Igår den 8 september var det dags för riksmötet, riksdagens högtidliga öppnande. Jag fick jobba en del för att bli ackrediterad. I dessa coronatider var antalet pressplatser väldigt begränsat. Det gick dock bra till slut och jag var på plats i god tid mitt på dagen för att hämta pressbricka, säkerhetskontroll och att få en bra plats vid fotopositionen på läktaren. Här var man tvungen att välja om man ville ha en position vid ingången där alla anländer, på läktaren eller på någon av fotobalkongerna. Jag valde läktaren för att kunna täck podiet från framsidan. Vet inte om det var det bästa men var tvungen att välja. Kanske entrén är bättre, man kommer ju närmare de personer som är intressanta. Får tänka på det till en annan gång.

När jag kom var salen tom men en timma senare var det nästan 200 personer på plats. Klockan två så började det med att kungen, drottningen, statministern och talmannen kom in.
 

Talmannen inledde med att be kungen officiellt öppna riksmötet. Kungen läste upp sitt tal som delvis präglades av pandemin och människors känslor kring detta. Därefter förklarade han riksmötet öppnat.Sedan var det statsministerns tur att läsa regeringsförklaringen. Även den präglades av pandemin men handlade också mycket om försvaret och säkerhetsfrågor, gängkriminalitet och annat som är aktuellt i samhället just nu.

Vid tretiden var allt klart och det var bara att packa ihop utrustningen, promenera hem, redigera bilder och ladda upp till Sjöberg bildbyrå. Körde även video som distribueras via den danska nyhetsbyrån Byrd News.
 

Som fyllt ut övertygad demokrat var det en fin känsla att se den ceremoniella delen av vår demokrati. Full respekt för demokrati, yttrandefrihet och fri press är viktigt i dessa dagar.

Läs hela inlägget »
Karolina rustar för nya coronapatienter
Karolina rustar för nya coronapatienter

Det är märkliga och oroande tider vi lever i nu. Coronan slår ett järngrepp om samhället. Jag arbetar nu hemifrån med dagliga digitala möten. Fungerar visserligen bra men det blir ganska snabbt ensamt och småtråkigt.

Guldbron förtöjd vid Slussen
Guldbron förtöjd vid Slussen
Karolinska har förberett tält för test av coronapatienter Karolinska har förberett tält för test av coronapatienter


Alla evenemang, galor och premiärer ställs in och TV sänder utan publik och utan de fotografer som normalt fotograferar för tidningar och bildbyråers räkning.


De senaste uppdragen har varit att plåta guldbron och coronans effekter på Stockholm.

Onekligen en ny värld där broar och byggnader är det som man kan fotografera. Det lär inte bli fler Let´s Dancebilder eller liknande under våren.

Inga obehöriga eller anhöriga släpps in på sjukhuset
Inga obehöriga eller anhöriga släpps in på sjukhuset

Vissa effekter ger verkligen upphov till förvåning. Ett av våra duntäcken gick sönder häromdan. Vi åkte till Ikea för att köpa nytt. Jag var först tveksam om jag ville gå in på varuhuset eftersom jag normalt ser normalt ett besök på Ikea som  en bestraffning på grund av köer och för mycket folk. 
 

Till min förvåning var det i stort sett tomt. Det var personal överallt som putsade och städade. Heder åt Ikea för detta. Vi handlade det vi behövde och åkte hem.

Däremot var det än mer förvånande när jag idag tog en promenad genom stan och såg att det fortfarande kan bli kö för brunchätande inomhus. Med den inställningen lär vi få se en rad nya fall i fortsättningen.


Önskar alla att ni tänker till och håller er friska.

Läs hela inlägget »

Måndagen den 9 mars var det dags att presentera artisterna i årets Let´s Dance. TV4 hade i år flyttat presentationen från Grand hotell till gamla posthuset på Vasagatan. Som vanligt ett väl arrangerat evenemang. I och med att rummet hade ett glastak blev ljuset väldigt bra.


Som vanligt leds Let´s Dance av de rutinerade programledarna David Hellenius och Tilde de Paula.

I juryn har man tagit in Dermot Clemenger igen. Tillsamman med Tony Irving och Ann Wilson ska man bedöma dansparen under vårens sändningar.

