Den 19 januari var det dags för Fadimegalan på Berns i Stockholm. Galan arrangeras av riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. GAPF är en ideell, sekulär och partipolitisk obunden organisation.


 

Jag var där för röda mattan fotograferande. Det var en strid ström av folk som stöder kampen mot hedersvåld. Från politisk håll var det bland andra moderaternas Ulf Kristersson, jämnställdhetsminister Åsa Lindhagen och Lars Leijonborg. Bland andra som syntes i vimmlet var Mia Skäringer, Susanne Alfengren och Sara Varga.
 

loading...


De här bilderna med fler finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »
Säsongens Stjärnorna på slottet
Säsongens Stjärnorna på slottet

Den 28 december börjar årets säsong av Stjärnorna på slottet sändas. Idag var det presspresentation av stjärnorna i TV-huset.
 

Man visade en timme med klipp från alla programen. Jag tycker att det verkar bli en lovande säsong med mycket humor och skratt.

loading...

Stjärnorna har en blandad bakgrund. Alltifrån skådespelaren och före detta värdetransportrånaren Dragomir Mrsic som slog igenom i filmen ”Snabba Cash”, komikern Måns Möller, skådespelaren Björn Kjellman som man kommer ihåg från filmen ”Adam och Eva”, dramatenskådespelaren Julia Dufvenius Wollter till ständigt aktuella Pernilla Wahlgren.

Publiceringsrätten finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »

Fredagen den 6 december så var det dags för finalen av 2019 års Idol. Som vanligt flyttar man från NEP studios i Spånga till Globen. Jag var på plats vid halv sextiden, genomgick säkerhetskontrollen och lotsades upp till pressrummet. TV4 hade bullat upp med kall mat, frukt, kakor, kaffe m.m.

Westlife Westlife

Vid halv sju så lotsades vi genom alla gångar på Globen ner till arenan och pressläktaren. Arenan höll på att fyllas av en förväntansfull publik.

Studiomannen Tobbe från TV4 började förbereda publiken inför sändningen.

Vi stillbildsfotografer fick under tiden gå till VIP-rummet för att träffa Westlife. Deras crew gav oss bara tio sekunder per fotograf. Här lyckades jag oturligt nog få en bild där de alla tittade åt olika håll.

Tillbaks i arenan så hade Globen blivit i stort sett fullsatt när vi kom tillbaks. Klockan åtta inleddes TV-sändningen med en medley av alla tolv delfinalisterna.

Kim Lilja
Kim Lilja
Madeleif Termaten
Madeleif Termaten
Gottfrid Krantz
Gottfrid Krantz
Freddie Liljegren Freddie Liljegren
Så blev det dags för finalens första nummer. Det var Freddie Liljegren som framförde U2:s ”Where The Streets Have No Name”.
Ett fantastiskt bra framträdande som snart matchades av Tusse Chiza med Shawn Mendez låt ”There´s Nothing Holdin´ Me Back”

Tusse Chiza
Tusse Chiza

På pressläktaren tyckte man att det var svårt att sia om vem som skulle vinna. Det var en 50/50 känsla. Juryn hade ett tufft jobb.

Idoljuryn
Idoljuryn
Tusse TusseTävlingen fortsatte med underhållning i hög klass. De tävlande skulle göra tre låtar var och Freddie följde upp med Mark Ronsons och Bruno Mars låt ”Uptown Funk”. Tusse kontrade med Conchita Wursts ”Rise Like A Phoenix.

Så var det dags för kvällens internationella gäster, Westlife som framförde låten ”My Blood”. Det gamla pojkbandet från Irland kändes nu mer som ett gubband men låten var bra.

Westlife
Westlife

Freddies sista låt var utsedd av tittarna. Det var "Rain" som är skriven och producerad av Herman Gardarfve, Patrik Jean och Melanie Wehbe. Personligen tycker jag att det är en väldigt bra låt.

