Demonstration mot vaccinpass i Stockholm

Mitti Stockholms publicering Mitti Stockholms publiceringI helgen så var det en stor demonstration mot vaccinpass i Stockholm. Demonstranterna samlades vid Norrmalmstorg för att sedan marschera till Sergels torg. Jag var där på uppdrag från danska nyhetsbyrån Byrd för att ta bilder åt Mitti-tidningarna.

Enligt en polis jag pratade med uppskattades antalet demonstranter till ca. 8-10.000. Allt gick lugnt till och även om jag kanske inte håller med deras argument så är det en styrkedemonstration för demokrati och yttrandefrihet att det gick att genomföra mitt under en pandemi.

Fler bilder...

Kung Felipe VI i möte med Sveriges talman
Kung Felipe VI i möte med Sveriges talman

En hektisk vecka

24–25 november var det statsbesök från Spanien. Det var den spanske kungen Felipe VI och hans drottning Letizia. Stella pictures hade fem fotografer på plats och jag hade två uppdrag.


Det första var när den spanske kungen besökte Sveriges riksdag för att träffa talman Andreas Carlén. Efter sedvanlig säkerhetskontroll blev det först några bilder vid ankomsten och sedan lotsades vi vidare in i riksdagen för mötet med talmannen. På grund av delegationens storlek så hade man mötet i ett större konferensrum.

Förra gången jag fotograferade Andres Carlén var det på hans kontor som visserligen är hyfsat stort men skulle inte klara så här många personer.

Vi fick komma in och fota innan deras diskussioner började. Efter någon halvtimma var mötet över och det blev en rundvandring i riksdagen. Inne i kammaren var det full dramatik kring att Magdalena Andersson blev vald till statsminister, Centerpartiet stödde inte budgeten och Miljöpartiet gick ur regeringen.

Utbyte av presenter
Utbyte av presenter

På slutet av rundvandringen så utbyttes presenter och sedan var det klart.

Bilderna finns hos Stella pictures.


Samma dag den 24 så hade Louise Boije af  Gennäs ett jättestort releaseparty på Bern med anledning av att hon släpper You´re allt I want for Christmas, en julskiva med tolv amerikanska julsånger.

Det var ca. 600 – 700 gäster som bjöds på bubblande, öl, nubbe och vin samt tre olika sorters julbord. För arrangemanget stod Micael Bindefeldt.
För mig blev det lätt stressigt. Jag var klar med spanske kungen i riksdagen vid kvart över fyra och skulle vara på Berns vid fem. Valde att åka hem och tömma riksdagsbilderna ur kameran för att direkt åka till Berns. Började med en fotografering av Louise Boije af Gennäs med familjs.

När gästerna sedan anlände blev det minst sagt hektiskt. Sex hundra gäster gick förbi på röda mattan. Tack och lova var vi bara 3–4 fotografer vilket gjorde att man slapp att trängas alltför mycket.

Jacob Felländer, Louise Boije af Gennäs och Eva Röse
Jacob Felländer, Louise Boije af Gennäs och Eva Röse

Fotograferingen tog väl nästan tre timmar när jag valde att åka hem för bildredigering. Jag visste att jag inte skulle hinna med releasepartyt samma kväll och de kungliga bilderna har alltid högsta prioritet. Redigerade och laddade upp bilderna från riksdagen. Var klar vid midnatt och helt slut.

Kung Carl XVI Gustaf, kung Felipe VI, Sigbritt Karlsson och Anders Ygeman utanför laboratoriet på KTH
Kung Carl XVI Gustaf, kung Felipe VI, Sigbritt Karlsson och Anders Ygeman utanför laboratoriet på KTH

Dagen efter var det dags för ytterligare kungafotografering och ett besök på KTH. Det var den spanske kungen i sällskap med den svenske kungen som fick en presentation av Integrated Transport Research Lab, ITRL.