Årets artister är en blandning av allt från före detta partiledaren Jan Björklund, komikern Anders Jansson, sångerskan och skådespelerskan Sussi Eriksson, influencern Alice Stenlöf, fotbollsspelaren Anders Svensson till artister som Siw Malmkvist, John Lundvik och Andreas Lundstedt.


Här nedan är alla deltagarna.
 

Liberalernas före detta partiledare dansar med Cecilia Ehrling.
Komikern, sångerskan och skådespelaren Sussie Eriksson kommer dansa med Calle Sterner.

Komikern Anders Jansson med Jasmine Takács.

Andreas Lundstedt och Tobias Bader ska dansa i Let's dance 2020.

Melodifestivalenvinnaren och artisten John Lundvik dansar med Linn Hegdal. 

Äldst och älskad av svenska folket är Siw Malmkvist som kommer att dansa med Jonathan Näslund i 2020 års säsong av Let´s Dance. Siw vann Melodifestivalen 1959 med låten Augustin.

Penny Parnevik och Jacob Persson dansar tillsammans i 2020 års säsong av Let´s Dance.

Bathina Philipson, gift med miljonären och kungavännen Aje Philipson dansar med Marc Christensen. 

Mikael Sandström och Malin Watson i Let's dance kommer under våren att dansa i Let´s Dance 2020.

Mikael Sandström och Malin Watson i Let's dance.

 

Den före detta fotbollsspelaren Anders Svensson dansar in med Maria Zimmerman under presspresentationen av deltagarna i Let´s Dance.

Nog blir det en intressant säsong med denna variation av deltagare. Ska bli spännande att se vem som tar sig fram till finalen. I slutändan är det svenska folket som avgör.

Fler bilder...


Dessa bilder och fler finns att köpa på Sjöberg bildbyrå.
 

Läs hela inlägget »

Den tolfte säsongen av TV-programmet Mästarnas mästare kommer att sändas i Sveriges Television under våren 2020. Säsongen har denna gång spelats in i Grekland under september 2019.
 

De tio deltagarna delas upp i två grupper, där de främsta sedan möts i semifinal och final.
 

I grupp 1 möts Susanna Kallur (friidrott), Michel Tornéus (friidrott), Josefine Öqvist (fotboll), Jörgen Kruth (MMA) och Ida Ingemarsdotter (längdskidor).

I grupp 2 ställs Frida Hansdotter (alpint), Pernilla Johansson, (thaiboxning), Kim Källström (fotboll), Henrik Windstedt (puckelpist/friåkning) och Kenneth Hansen (rallycross) mot varandra.

loading...


Det är upplagt för hårda tävlingar då flera av dem avslutade sina karriärer först under förra året.

Bilderna finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »
Hans Bergling och producenterna tar enot priset i kategorierna  Årets låt och årets Elektro/Dance
Hans Bergling och producenterna tar enot priset i kategorierna Årets låt och årets Elektro/Dance

Torsdagen den 6 februari var det dags för musikbranschens stora gala, Grammisgalan i Annexet vid Globen.  Spända artister serverades en växtbaserad trerätters middag tillagad av kockarna Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur.Utmaningen var att skapa en växtbaserad meny i världsklass med ett klimatavtryck inom planetens gränser.
 
Efter ett intensivt fotograferande vid röda mattan fick press och media följa galan från pressläktaren.

Kvällens storslam får man säga tog Molly Sandén med tre grammispriser. Hon segrade i klasserna Årets album, Årets artist och Årets pop. 

Avicii var nominerad för musiken som gavs ut efter hans död. Han tog hem priset för både Årets låt och årets Elektro/Dance. 
 

Det här är en av de större galorna under året men jag avvek vid halvtid på grund av en tilltagande förkylning och huvudvärk.

Benjamin Ingrosso uppträdde på galan.
Benjamin Ingrosso uppträdde på galan.
Bo Kaspers Orkester
Bo Kaspers Orkester

Redigering och uppladdning till Sjöberg bildbyrå fick vänta till dagen efter.

Publiceringsrätten finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Se fler bilder...