Freddie
Freddie

Efter detta framträdande sände man en ganska trist sketch där Pär Lernström letade efter livbojen.
Så framförde även Tuss ”Rain” och 50/50 känslan kom tillbaka. Både Freddie och Tusse är fantastiskt duktiga artister med i mina ögon, eller möjligen öron, framgångsrika framtider.

Miriam Bryant FEAT. Cherrie var gästartister för kvällen och sjöng ”Mi Amor (Blåmärkshårt)”.

Det blev inte så mycket tid för fotografering eftersom vi lotsades fram till scenen där alla fotografer trängdes ihop på knä för finalresultatet och vinnarsången. Det tog en stund och jag började fundera över om mina knän skulle klara att resa sig igen.

Dags att läsa upp vinnaren
Dags att läsa upp vinnaren

Så kom då det stora ögonblicket med Pär Lernström, Tusse och Freddie klev upp på scen och med sedvanlig spänningsskapande långsamhet läste upp vinnaren Tusse. I glädje hoppade och skuttade han runt. Freddie gratulerade honom med en stor kram.

Det regnade konfetti över scenen när han spelade vinnarlåten igen. Så fick vi komma upp på scenen för fotografering. Efter en stund blev det för mycket för Tusse som satte sig ned och började gråta. Oerhört mycket känslor i svallning.

Kirsti Tomita Kirsti TomitaDet blev en hel del foton tagna både på artister och jury. Man fick gå försiktigt för att inte halka på all guldkonfetti.
 
Tog mig tillbaks till pressrummet för att lätta på utrustning. Lade av ena kameran med telezoomen och stativet. Tog huvudkameran med 24-70 zoom och två blixtar och begav mig till efterfesten. Vid ca. 00.15 kom Tusse till VIP-rummet där han och Freddie sjöng tillsammans.

Freddie och Tusse på efterfesten
Freddie och Tusse på efterfesten
Tusses "bonusmamma" Tusses "bonusmamma"
Bland gästerna fanns bland andra förra årets vinnare Sebastian Wallden, Lisa Ajax och en hel del fler, bland andra Tusses bonusmamma som verkade lätt överraskad när ett flertal fotografer ville fota henne.

Strax efter halv ett gick jag tillbaka mot pressrummet. Lyckades gå vilse och kom ingenstans då många dörrar var låsta vid den tiden. Gick tillbaka till VIP-rummet och lyckades hitta en kille med passernyckel som hjälpte mig hitta rätt till pressrummet.

Väl där tog jag min packning och skulle ta mig ut. För andra gången hamnade jag vilse i labyrinten av gångar i Globen. Hittade till slut en vänlig städerska som följde med mig hela vägen genom hela Globen och släppte ut mig vid deras personalgenomgång.

Vid det här laget var jag ganska trött men oturen var inte över. Tunnelbanan hade precis gått och det var 28 minuter till nästa. Det blev till att vänta i snålblåst och duggregn.
 

Var hemma vid halv två och ägnade en timma åt att sortera upp bilderna. Redigering och uppladdning till Sjöberg bildbyrå fick vänta till lördagen.

Bilderna finns nu att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Fler bilder...

Läs hela inlägget »

Torsdagen den 28 november blev en ganska intensiv dag. Planen var att jag skulle täcka nomineringsgalan för P3 Guld på Cafe Opera. Snackade med en branschkollega och hamnade därför först på Friidrottsgalan 2019 som gick av stapeln på Berns.Jag kan inte påstå att idrottsstjärnor är min starka sida men fick god hjälp av både arrangörerna och min fotografkollega. Var där ca en och en halv timme för röda mattan fotografering innan jag fick hasta iväg till P3 Guld.

Friidrottsgalan 2019

loading...

Var där ca en och en halv timme för röda mattan fotografering innan jag fick hasta iväg till P3 Guld.

P3 Guld

Kan inte påstå att det var så mycket enklare på Cafe Opera med alla nya musikartister men fick ett grundmaterial från P3 som hjälpte till på traven.

loading...

Bilder från båda evenemangen finns att köpa på Sjöberg bildyrå.

