IDOLFINAL I GLOBEN 2018

Idolerna gruppkramas med Pär Lernström Idolerna gruppkramas med Pär Lernström

Så var det i fredags äntligen dags för Idolfinalen 2018. Det har verkligen varit en resa med alla talanger. Från presspresentationen i Baggpipe Studios ända till finalen. För idolerna började naturligtvis resan redan tidigare med audition i olika delar av landet.
 

Sebastian Walldén vann Idol 2018

Jag har väl täckt ungefär hälften av delfinalerna i NEP Studios i Spånga. Det är kul att se hur deltagarna utvecklas och lär sig sångteknik, koreografi och dans, allt för att bli mer kompletta som artister.
 


Naturligtvis får man sina favoriter men det är inte alltid juryn håller med. Det får man väl förstå de är ju proffs medan man själv är mer en ”tyckare”. Tycker dock att det är lite tråkigt att så många tjejer åker ut så tidigt. Det är väl som de flesta säger att unga tjejer är i majoritet av de som röstar och de röstar på pojkidolerna.
 


Finalen på Globen var lite annorlunda. Allt var så mycket större. Fick gå runt halva Globen innan jag kom till entre 8 som var för artister och press.

Efter säkerhetskontroll blev jag hämtad av en av TV4:s pressansvariga och fick gå ganska långt i olika korridorer innan jag kom först till pressrummet där jag la av lite utrustning för vidare transport tilll ”the Green room” som i själva verket lyste i blått.


Vi var två fotografer som anmält oss till röda mattan, en från TT och så jag. Vis av andra evenemang av den här karaktären höll jag igen lite på fotograferandet. Det var många från personalen på TV4 samt deras sponsorer som ville bli fotade. Jag försökte koncentrera mig på de som verkligen är kända, något som är svårt nog i en tid av influencers, bloggare och vanliga kändisar.

När vi var klara på röda mattan så blev det återgång till pressrummet för en paus. Efter en stund blev fotograferna, vid det här laget en 7-8 stycken ledda in i arenan till pressdiket. 

Sebastian Walldén Sebastian Walldén

Det låg på sidan med ett ganska stort avstånd till scenen. För mig som gjorde det här för första gången var det en erfarenhet att mitt favoritobjektivt normalt som är 100-400 var något klent. Skulle ha tagit med 600:an. Det går inte att konkurrera med de stora byråernas utrustning med objektiv som kostar över 100.000 men teknik är ju inte allt. Det gäller också att få rätt bilder.

I mitt fall gäller det att beskära så att det viktiga blir tydligt. Med den upplösning som moderna kameror har så innebär det att jag får mer efterarbete men bilderna blir i princip lika bra.


Ett irritationsmoment för alla fotografer var någon på andra rad med starka armar. Han höll upp en skylt som förstörde de flesta bilder i inledningen. Flera fotografer påtalade detta för personalen men det är ju show och TV-sändning mer än fotosession så vi fick finna oss i detta.
 

Kadiatou Holm Keita Kadiatou Holm KeitaEfter första delen av sändningen var det paus och tilltugg i pressrummet. Ett stort tack till TV4 för ett välplanerat upplägg och då speciellt till Tanja Tabrizian som varit pressansvarig under hela idolresan. Hon har varit en verklig klippa för oss fotografer.

Zara Larsson


Efter pausen var det dags för andra delen och Zara Larsson inledde..
 

Zara Larsson Zara Larsson


När det började närma sig ett resultat fördes vi stillbildsfotografer fram till kanten av scenen där vi först fick ducka för att inte skymma för de som satt på första raden. Helt plötsligt blev möjligheten till bra bilder mycket bättre. Hade bytt objektiv till 24-70 som är mer lämpligt på det avståndet.

När Sebastian Walldén utropats till segrare blev det dags att rusa upp på scenen för riktiga närbilder. Höll på att göra en kanonvurpa på grund av allt papperskonfetti som låg på scenen.
 

En glad vinnareKul att få tillfälle att få fota och prata med idolerna. Den som hade svårast att säga något var Sebastian som var chockad av segern.


Sammanfattningsvis har det varit en trevlig resa under hösten med alla idoler. Helst vill man att alla ska vinna men så funkar det ju inte. Trots allt är det ju många som inte vunnit i tidigare Idoltävlingar men som trots detta fått framgångsrika karriärer som artister. Kanske är det viktigare att delta och göra bra ifrån sig än att till varje pris vinna.
 

Natalie Brydolf
Natalie Brydolf

Så var det dags för efterfesten i det f.d. Green Room. Det blev snabbt värsta partyt med folk som festade.


Jag var kvar någon halvtimma men kände inte att jag ville fota folk som festar och kanske behöver göra det ifred. Åkte hem och redigerade bilder till tvåtiden på natten när tröttheten tog över.

Fler bilder...

Som vanligt finns bilderna att köpa för publicering hos Sjöberg bildbyrå.

Senaste inläggen

Bloggarkiv