Här nedan är årets grammisvinnare;

Årets album
Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än
Årets alternativa pop
Amason – Galaxy I 
Årets artist
Molly Sandén
Årets dansband
Arvingarna – I DO
Årets elektro/dans
Avicii – TIM
Årets folkmusik
 Willemark/Knutsson/Öberg – Svenska Låtar
 Årets hiphop
 Einár – Första Klass
Årets hårdrock/metal
Candlemass – The Door to Doom
Årets jazz
Martin Hederos – Era spår
Årets klassiska 
Dan Laurin och Höör Barock – Golovinmusiken / The Golovin Music
Årets kompositör
Maria Jane Smith och Victor Thell 
Årets låt
Avicii – SOS (feat. Aloe Blacc)
Årets musikvideo
Vedran Rupic – Salvatore Ganacci – Horse
Årets nykomling
Einár – Första Klass / NUMMER 1 
Årets pop
Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än
Årets producent
Ilya Salmanzadeh
Årets rock
Hurula – Klass 
Årets textförfattare  
Ibrahima Erik Lundin Banda – Zebrapojken
Årets visa/singer-songwriter
Håkan Hellström – Illusioner
 
Årets hederspris
Roxette

Motivering lyder:
”Briljanta tidlösa poplåtar med effektiva änglalika refränger och ordlekar som korsat världens alla gränser. Årets hederspristagare har haft allt detta. Dom lyckades därför med resan från en svensk småstad till hela världens pophjärtan gång efter gång efter gång under tre decennier. Med meriter som 75 miljoner sålda skivor, fyra USA-ettor – unikt för en svensk akt! – sex singlar på̊topp 10 i England, och hundratals konserter i alla världsdelar går årets hederspris till: Roxette!”

Årets specialpris
Lasse Höglund

Motivering lyder:
”Årets specialpristagare inledde sin yrkeskarriär med att jobba på båt. Resorna gick från Göteborg till Amerika på 60-talet och möjligen var där han fann sitt enorma sinne för att hitta hits. Eller så var det under åren i skivbutik på 70-talet och på skivbolag från 80-talet och framåt till i dag. Han har ständigt haft en osviklig förmåga att skapa samlingar och artistsamarbeten som skickligt förenar kommersialism med äkta kärlek till musik. Årets specialpris vid Grammis går till den fortsatt ytterst aktive arkitekten bakom Absolute Musicserien: Lasse Höglund!”
Under Grammis delade man även ut priset Årets hållbara artist, ett stipendium instiftat av Oatly och Grammis. Årets stipendiat blev artisten och låtskrivaren Miss Li med juryns motivering:

”Hon har på ett färgstarkt och tydligt sätt stöttat Fridays For Future, anser att hållbarhet går hand i hand med kreativitet och ser klimatkrisen som vår tids viktigaste fråga. Lägg till turnerande med tåg, klimatsmarta matval och en förkärlek för second hand – och resultatet blir inte bara en rejäl dos inspiration till alla som vill göra skillnad, utan också titeln Årets hållbara artist. Grattis Miss Li!”
 

Läs hela inlägget »

Den 19 januari var det dags för Fadimegalan på Berns i Stockholm. Galan arrangeras av riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. GAPF är en ideell, sekulär och partipolitisk obunden organisation.


 

Jag var där för röda mattan fotograferande. Det var en strid ström av folk som stöder kampen mot hedersvåld. Från politisk håll var det bland andra moderaternas Ulf Kristersson, jämnställdhetsminister Åsa Lindhagen och Lars Leijonborg. Bland andra som syntes i vimmlet var Mia Skäringer, Susanne Alfengren och Sara Varga.
 

loading...


De här bilderna med fler finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »
Säsongens Stjärnorna på slottet
Säsongens Stjärnorna på slottet

Den 28 december börjar årets säsong av Stjärnorna på slottet sändas. Idag var det presspresentation av stjärnorna i TV-huset.
 

Man visade en timme med klipp från alla programen. Jag tycker att det verkar bli en lovande säsong med mycket humor och skratt.

loading...

Stjärnorna har en blandad bakgrund. Alltifrån skådespelaren och före detta värdetransportrånaren Dragomir Mrsic som slog igenom i filmen ”Snabba Cash”, komikern Måns Möller, skådespelaren Björn Kjellman som man kommer ihåg från filmen ”Adam och Eva”, dramatenskådespelaren Julia Dufvenius Wollter till ständigt aktuella Pernilla Wahlgren.