Läs hela inlägget »

Tisdagen den 26 november presenterades artisterna som kommer tävla i Melodifestivalen 2020. På plats i TV-huset var det ca 200 journalister, fotografer och annat mediafolk. Som vanligt var inpasseringen i samma stil som på Arlanda med röntgenbåge och allt.
 

Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson
Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson

Vid tolvtiden började direktsändningen av artistpresentationen. Den delades upp på de olika delfinalstäderna, Först ut är Linköping den första februari. Programledare i alla delfinaler är Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson
 

I Linköping tävlar Malou Prytz med sin låt "Ballerina", Felix Sandman med "Boys With Emotions", OVÖ med låten "Inga problem", John Lundviks kör från förra Mello, The Mamas med Move,Suzi P med sin "Moves", Sonja Aldén med "sluta aldrig gå" och Robin Bengtsson med "Take a Chance".

loading...

 

Den 8 februari är det sedan dags för Göteborg. Där uppträder Linda Bengtzing med "Alla mina sorger", Dotter med "Bulletproof", Anna Bergendahl framför "Kingdom Come, Thorsten Flink med "Miraklernas tid", Klar Hammarström med "Nobody", Paul Rey "Talking in My Sleep" och Mendes feat. Alvaro Estrella med "Vamos Amigos".


 

loading...


 

Tävlingen i Luleå sänds den 15 februari. Då är det dags för Faith Kakembo "Crying Rivwers", Amanda Aasa med "Late", Albin Johnsén "Livet börjar nu", Drängarna med "Piga och dräng", Mariette med låten "Shout it Out", Anis Don Demina "Vem e som oss" och Mohombi med sin "Winners"".

loading...

Sista delfinalen är i Malmö den 22 februari. Då sjunger Hanna Ferm sin låt "Brave", Nanne Grönvall "Carpool Karaoke", Wiliam Stridh "Molnljus", Jakob Karlberg  "Om du tror att jag saknar dig", Ellen Benediktson & Simon Peyron "Surface", Victor Crone "Troubled Waters" och Frida Örn "We are One".

loading...

Alltihop avgörs sedan i finalen på Friends Arena i Stockholm den 7 mars.

Fler bilder...

Bilderna på deltagarna finns att köpa hos Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »

Fredagens Idolfinal var ovanligt stjärnspäckad i och med att temat var duett. Man hade plockat in flera av Sveriges mest kända och väletablerade artister för att de skulle sjunga duett med de kvarvarande idolerna.


Först ut på scenen var Kim Lilja och Maja Ivarsson som sjöng The Sounds dunder succé ”Living in America” Personligen tyckte jag det var ett fartfyllt och bra framträdande.


Svenska folket tyckte dock annorlunda då han i slutet av kvällen blev den som fick lämna tävlingen.
Freddie Liljegren framförde tillsammans med Eric Gadd ”My personality”.

Därefter var det dags för Dao Di Ponziano och Sabina Ddumba med ”Effortless.
 

Astrid Risberg bevisade än en gång att hon är en stark sångerska. Den här kvällen tillsammans med Albin Lee Meldau då de framförde ”The weight is gone”.

Så var det dags för en av publikens favoritgäster, Carola. Hon och Gottfrid Krantz genomförde i ett starkt nummer ”Genom allt”. Publiken gav stående ovationer.

Därefter kom den här säsongen storfavorit Tusse som sjöng ”Utan dig” tillsammans med Molly Sandén. Publiken gick igång igen och gav även här stående ovationer.

Efter idolernas duettframträdanden var det två nummer med gästartisterna. Det var Sabine Ddumba som sjöng ”The forgotten ones” och Molly Sandén som framförde sin nya singel ”Alla våra smeknamn”.

Under den långa pausen då tv-tittarna ser Mumbo Jumbo så var jag i green room för individuell fotografering av idolerna. Stämningen var ganska avslappnad. Det verkar som om lite av nervositeten från de tidigare delfinalerna lagt sig. Eller så har de bara vant sig.

loading...


Jag var inte kvar till extrasändningen utan valde att åka hem för bildredigering och leverans till Sjöberg bildbyrå.