Kungarna anländer till KTH
Kungarna anländer till KTH


Efter sedvanliga ankomstbilder där kungarna mottogs av energi och digitaliseringsminister Anders Ygeman och KTH:s rektor Sigbritt Karlsson så lotsades vi fotografer vidare till labbet för att vara där i förväg när kungarna anlände.

Från början var det meningen att de skulle promenera ned till laboratoriet men på grund av en del demonstranter så valde man av säkerhetsskäl en bilkortege. Tror jag aldrig har sett en så stor kortege. Det var ca 20 bilar.

Ett experimentfordon
Ett experimentfordon

Labbet var intressant. Man forskar kring självkörande fordon och AI.

 När kungarna kom välkomnades de av forskningschefen Jonas Mårtensson som berättade om labbets verksamhet och ändamål. Därefter följde en demonstration där kung Felipe VI fick testa att köra en fjärrstyrd minibil. När man styr galet så korrigeras felen med hjälp av systemets AI.
 

Båda kungarna verkade uppriktigt intresserade och ställde en rad frågor.

Eftermiddagen gick åt till att redigera och ladda upp bilderna till Stella pictures.

Staffan Göthe spelar Gustav V
Staffan Göthe spelar Gustav V

På kvällen var det dags för nästa stora event. Det var Erwik Communications som ordnat ett premiärevent för SVT minidramaserie En kunglig affär som kommer sändas i fyra delar under julen.

Bengt Braskered Bengt Braskered

Den handlar om källarmästare Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Den handlar om en förbjuden relation som med alla medel skulle hållas hemlig och som utmynnade i en av de största rättsskandalerna i Sveriges historia.

I huvudrollerna ser vi Sverrir Gudnarson och Staffan Göthe. Serien är skriven av Bengt Braskered.

Vid det här laget var jag ganska trött efter veckan men som vanligt styrdes eventet skickligt upp av Alexander Erwik och fotograferingen fungerade väl. Även här var det ca. 600 gäster men de viktigaste lotsades in på röda mattan medan övriga fick gå runt.

lexander Erwik och Nisti Stêrk
lexander Erwik och Nisti Stêrk

Kom hem vid åttatiden men var så trött så jag beslutade att vänta till lördagen med redigering och uppladning.

Bilder från samtliga ovannämnda fotograferingar finns hos Stella pictures.
 

Kungen vid fanöverlämning vid Krigshögskolan Karlberg

Den 18 november var jag på plats vid försvarshögskolan vid Karlberg då kungen skulle överlämna en ny fana till skolan.

Efter att blivit lotsad av militärpoliser till en öppen plats bakom Karlberg så hamnade jag tillsammans med TT och SPA.s fotografer vid en öppen plats med ca. 200 kadetter.

Presspositionen var ganska stor men mestadels låg i skugga vilket gjorde det ganska kallt. Vid den här typen av händelser är det ganska mycket väntan innan det verkligen händer något.

Efter ca 45 minuter kom i alla falla kungen och det hela började. Han höll först ett tal om hur viktig försvarshögskolan är för skyddet av Sverige. Därefter överlämnade han fanan och inspekterade trupperna.
 


Bilderna finns hos Stella pictures.

Fler bilder...

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel välkomnades av tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Dalarna

Den 11 november var det dags för kronprinsessparet att besöka Dalarna och Falun. Eftersom programmet redan startade med ackreditering klockan nio så åkte jag upp dagen innan för att slippa isiga morgonvägar.  På vägen upp i Dalarna såg jag rester av snöfallet dagen innan.

Hade en lugn kväll på hotellrummet och en god frukost innan allt började. Hämtade ut ackrediteringen på länsstyrelsen och sedan kom första fotosessionen i landshövdingens residens. Där träffade kronprinsparet tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin som skadat foten och gick med kryckor.


De hade sedan möte i landshövdingens residens med Linus Sandgren, säkerhetschef på Clas Ohlson och ung företagsamhets Tania Gazi och Ibrahim Khodabash.