Publiceringsrätten finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »

Fredagen den 6 december så var det dags för finalen av 2019 års Idol. Som vanligt flyttar man från NEP studios i Spånga till Globen. Jag var på plats vid halv sextiden, genomgick säkerhetskontrollen och lotsades upp till pressrummet. TV4 hade bullat upp med kall mat, frukt, kakor, kaffe m.m.

Westlife Westlife

Vid halv sju så lotsades vi genom alla gångar på Globen ner till arenan och pressläktaren. Arenan höll på att fyllas av en förväntansfull publik.

Studiomannen Tobbe från TV4 började förbereda publiken inför sändningen.

Vi stillbildsfotografer fick under tiden gå till VIP-rummet för att träffa Westlife. Deras crew gav oss bara tio sekunder per fotograf. Här lyckades jag oturligt nog få en bild där de alla tittade åt olika håll.

Tillbaks i arenan så hade Globen blivit i stort sett fullsatt när vi kom tillbaks. Klockan åtta inleddes TV-sändningen med en medley av alla tolv delfinalisterna.

Kim Lilja
Kim Lilja
Madeleif Termaten
Madeleif Termaten
Gottfrid Krantz
Gottfrid Krantz
Freddie Liljegren Freddie Liljegren
Så blev det dags för finalens första nummer. Det var Freddie Liljegren som framförde U2:s ”Where The Streets Have No Name”.
Ett fantastiskt bra framträdande som snart matchades av Tusse Chiza med Shawn Mendez låt ”There´s Nothing Holdin´ Me Back”

Tusse Chiza
Tusse Chiza

På pressläktaren tyckte man att det var svårt att sia om vem som skulle vinna. Det var en 50/50 känsla. Juryn hade ett tufft jobb.

Idoljuryn
Idoljuryn
Tusse TusseTävlingen fortsatte med underhållning i hög klass. De tävlande skulle göra tre låtar var och Freddie följde upp med Mark Ronsons och Bruno Mars låt ”Uptown Funk”. Tusse kontrade med Conchita Wursts ”Rise Like A Phoenix.

Så var det dags för kvällens internationella gäster, Westlife som framförde låten ”My Blood”. Det gamla pojkbandet från Irland kändes nu mer som ett gubband men låten var bra.

Westlife
Westlife

Freddies sista låt var utsedd av tittarna. Det var "Rain" som är skriven och producerad av Herman Gardarfve, Patrik Jean och Melanie Wehbe. Personligen tycker jag att det är en väldigt bra låt.

Freddie
Freddie

Efter detta framträdande sände man en ganska trist sketch där Pär Lernström letade efter livbojen.
Så framförde även Tuss ”Rain” och 50/50 känslan kom tillbaka. Både Freddie och Tusse är fantastiskt duktiga artister med i mina ögon, eller möjligen öron, framgångsrika framtider.

Miriam Bryant FEAT. Cherrie var gästartister för kvällen och sjöng ”Mi Amor (Blåmärkshårt)”.

Det blev inte så mycket tid för fotografering eftersom vi lotsades fram till scenen där alla fotografer trängdes ihop på knä för finalresultatet och vinnarsången. Det tog en stund och jag började fundera över om mina knän skulle klara att resa sig igen.

Dags att läsa upp vinnaren
Dags att läsa upp vinnaren

Så kom då det stora ögonblicket med Pär Lernström, Tusse och Freddie klev upp på scen och med sedvanlig spänningsskapande långsamhet läste upp vinnaren Tusse. I glädje hoppade och skuttade han runt. Freddie gratulerade honom med en stor kram.

Det regnade konfetti över scenen när han spelade vinnarlåten igen. Så fick vi komma upp på scenen för fotografering. Efter en stund blev det för mycket för Tusse som satte sig ned och började gråta. Oerhört mycket känslor i svallning.

Kirsti Tomita Kirsti TomitaDet blev en hel del foton tagna både på artister och jury. Man fick gå försiktigt för att inte halka på all guldkonfetti.
 
Tog mig tillbaks till pressrummet för att lätta på utrustning. Lade av ena kameran med telezoomen och stativet. Tog huvudkameran med 24-70 zoom och två blixtar och begav mig till efterfesten. Vid ca. 00.15 kom Tusse till VIP-rummet där han och Freddie sjöng tillsammans.

