En lång dag - Höstens TV och Allsången

Timjan, tupp och tårta Timjan, tupp och tårta

Tisdagen den 14 augusti blev en minst sagt lång dag med sexton timmars arbete. Först på agendan var SVT:s presspresentationsdag där man presenterade höstens nyheter och tv-serier. Det inleddes med en frukost i TV-huset innan SVT:s vd Hanna Stjärne inledningstalade innan vi fick se en trailer med en rad tv-serier. Det blir en blandad kompott med drama, spänning, tävling, nöje och dokumentärer.

Andreas Lundstedt Andreas Lundstedt


På nöjessidan djupdyker Alcazarsångaren Andreas Lundstedt i discohistorien. Han besöker klassisk discomark i New York och pratar med de som var med då discon var som störst på 1980-talet.

Andreas berättar om sin egen relation till genren och till Saturday Night Fever, Studio 54 med mer. Serien premiärvisas 22 augusti.


Även Sarah Dawn Finer har rest till New York för musiken. I det här fallet är det musikaler. Hennes mission är att få fler att förstå musikalens storhet och bredd. I serien "Sarah's Sounds of Musicals" besöker hon de stora på Broadwayscenerna och West End och träffar artister och kompositörer.
 

Sarah Dawn Finer


Naturligtvis så innefattar hösten en rad tävlingsprogram. Utöver kända tävlingsprogram som på spåret som kommer ”Det stora racet”, en serie där kändisar tävlar i folkrace.
 

Ellen Bergström medverkar i "Det stora racet" Ellen Bergström medverkar i "Det stora racet"

De tävlande är handbollslegenden Magnus Wislander, Let’s Dancevinnaren Elisa Lindström, radioprofilen Kodjo Akolor och skådespelaren Ellen Bergström.

Inför tävlandet tränas de av professionella förarteam. Serien startar den 4 september.


Ett annat ämne som är populärt på TV är mat. Här kommer två nya matprogram. Det ena, Timjan, tupp och tårta utlovar matlagningsglädje för både vardag och fest. Programmet leds av tv-kocken Lisa Lemke.

Övriga medverkande är Sandra Mastio som vann Sverige mästerkock 2015, Zeina Mourtada som har 100 000 följare på Instagram och till sin profession är hemkunskapslärare, bloggaren Emma Lindquist och Jimmy Brorsson som blev Dessertmästare 2015.
 

Gänget bakom Timjan, tupp och tårta


Enligt Lisa Lemke så är programmet en form av modern hemkunskap för vuxna och ska inspirera till enklare och roligare matlagning, tips för matbordet och naturligtvis recept.
 

Maträddarna Anne Lundberg och Paul Svensson Maträddarna Anne Lundberg och Paul Svensson
 

Maträddarna, det andra matprogrammet i höst har i grunden en allvarligare sida. Det handlar om vårt stora matsvinn, en tredjedel av all mat som produceras slängs.


Programmet leds av Anne Lundberg och kocken Paul Svensson. De besöker bönder, fabriker och butiker för att försöka se vad som går att göra. Recept presenteras på vad som man kan laga i stället för att slänga mat.


På den allvarligare sidan finns också ”36 dagar på gatan2 där den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson tar sin kamera, lite kläder, tio kronor på fickan och går ut på Stockholm gator för att leva bland de hemlösa och ta del av deras berättelser.

 

Christoffer Hjalmarsson tillbringade en månad som uteliggare


På drama och spänningssidan är det två populära serier som kommer med en andra säsong. Storsatsningen från förra året, ”Vår tid år nu” återkommer med nya intriger, allianser och kärlekshistorier. Vid starten av andra säsongen är det december 1955. Seriestart 16 september.
 

Charlie Gustafsson, Josefine Neldén och  Mattias Nordkvist  spelar i Vår tid är nu
Charlie Gustafsson, Josefine Neldén och Mattias Nordkvist spelar i Vår tid är nu


Den andra spännande serien är andra säsongen av ”Springfloden med Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson. Det är samma manusförfattare som i första säsongen, Rolf och Cilla Börjlind. I korthet går historien ut på att ett mord på en cirkusartist i Marseille och ett befarat självmord på en tulltjänsteman visar sig höra ihop. Polisstudenten Olivia Rönning och den hemlöse före detta polisen Tom Stilton kastas in i mordgåtan.
 

Malin Mendel och David Batra Malin Mendel och David Batra

På humorsidan finner vi David Bathra i serien ”Världens sämsta indier”. Som halvindier uppväxt i Sverige med svenska vanor reser han till Indien tillsammans med Malin Mendel, SVT:s korrespondent i Indien för att finna sitt ursprung och förstå landet bättre.Malin  ger honom uppdrag som ska göra att han förstår deras vardag bättre.