Jag åkte vidare till Falu lasarett innan möte var över. Som fotograf vill man vara på plats innan huvudpersonerna kommer fram. Vid Falu lasarett möttes kronprinsessparet av Åke Kjellin, divisionschef för medicinska service och Ann-Charlotte Ransjö som är chef för laboratoriemedicin.
 

Kronprinsessparet anländer till Falu lasarett.


En intressant rundvandring på laboratoriet följde där man utöver covid-19 analyserar många andra prover.


Därefter var det dags för kronprinsessparet för lunch på restaurang Gastronomen.
 

Som tidigare nämnts så måste man vara lite före. Nästa besök var på Högskolan i Dalarna så jag åkte dit och kastade i mig en smörgås.
På högskolan mötes de sedan av rektor Martin Norsell och Johanna Strickert, ordförande för studentkåren. Fick inga bra bilder här så jag avstod att ladda upp dem.
 

Kronprinsessan tar på skyddsklder vid fabriksbesöket Kronprinsessan tar på skyddsklder vid fabriksbesöket 

Hastade i stället vidare till Falu rödfärg som ligger uppe i gruvområdet i Falun. Väl uppe på området mötte vi personalen och vd Martin Jansson som berättade en del om vad dagen skulle innehålla i fortsättningen.
'
När kronprinsessparet anlände välkomnades de av Martin Jansson som berättade om Falu rödfärgs månghundraåriga historia och hur man nu senast påverkats av Pandemin. Därefter fick vi en rundvandring i fabriken som visade alla steg i produktionen.

Här visas hur malmråvaran fördlas i flera steg
Här visas hur malmråvaran fördlas i flera stegAllt avslutades utanför fabriksbyggnaden där man hade ställt upp en gammal ugn för att visa hur färgen kokades förr. Intresset från kronprinsessparet var stort och Victoria rörde runt i grytan

Efter detta fanns ytterligare en programpunkt men jag valde att åka tillbaks till Stockholm innan kylan och ishalkan slog till. På grund av att man bor i Stockholm så går det ju inte att ha dubbdäck. Tack Daniel Hellden :-(

Kom hem vid sjutiden och satt till midnatt och redigerade och laddade upp bilder. Dessa finns nu hos Stella pictures.

Fler bilder...

Galapremiär Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton.

I måndags så var det galapremiär på Sagan om Karl-Bertils julafton på biograf Saga i Stockholm. Den tecknade versionen har ju i många år varit en klassiker på tv. Upphovsmännen frän början var ju Tage Danielsson och Per Åhlin.  Nu är det dags för en liveversion på bio. Kanske blir den julfilmen 2021.

Hannes Holm Hannes Holm
Filmen är producerad av Hannes Holm som har en lång bakgrund i svensk filmhistoria med filmer som Adam och Eva, Himlen är oskyldigt blå och En man som heter Ove.

I huvudrollerna finner vi som Karl-Bertil Simon Larsson, Jonas Karlsson, Jennie Silferhjelm och Vanna Rosenberg. I biroller finner vi andra intressanta namn som den från filmen om Ted Gärdestad, Torka inga tårar utan handskar och ett trettiotal andra produktioner Adam Pålsson.
 


Jag var på plats på Saga för att fota alla som ville synas på premiären. Det blev lite rörigt med väldigt många personer i hög takt. Det är det vanliga dilemmat vid premiärer och röda mattan. Man fotograferar ofta en eller flera personer per minut. Det svåra blir när man inte får tid att ta namnen. Detta gäller speciellt när de är flera. Då blir efterarbetet några timmar längre.

I alla fall så funkade det hyfsat. Med erfarenhet känner man igen många och det är ofta trevligt att träffa dem igen. Resten blir efterarbete dagen efter.
Bilderna och publiceringsrätten finns hos Stella pictures.

Fler bilder…


 

The Mamas presenterar ny show på Hamburger Börs

I slutet av januari har The Mamas premiär för sn nya show på Hamburger börs. Showen kommer bestå av deras hits, andras hits och en rad fria tolkningar av ikoner som tidigare stått på Hamburger Börs. I och med att scenshower är en relativt mansdominerad miljö känns det extra roligt med tre färgstarka kvinnor på scen i vår. 