Freddie och Tusse på efterfesten
Freddie och Tusse på efterfesten
Tusses "bonusmamma" Tusses "bonusmamma"
Bland gästerna fanns bland andra förra årets vinnare Sebastian Wallden, Lisa Ajax och en hel del fler, bland andra Tusses bonusmamma som verkade lätt överraskad när ett flertal fotografer ville fota henne.

Strax efter halv ett gick jag tillbaka mot pressrummet. Lyckades gå vilse och kom ingenstans då många dörrar var låsta vid den tiden. Gick tillbaka till VIP-rummet och lyckades hitta en kille med passernyckel som hjälpte mig hitta rätt till pressrummet.

Väl där tog jag min packning och skulle ta mig ut. För andra gången hamnade jag vilse i labyrinten av gångar i Globen. Hittade till slut en vänlig städerska som följde med mig hela vägen genom hela Globen och släppte ut mig vid deras personalgenomgång.

Vid det här laget var jag ganska trött men oturen var inte över. Tunnelbanan hade precis gått och det var 28 minuter till nästa. Det blev till att vänta i snålblåst och duggregn.
 

Var hemma vid halv två och ägnade en timma åt att sortera upp bilderna. Redigering och uppladdning till Sjöberg bildbyrå fick vänta till lördagen.

Bilderna finns nu att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Fler bilder...

Läs hela inlägget »

Torsdagen den 28 november blev en ganska intensiv dag. Planen var att jag skulle täcka nomineringsgalan för P3 Guld på Cafe Opera. Snackade med en branschkollega och hamnade därför först på Friidrottsgalan 2019 som gick av stapeln på Berns.Jag kan inte påstå att idrottsstjärnor är min starka sida men fick god hjälp av både arrangörerna och min fotografkollega. Var där ca en och en halv timme för röda mattan fotografering innan jag fick hasta iväg till P3 Guld.

Friidrottsgalan 2019

loading...

Var där ca en och en halv timme för röda mattan fotografering innan jag fick hasta iväg till P3 Guld.

P3 Guld

Kan inte påstå att det var så mycket enklare på Cafe Opera med alla nya musikartister men fick ett grundmaterial från P3 som hjälpte till på traven.

loading...

Bilder från båda evenemangen finns att köpa på Sjöberg bildyrå.

Läs hela inlägget »

Tisdagen den 26 november presenterades artisterna som kommer tävla i Melodifestivalen 2020. På plats i TV-huset var det ca 200 journalister, fotografer och annat mediafolk. Som vanligt var inpasseringen i samma stil som på Arlanda med röntgenbåge och allt.
 

Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson
Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson

Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson
 

I Linköping tävlar Malou Prytz med sin låt "Ballerina", Felix Sandman med "Boys With Emotions", OVÖ med låten "Inga problem", John Lundviks kör från förra Mello, The Mamas med Move,Suzi P med sin "Moves", Sonja Aldén med "sluta aldrig gå" och Robin Bengtsson med "Take a Chance".

loading...

 

Den 8 februari är det sedan dags för Göteborg. Där uppträder Linda Bengtzing med "Alla mina sorger", Dotter med "Bulletproof", Anna Bergendahl framför "Kingdom Come, Thorsten Flink med "Miraklernas tid", Klar Hammarström med "Nobody", Paul Rey "Talking in My Sleep" och Mendes feat. Alvaro Estrella med "Vamos Amigos".


 

loading...


 

Tävlingen i Luleå sänds den 15 februari. Då är det dags för Faith Kakembo "Crying Rivwers", Amanda Aasa med "Late", Albin Johnsén "Livet börjar nu", Drängarna med "Piga och dräng", Mariette med låten "Shout it Out", Anis Don Demina "Vem e som oss" och Mohombi med sin "Winners"".

loading...

Sista delfinalen är i Malmö den 22 februari. Då sjunger Hanna Ferm sin låt "Brave", Nanne Grönvall "Carpool Karaoke", Wiliam Stridh "Molnljus", Jakob Karlberg  "Om du tror att jag saknar dig", Ellen Benediktson & Simon Peyron "Surface", Victor Crone "Troubled Waters" och Frida Örn "We are One".

loading...

Alltihop avgörs sedan i finalen på Friends Arena i Stockholm den 7 mars.

Fler bilder...

Bilderna på deltagarna finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »

Arkiv