. Lasse Berghagen introducerade den då nya signaturmelodin ”Stockholm i mitt hjärta”.
 

En grupp allsångsledare
Anders Lundin Anders Lundin
Nu var det dags för allsång igen med ”Gå upp och pröva dina vingar” ledd av Anders Lundin som gav sig ned i publiken.

Efter allsången kom läckra Linda Pira som framträdde med medryckande ”Vem e ni”. Linda Pira slog igenom som hiphopartist 2013 och belönades med Grammis 2014 som ”årets nykomling”. Vem e ni är dock inte en hiphoplåt utan musikstilen heter merengue som är en latinamerikansk dans- och musikstil med ursprung i Dominikanska republiken.
 

Linda Pira
Sanna Nielsen och Petra Marklund Sanna Nielsen och Petra Marklund


Så blev det allsång igen. Denna gången ledd av Petra Marklund i låten ”händerna mot himlen. Gravida Petra Marklund satte sig ned på scenen tillsammans med Sanna Nielsen och ritade mikrofonen mot publiken.

Efter en stund gav sig de båda ned i publikhavet för att sjunga tillsammans med publiken.

Petra Marklund hjälpte sedan Sanna Nielsen att påannonsera nästa inslag, GES som selade ”Hon är min”. Efter GES kom Måns Zelmerlöw in igen för allsång. Han valde Björn Skifs och Bengt Palmers gamla ”Michelangelo” till publikens jubel.
 

Måns Zelmerlöw

Så kom kvällens internationella artist, 22-åriga kandensiskan Alessia Cara. Hon vann tidigare i år en Grammy Award som ”Best new artist”. På Allsång på Skansen framförde hon sin låt ”Growing Pains” iklädd en svensk landslagströja.
 

Alessia Cara
Lasse Berghagen Lasse Berghagen


 

Efter Alessia Cara kom Lasse Berghagen tillbaks och sjöng sin ”Tacka vet jag logdans”. Han ledde sedan publiken i allsången med ”En kväll i juni”.

Så var det då dags för en hyllning till och medley med Lill-Babs låtar. Den inleddes av Sarah Dawn Finer följd av Siw Malmqvist, Towa Carson, Sanna Nielsen, Nanne Grönvall, Ann-Louise Hansson. Medleyn avslutades av Petra Marklund, iförd en glittrig tajt klänning, som framförde ” En tuff brud i lyxförpackning.

Sara Dawn Finer
Siv Malmqvist
Sanna Nielsen
Nanne Grönvall
Ann-Louise Hansson
Ann-Louise Hansson
Petra Marklund

Därefter avslutades direktsändningen och övergick till SVT Play. Jag hoppade dock över den delen då jag hade en stor mängd bilder att redigera och ladda upp till Sjöberg Bildbyrå.

Se fler bilder...

Köp publiceringsrätt hos Sjöberg Bildbyrå!

Senaste inläggen

Bloggarkiv