Idag handlade det om photoshots och man fick vara ensam med The Mamas inne på Hamburger börs även om jag ville ha någon bild från utsidan. Naturligtvis ställde de här trevliga tjejerna upp även om de frös. Det gjorde även jag trots  jacka.

Fler bilder och publiceringsrätt finns hos Stella pictures.

Teamet från Scandinavian Film Distribution, Anna Jandler, Kim Magnusson, Christian Bévort och Michael Fleischer

Visningspremiär för filmen Knackningarna

Igår hade Erwik Communication visningspremiär på biografen Grand för svenska rysaren KNACKNINGAR. Som är dokumentärfilmaren Frida Kempff´s långfilmsdebut. Filmens tydliga tema är psykisk ohälsa.  

Huvudrollsinnehavaren Cecilia Milocco och regissören Frida Kempff på premiären av Knackningar Huvudrollsinnehavaren Cecilia Milocco och regissören Frida Kempff på premiären av Knackningar

Filmen visades för 200 specialinbjudna kända gäster i närvaro av skådespelare och filmskaparen Frida Kempff. På besök finns också filmproducenterna Michael Fleischer, Kim Magnusson och Christian Bévort som står bakom filmbolaget Scandinavian Film Distribution.

Handlingen är i korthet att när Molly (Cecilia Milocco) flyttar in en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från våningen ovanför. Hon blir snart övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Molly konfronterar sina grannar men ingen verkar höra det hon hör. I sin jakt på sanningen inser hon snart att ingen tror på henne, och börjar själv tvivla på om det bara är i hennes huvud knackningarna hörs.Filmen har premiär på bio den 5 november. 

Regina Lund
Carina Lidbom
Thomas Hanzon

Det var en intensiv fotografering med många gäster som blandades med biobesökare till de övriga salongerna på Grand.
 
Vi var ca. 8 fotografer från olika byråer och tog två olika positioner för att det inte skulle bli för trångt. Hetsigt och svettigt men ganska kul att allt är igång igen.
 
Publiceringsrätten till bilderna finns hos Sjöberg bildbyrå.

Fler bilder...

Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT
Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT

Tareq Taylor är årets julvärd i SVT

Vem som blir årets julvärd på SVT avslöjades idag. Det är den kände TV-kocken, krögaren och författaren  Tareq Tayolor. Tittarna såg honom senast i Tareq Taylors matresa som gav honom tv-priset Kristallen som årets personlighet.

Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT

Tareq säger att han älskar julen och är verkligen taggad inför julafton. Med sin flerkulturella bakgrund så drar han ut på julen. Han firar normalt på julafton en svensk jul med de närmaste och en engelsk jul den 26 december med familj och vänner.

Att vara julvärd på SVT är kanske det finaste man kan få göra. Jag älskar julen. Och att få fira julafton tillsammans med tittarna i år, det känns stort på riktigt. Och lite pirrigt, säger Tareq Taylor.

Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT Tarek Taylor, 2021 års julvärd på SVT
Tareq Taylor har arbetat som kock sedan 1980-talet. Han har drivit ett flertal restauranger och gett ut flera böcker om mat, varav flera har belönats med priser. Tareq har medverkat i många olika radio- och tv-program. Just nu är han aktuell som en av domarna i SVT:s matlagningsprogram Bäst i köket. Han har medverkat i bland annat Trädgårdstider och Lyckomaten på SVT. Under flera säsonger har Tareq Taylor lagat maten i Stjärnorna på slottet och gör så även i årets säsong av serien. 2017 vann han Kockarnas kamp.

Publiceringsrätten till bilderna finns att köpa hos Stella Pictures.

Se fler bilder...

Kungen delar ut miljöprisER

I samband med WWFs höstmöte 22 oktober delade H.M. Konungen ut pris för Årets Pandabok 2022, utmärkelsen Årets Miljöhjälte för natur- och klimatinsatser och Marie-Claire Cronstedts pris som belönar insatser inom botanik och ekologi.
 

