Riksdagens högtidliga öppnande

Igår den 8 september var det dags för riksmötet, riksdagens högtidliga öppnande. Jag fick jobba en del för att bli ackrediterad. I dessa coronatider var antalet pressplatser väldigt begränsat. Det gick dock bra till slut och jag var på plats i god tid mitt på dagen för att hämta pressbricka, säkerhetskontroll och att få en bra plats vid fotopositionen på läktaren. Här var man tvungen att välja om man ville ha en position vid ingången där alla anländer, på läktaren eller på någon av fotobalkongerna. Jag valde läktaren för att kunna täck podiet från framsidan. Vet inte om det var det bästa men var tvungen att välja. Kanske entrén är bättre, man kommer ju närmare de personer som är intressanta. Får tänka på det till en annan gång.

När jag kom var salen tom men en timma senare var det nästan 200 personer på plats. Klockan två så började det med att kungen, drottningen, statministern och talmannen kom in.
 

Talmannen inledde med att be kungen officiellt öppna riksmötet. Kungen läste upp sitt tal som delvis präglades av pandemin och människors känslor kring detta. Därefter förklarade han riksmötet öppnat.Sedan var det statsministerns tur att läsa regeringsförklaringen. Även den präglades av pandemin men handlade också mycket om försvaret och säkerhetsfrågor, gängkriminalitet och annat som är aktuellt i samhället just nu.

Vid tretiden var allt klart och det var bara att packa ihop utrustningen, promenera hem, redigera bilder och ladda upp till Sjöberg bildbyrå. Körde även video som distribueras via den danska nyhetsbyrån Byrd News.
 

Som fyllt ut övertygad demokrat var det en fin känsla att se den ceremoniella delen av vår demokrati. Full respekt för demokrati, yttrandefrihet och fri press är viktigt i dessa dagar.

Senaste inläggen

Bloggarkiv