Läs hela inlägget »
Anna Norberg och Robert Dröse

I söndags var det premiär för musikalen Robin Hood på Stockholm Waterfront. Robert Dröse står för manus och regi och Anna Norberg producerar.

Precis som i originalet utspelar sig musikalen den beryktade Sherwoodskogen och handlar om den fredlöse legenden Robin Hood som med sitt mod utmanar och trotsar den egocentriske Prins John och den elake och inte helt smarta Sheriffen av Nottingham. 

Robin och hans gäng, tillsammans med Brother Tuck och Little John, bekämpar prins Johns tyranneri. Gnistorna sprakar mellan Robin och Kung Richard Lejonhjärtas dotter, den vilda och undersköna Marion. 

Musikalen visar häftiga fight-scener, spännande intriger, andlös kärlek och massor av humor ackompanjerad av nyskriven äventyrsmusik!    

Massvis med kändisar hade med sig sina barn. Här Carola med sällskap.

Dröse Norberg har specialiserat sig på att producera familjemusikaler baserade på klassiska sagor. Bland tidigare produktioner återfinns Djungelboken, Aladdin och Snövit.
 

Premiärföreställningen på Stockholm Waterfront var ett stort välplanerat event med en imponerande lång gästlista. Vi fotografer fick ett intensivt arbetspass när många kändisar och deras barn passerade på röda mattan. Kön var lång och verkade aldrig ta slut.

loading...

Hundratals bilder senare kunde vi pusta ut men, som vanligt, första delen av arbetet är själva fotograferingen. Det stora arbetet kommer efteråt med identifiering, redigering och distribution. För mig tog det ca. ett dygn innan allt var klart. Nu ligger alla bilder hos Sjöberg bildbyrå som säljer publiceringsrätten.

Läs hela inlägget »
Idoljuryn kommer in.

För första gången sedan presspresentationen i Baggpipe studios så bevakade jag en av årets delfinaler i Idol. Precis som förra säsongen så sänds Idol från NEP studios i Spånga. Med tanke på att det ligger lite avsides i ett industriområde så tog jag bilen. Hade ingen lust att försöka hitta en buss sent på kvällen. Det är skönare att komma hem så fort som möjligt och redigera bilderna.
 

Alexander Kronlund Alexander Kronlund


Den här säsongen tycker jag att nivån är väldigt hög på deltagarna. Oavsett vem som vinner kommer vi säkert få se många av dem som artister i framtiden.

En fördel som vi fotografer märker är att de också förstår vikten av att synas i media. Allihopa är väldigt lättarbetade då de villigt täller upp på bilder.

En stor eloge ska också TV4:s pressansvarige  Tanja Tabrizian ha. Hon är nog den bästa i branschen och ser till att alla kan göra ett bra jobb och samtidigt ha trevligt, även om jag åt för mycket smågodis...
 

Gottfrid Krantz sjöng Angels


Temat för kvällen var brittisk musik. Kopplingen med Brexit och "Thank you for the music" fanns där.

Låtvalen var lite udda i min mening Man kunde ju förvänta sig att någon skulle göra Beatles eller Clash men det är väl förmodligen svårt att välja i den låtskatt som England har.
 

Freddie Liljegren Freddie Liljegren
Först ut på scen var Freddie Liljegren som sjöng "Mamma Knows Best" av Jessie J.

Därefter var det dags för säsongens favorit, Tusse som gjorde One Directions "What Makes You Beautiful". Jag och många andra spår att Tusse vinner hela Idol. Han verkar behärska allt.
 

Tusse efter sändningen
Christoffer Hamberg Christoffer Hamberg


Christoffer Hamberg framträdde med George Michaels "Faith". Klädstilen kändes inspirerad av åttiotalet med randiga byxor.
 


Astrid Risberg stack ut lite med en annorlunda låt och ett nästa a cappela framträdande med
"Hide and seek" av Imogen Heap 
 

​​​​​​​Astrid Risberg


Gottfrid Krantz sjöng "Angels" av Robbie Williams. Juryn tyckte att framträdandet var väl klämkäckt och inte fångade känslorna i låten som den bör ha.
 