Årets Pandabok 2022 gick till boken ”Papua – bland paradisfåglar och djävulsrockor” av fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Papua är en storslagen fotoreportagebok om några av jordens mest artrika och säregna vildmarker - regnskogarna och korallreven i Nya Guineas övärld.


Årets miljöhjältar för biologisk mångfald och klimat blev Svensk Fågeltaxering och Johan Rockström som fick ta emot diplom av H.M. Konungen.


2021 års pristagare av Marie-Claire Cronstedts pris som belönas för arbete inom botanik, ekologi och naturvård blev Mora Aronsson.
 


Publiceringsrätten till bilderna, och fler bilder finns hos Stella pictures.


 

Pascal Engman släpper sin fjärde bok

Den 14 oktober hade Pascal Engman bokrelease för sin fjärde bok om polisinspektör Vanessa Frank. Releasepartyt var på Taverna Brillo på Sturegatan. Det var en kändisspäckad gästlista som bjöds på dryck och pizzaslices från Brillo.

Camilla Läckberg, Simon Sköld Camilla Läckberg, Simon Sköld

Boken är baserad på det faktum att våldet i gängmiljö har eskalerat kraftigt och som poliserna men även de kriminella säger, situationen kommer bara bli värre innan den blir bättre.

Det blev ett par timmars fotograferande innan hemfärd, redigering och uppladdning till Stella pictures.

Fler bilder...

Margaux Diets, Sean Canning
Agneta Sjödin
Martin Melin och Sara Varga
Viktor Frisk
Kung Carl Custaf och drottning Silvia anländer till Bruksdammen i Hälleforsnäs
Kung Carl Custaf och drottning Silvia anländer till Bruksdammen i Hälleforsnäs

Kungen Nyinviger del av Sörmlandsleden i Hälleforsnäs

Fredagen den 8 oktober nyinvigde kungaparet den tillgänglighetsanpassade slingan vid Bruksdammen i Hälleforsnäs. Den är en del av den 100 mil långa Sörmlandsleden.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Kung Carl XVI Gustaf och drottning SilviaJag hade aldrig varit i Hälleforsnäs tidigare. Fick en trevlig biltur genom ett soligt och höstfagert Sörmland. Omgivningarna var väldigt vackra med Bruksdammen som är ett stort våtmarksområde. Här har frivilliga entusiaster byggt en boardwalk tvärsöver så att man kan utan problem köra en rullstol genom den vackra miljön.

Kungapararet var inbjudna tillsammans med landshövding Beatrice Ask. Efter tal av Föreningen Sörmlandsledens ordförande Elisabeth Nilsson och Beatrice Ask höll kungen ett tal där han berättade om hur han uppskattar Sörmland och dess vackra natur.
 

Kungen klipper andet
Kungen klipper andet

Efter det var det dags att klippa det blågula bandet och förklara denna del av Sörmlandsleden för invigd.

Det bjöds på en del lättare förtäring med lokala råvaror blev det dags att köra tillbaks till Stockholm och bildredigering och uppladdning till Stella pictures.

Fler bilder...

Statbesök från Estland

En vecka med variation

Den här veckan inleddes med fotografering av kronprinsessan Victoria och Estlands president Kersti Kaljulaid vid en audiens i slottet. Vid sådana här tillfällen är man på plats någon timma innan för inpassering hos slottsvakten och sedan lotsas man upp till slottets audiensrum.

Kronprinsessan Victoria Kronprinsessan Victoria Först in från höger kom Estlands president med delegation. Någon minut senare öppnades dörren på vänstra sidan och kronprinsessan Victoria. Vi var två fotografer, jag från Stella och en från TT som fick två minuter på oss att föreviga mötet. Därefter lotsade vi ut från slottet.

På onsdagen var det åter igen dags för fotografering på slottet. Det var kungen vid utdelning av de kungliga akademiernas Bernadottestipendier. Det är fem olika akademier som utsett 1-2 stipendiater var.