Produktive Felix Herngren har regisserat ”Andra åket”, som är en familjeserie. Madde, född och uppväxt i Björkfjället och bor i storstaden ser sin chans att flytta tillbaks för att driva familjehotellet när hennes mamma inte orkar mer. Med sig har hon familjen med bland annat den struliga tonårsdottern som inte är speciellt intresserad av glesbygden.
 

Felix Herngren


Jonas Gardell har skrivit miniserien ”De dagar blommorna blommar” som utspelar sig under sent sjuttiotal, tidigt nittiotal och idag. Tonårskillarna Erik, Mikael och Benny växer upp i ett kedjehusområde. Grannar umgås men i bakgrunden finns sorg, smärta och saknad.
 

Ett par program gör upp med våra kroppar. Mia Skäringer granskar hur vi ständigt översköljs av kroppsideal från olika typer av media, i reklam och i butiker. Hon ifrågasätter om det är rimligt att lägga så mycket energi, tid och pengar på att försöka förändra sin kropp så den ska passa kroppsidealen. Vad sker med oss och när duger man?
 

Malin Jacobsson Båth Malin Jacobsson Båth


 

Den andra serien handlar om klimakteriet. Idag är 880.000 svenska kvinnor också det. I TV-serien ”Klimakteriet – det ska hända dig med" belyser vad som händer och hur det påverkar kvinnor och deras omgivning.


Programledaren Malin Jacobsson Båth möter en rad kvinnor som berättar sina historier om hur de upplevt klimakteriet med vallningar, humörsvängningar, östrogen med mer.

SVT presenterade också sin kommande valbevakning. Valvakan kommer ledas av programledarna Mats Knutsson, Anna Hedemo och Prescilia Haddad. I studion kommer finnas bisittare för att förklara och analysera resultat och valhändelser.
 

Anna Hedenmo, Mats Knutsson och Prescilia Haddad ska leda SVT:s valvaka i höst


Efter presentationen av serierna blev det dags för individuella intervjuer och fototillfällen som pågick under ett par timmar. Vid tolvtiden åkte jag hem för redigering och distribution till Sjöberg Bildbyrå.

Fler bilder från pressdagen...
 


Vid fyratiden var det dags att åka till  dagens andra fotografering, Allsång på Skansens finalsändning. Kastade i mig en svindyr liten räkmacka på en av turistfällerestaurangerna mitt emot Skansen. Började fota genrepet och plötsligt började det regna.
 


 

Köpte en regnponcho försökte hänga på mig utrustningen igen och när allt var OK slutade det regna.Kände helt plötsligt att det är inte så där jätteskönt av vara insvept i plast när det är varmt. Det blir ganska snabbt svettigt så den åkte av igen.

Även Sanna skyddade sin fina klänning.

Årets sändningar av allsången har klarat sig helt från regn. Tio minuter på genrepet av sista sändningen var ingen katastrof.


Som vanligt inleddes fotograferingen med att vi fotografer går upp på scenen för en snabb fotosession med Sanna Nielsen. Snabbt tillbaks till pressläktaren innan sändningen startar. Eftersom det blir ganska tungt med all utrustning hade jag för dagen med mig bara en kamera vilket innebar ett snabbt byte av objektiv till 100-400 med telekonverter 1, 4 vilket ger ett maximalt tele på 580 mm.
 


Efter inledande allsång så klev kvällens första artist upp på scenen. Det var Seinabo Sey som framförde ”Breath”. En fantastisk röst verkligen. Därefter ut i publiken med Sanna för allsång.
 


 

Så var det dags för en svensk ikon, Sven-Bertil Taube som trots sin ålder gjorde ett stilfullt framträdande först med ”Brevet från Lillan” och sedan tillsammans med Sanna Evert Taubes ”Fritjof och Carmencita”.


Så kom en snabb ändring av temp då Magnus Uggla äntrade scenen och studsade runt på scenen och gjorde en medley på sina låtar. Högt tryck och gung i publiken.


Tempot växlades snabbt ner när folkmusikgruppen Systerpolskan framförde ”Ack ack” och ”Mormors brudpolska. Ytterligare lite allsång igen innan rockiga Mikael Rickfors körde sin ”Vingar”
 


Seinabo Sey återkom och sjöng ”Still” Lite kan man säga att scenframträdandet påminde om titeln, speciellt när man tänker på  Magnus Ugglas snabba och kraftiga rörelser på scenen.
 


Sändningen avslutades med mer Systerpolska och sedan Sven-Bertil Taube med ”En vals på Mysingen”.


Jag avstod för att stanna kvar för fortsättningen på SvtPlay då jag hade hundratals bilder att ta hand om efter en så lång dag.

Vid tolvtiden på natten orkade jag inte längre utan gick och lade mig.

Bilder från båda evenemangen finns att köpa på Sjöberg Bildbyrå.

Fler bilder från Allsångsfinalen...

Senaste inläggen

Bloggarkiv