Gottfrid Krantz
Madelief Termaten Madelief Termaten


Därefter var det dags för en nervös Madelief Termaten med "Pack up"av Eliza Doolitle.

Tyvärr för henne så blev varken juryn eller svenska folket nöjda med framträdandet och i slutet av kvällen blev det klart att hon blev den som fick lämna tävlingen.

Kim Lilja Kim Lilja
En som jag tyckte gjorde bra ifrån sig var Kim Lilja som sjöng "Roxanne". Det kanske beror på att jag personligen tycker det är en väldigt bra låt.

Bra var också Dao Di Ponziano med Coldplays "Fix You".
 

Dao Di Ponziano

Kvällen hade en internationell gästartist som jag faktiskt inte hört talas om. Han skulle vara en världsartist. Vet inte hur många av er som vet vem Tom Walker är men han hade en röst utav guds nåde. Han är skotte och fungerade därför med kvällens tema.

Dock funderade jag över hur juryn ofta kritiserat idolartisterna kring rörelser och dans. Tom Walker stod helt stilla med mikrofonen som skymde ansiktet 90 % av tiden.
 


Efter sändningen var det dags att äntra scenen och Green Room för att ta bilder på var och en av artisterna. Allihopa är väldigt trevliga och förstår vikten av exponering i media. För en lyckad artistkarriär så krävs utöver talang att man förstår hur det fungerar.

Vid halv tolvtiden var jag klar och skyndade mig hem för redigering och distribution till Sjöberg bildbyrå.

Se fler bilder...

Nu närmast är det musikal på söndag. Det är Robin Hood som har premiär på Stockholm Waterfront.

Läs hela inlägget »


 

Nu i semestertider har jag varit lite slö med att uppdatera bloggen. I tisdags var det i varje fall ytterligare ett Allsång på Skansen. Denna gången var det ganska kylslaget väder. Jag hade förberett mig med tre lager kläder men stundvis så frös jag i alla fall.Tänkte först fota genrepet från publiken men det var så mycket folk att det blev svårt att ta bra bilder. Valde då i stället att ta en promenad och se några av djuren på Skansen.


Strax före sju var det dags att ta sig till pressläktaren för att först tjugo i åtta på sedvanligt vis gå upp på scenen och fotografera Sanna Nielsen.Sändningen inleddes sedan av Sanna Nielsen som på sedvanligt vis sjöng med publiken i allsången Stockholm i mitt hjärta.


Till den yngre delen av publikens förtjusning kom sedan Benjamin Ingrosso och Felix Sandman ut på scenen och framförde sin nya låt "Happy thoughts". De valde sedan Ted Gärdestads "Jag ska fånga en ängel" till allsången.
 

Benjamin Ingrosso och Felix Sandman
Ana Diaz Ana Diaz

Efter Sandman & Ingrosso var det dags för Ana Diaz att allsångsdebutera. Ana Diaz har samarbetat med och skrivit låtar till utländska artister som Britney Spears, One Direction,  Wyclef Jean,  Jennifer Lopez och Astrid S. 

Hon framförde låten ”100” och efteråt brast hon ut i glädjetårar. Hon valde sedan ”Att angöra en brygga” som allsång.


Så var det dags för Arvingarna till publikens stora jubel. Alla, både unga som gamla ställde sig upp och sjöng med.

De ledde sedan allsången med sin klassiker ”Eloise”. Hela publiken sjöng och gungade med.
 

Arvingarna


Sedan var det dags för lite jazz. Det var jazzsångerskan Claudia Campagnol som framförde ”Do you love me” och ledde sedan allsången med Ted Gärdestads ”Satellit.
 

Claudia Campagnol

Direktsändningen i TV1 avslutades med Felix Sandman och Benjamin Ingrosso och ”All night long”.

Därefter övergick sändningen till SVTPlay för ytterligare en halvtimmes underhållning.
 

När allt var över så blev det snabb biltransport till landet och bildbehandling och distribution till Sjöberg bildbyrå.

Fler bilder...

Läs hela inlägget »

Arkiv