Kungen delar ut stipendier
1kungen anländer till Bernadottebiblioteket 1kungen anländer till Bernadottebiblioteket

Det tog nästan en timma och utspelades i Bernadottebiblioteket i slottet. Ett imponerande rum, säkert nästan 200 kvadratmeter och tio meter upp till taket. Det innehåller ca. 100.000 böcker.

På torsdagen hade jag en uppdragsfotografering för Mittitidningarna. Mitti har producerat en specialtidning om demokrati och hur viktig journalistiken är för en levande demokrati. Mittis vd Patrik Vincent delade ut tidningen till riksdagsledamöter när de anlände till arbetet i Riksdagshuset.

Talman Andreas Norlén på sitt rum i Riksdagshuset Talman Andreas Norlén på sitt rum i Riksdagshuset
Vi stod mellan åtta på morgonen till tio. Sedan hade vi ett möte med talman Andreas Norlén på hans arbetsrum. Han gillade initiativet och försvaret av demokratin. Han har dessutom ett förflutet i tidningsvärlden.


På fredagskvällen var det dags för den första finalen i Idol. Kul att vara tillbaka i NEP studios i Spånga. Senast jag var där var 2019. Förra året var ju allt digitalt. Man har byggt om hela Idolstudion. Pressläktaren låg tidigare bakom juryn, nu är den snett framför så att man kan ta bilder på annat än juryns nackar. Dessutom har man en mycket bättre belysning i den stora studion nu.
 

Idolfinalisterna i första fredagsfinalen


På fredagskvällen var det dags för den första finalen i Idol. Kul att vara tillbaka i NEP studios i Spånga. Senast jag var där var 2019. Förra året var ju allt digitalt. Man har byggt om hela Idolstudion. Pressläktaren låg tidigare bakom juryn, nu är den snett framför så att man kan ta bilder på annat än juryns nackar. Dessutom har man en mycket bättre belysning i den stora studion nu.
 

Annika Wickihalder Annika Wickihalder
Studion var fullsatt och det var ganska många fotografer på pressläktaren. Kul att åter träffa en del som man inte sett på ett och ett halvt år.

Jag kom hem vid halv tolv och sorterade upp bilderna men var för trött för redigering. Den fick anstå till lördag förmiddag.

Bilder från alla tillfällen förutom Mitti finns hos Stella Pictures.

Fler bilder...

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Gävleborg

Igår var jag i Gävle på uppdrag av Stella Pictures. Målet var att följa kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på deras besök i Gävleborgs län. Blev en tidig morgon eftersom jag skulle köra upp till Gävle och vara på plats 9.30 för att hämta pressbrickan.

Landshövding Per Bill, kronprincessan Victoria och Prins Daniel Landshövding Per Bill, kronprincessan Victoria och Prins Daniel
På plats var flera bildbyråers fotografer samt lokal media.


Första fototillfället var vid Gävle slott där kronprinssesparet skulle träffa landshövding Per Bill. Vi fick ta bilder vid ankomsten sedan var det möte inne på slottet där man informerade hur Gävle län påverkats av pandemin.

Under tiden fick vi leta os fram till det splitter nya Tullhuset där sjukvården för region Gävleborg huserar. Det var inte helt okomplicerat eftersom det är så nytt att det inte finns med på Google maps.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

10.45 anlände kronprinssesparet och det blev en del foton från ankomsten och in i byggnaden för ett informationsmöte med regionrådet Eva Lindberg.

Efter mötet så träffade kronprinssesparet 10-årige William Sjödin som tillsammans med vårdutvecklaren William Sjödin visade hur den app, Hipr-appen, som de tillsammans utvecklat fungerar.Det är en app som förenklar medicineringen till personer med ADHD.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria Prins Daniel och kronprinsessan VictoriaDärefter var det dags för lunch. Under tiden tog vi fotografer oss till Högskolan i Gävle. Tack och lov för bars med måltidsersättning.

Framme vid högskolan blev det en stunds extra väntan eftersom lunchen drog ut på tiden. När kronprinssesparet anlände blev det först foton på trappan och senare i biblioteket där de träffade delar av högskolans ledning, studenter och forskare.

Det fanns också ett fototillfälle när de skulle lämna högskolan men alla fotografer valde att i förväg åka till Wetterlings yxfabrik i Storvik. Ingen mening med att köra ikapp med Säpo.

Wetterlings yxfabrik är anrik fabrik som på senare år utvecklats och moderniserats. Det är väl inga billiga yxor utan de kanske mer ska ses som yxornas Ferrari.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Wetterlings yxfabrik i Storvik.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Wetterlings yxfabrik i Storvik.

Kronprinsparet tog emot av vd Johan Ståhlberg som berättade en del av företagets historia. Sedan blev det en rundtur i verkstaden för att se hur tillverkningen av yxorna går till.
 

Direkt efter körde jag tillbaka till Stockholm för redigering och uppladdning till Stella Pictures.

Nu börjar allt komma igång

Kingen, drottningen, kronprinsessan och Prins Daniel vid Storkyrkan inför riksdagens högtidliga öppnande.

Den senaste tiden har det börjat hända saker. Det verkar finnas ett uppdömt behov av att mötas igen.  Först var det helt plötsligt fyra fotojobb. Först ut var det filmpremiären av dokumentärfilmen LENA som handlar om Lena Nymans liv. En intressant människa med litet tragiskt öde. Hon blev inte behandlad som hennes talang förtjänade.

En nyhet som berör mig själv är att jag nu även börjat arbeta för Stella Pictures. De har lagt en rad uppdrag på mig och fler kommer.

Först ut var riksdagens högtidliga öppnande. Jag hade fått en position utanför Storkyrkan. Det visade sig vara en väldigt svår position för alla fotografer då det var starkt solljus och det gav kontraster och stark skugga. Blev inte bilder man är nöjd med men krävde mycket efterbearbetning.

Samma dag på kvällen var det dags för kungens audiens för Österrikes talman  Wolfgang Sobotka. Det var ganska kul. Slottsvakten lotsade in mig, TT och två tyska fotografer i  en del av slottet som man vanligtvis inte ser, audiensrummet. Det finns många vackra rum på slottet. Det var en kort fotosession. Talmannen kom in från ena sidan och kungen från andra, de bugade sa några ord och gick in i ett separat möte. Vi blev informerade att man på grund av rådande omständigheter inte skulle ha något handslag.

Dagen efter var det dags igen. Det var en musikkonsert i Rikssalen. Ytterligare en kort fotografering. Det går inte att få spännande bilder på två personer som kommer in i ett rum och sätter sig.

I alla fall finns bilderna hos Stella Pictures.
 

Peter Englund och Beba Jonsson

Östermalmskväll med fashion och glamour

Denna vecka är det Stockholm Fashion Week. Den 1 september hade hårstylisten Beba Jonsson och designern Peter Englund modevisning på Östermalm.

Det kom ett hundratal gäster för att se de fantastiskt stylade modellerna. Beba hade stylat håret, Peter Englund kläderna och de bar smycken från Caroline Svedbom Jewelry.

Joe Labero
Joe Labero

Bland gästerna fanns en radkända och mindre kända personer. Bland andra var det illusionisten Joe Labero, skådespelaren Stefan Sauk, Dogge Doggelito, Inger ”Pippi Långstrump” Nilsson, idolartisterna Kadiatou, Renaida Braun och Natalie Brydolf.

Arkiv

Renaida Braun
Dogge Doggelito
Stefan Sauk
Kadiatou Holm Keta

Det bjöds på snittar från Nybroe Smørrebröd, Richard Juhlin´s mousserande och världskända DQ vodka.

Sammanfattningsvis en trevlig kväll med trevliga människor.

Publiceringsrätt till bilderna kan köpas hos Sjöberg bildbyrå.

Se fler bilder…