Pascal Engman släpper sin fjärde bok

Den 14 oktober hade Pascal Engman bokrelease för sin fjärde bok om polisinspektör Vanessa Frank. Releasepartyt var på Taverna Brillo på Sturegatan. Det var en kändisspäckad gästlista som bjöds på dryck och pizzaslices från Brillo.

Camilla Läckberg, Simon Sköld Camilla Läckberg, Simon Sköld

Boken är baserad på det faktum att våldet i gängmiljö har eskalerat kraftigt och som poliserna men även de kriminella säger, situationen kommer bara bli värre innan den blir bättre.

Det blev ett par timmars fotograferande innan hemfärd, redigering och uppladdning till Stella pictures.

Fler bilder...

Margaux Diets, Sean Canning
Agneta Sjödin
Martin Melin och Sara Varga
Viktor Frisk
Kung Carl Custaf och drottning Silvia anländer till Bruksdammen i Hälleforsnäs
Kung Carl Custaf och drottning Silvia anländer till Bruksdammen i Hälleforsnäs

Kungen Nyinviger del av Sörmlandsleden i Hälleforsnäs

Fredagen den 8 oktober nyinvigde kungaparet den tillgänglighetsanpassade slingan vid Bruksdammen i Hälleforsnäs. Den är en del av den 100 mil långa Sörmlandsleden.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Kung Carl XVI Gustaf och drottning SilviaJag hade aldrig varit i Hälleforsnäs tidigare. Fick en trevlig biltur genom ett soligt och höstfagert Sörmland. Omgivningarna var väldigt vackra med Bruksdammen som är ett stort våtmarksområde. Här har frivilliga entusiaster byggt en boardwalk tvärsöver så att man kan utan problem köra en rullstol genom den vackra miljön.

Kungapararet var inbjudna tillsammans med landshövding Beatrice Ask. Efter tal av Föreningen Sörmlandsledens ordförande Elisabeth Nilsson och Beatrice Ask höll kungen ett tal där han berättade om hur han uppskattar Sörmland och dess vackra natur.
 

Kungen klipper andet
Kungen klipper andet

Efter det var det dags att klippa det blågula bandet och förklara denna del av Sörmlandsleden för invigd.

Det bjöds på en del lättare förtäring med lokala råvaror blev det dags att köra tillbaks till Stockholm och bildredigering och uppladdning till Stella pictures.

Fler bilder...

Statbesök från Estland

En vecka med variation

Den här veckan inleddes med fotografering av kronprinsessan Victoria och Estlands president Kersti Kaljulaid vid en audiens i slottet. Vid sådana här tillfällen är man på plats någon timma innan för inpassering hos slottsvakten och sedan lotsas man upp till slottets audiensrum.

Kronprinsessan Victoria Kronprinsessan Victoria Först in från höger kom Estlands president med delegation. Någon minut senare öppnades dörren på vänstra sidan och kronprinsessan Victoria. Vi var två fotografer, jag från Stella och en från TT som fick två minuter på oss att föreviga mötet. Därefter lotsade vi ut från slottet.

På onsdagen var det åter igen dags för fotografering på slottet. Det var kungen vid utdelning av de kungliga akademiernas Bernadottestipendier. Det är fem olika akademier som utsett 1-2 stipendiater var.

Kungen delar ut stipendier
1kungen anländer till Bernadottebiblioteket 1kungen anländer till Bernadottebiblioteket

Det tog nästan en timma och utspelades i Bernadottebiblioteket i slottet. Ett imponerande rum, säkert nästan 200 kvadratmeter och tio meter upp till taket. Det innehåller ca. 100.000 böcker.

På torsdagen hade jag en uppdragsfotografering för Mittitidningarna. Mitti har producerat en specialtidning om demokrati och hur viktig journalistiken är för en levande demokrati. Mittis vd Patrik Vincent delade ut tidningen till riksdagsledamöter när de anlände till arbetet i Riksdagshuset.

Talman Andreas Norlén på sitt rum i Riksdagshuset Talman Andreas Norlén på sitt rum i Riksdagshuset
Vi stod mellan åtta på morgonen till tio. Sedan hade vi ett möte med talman Andreas Norlén på hans arbetsrum. Han gillade initiativet och försvaret av demokratin. Han har dessutom ett förflutet i tidningsvärlden.


På fredagskvällen var det dags för den första finalen i Idol. Kul att vara tillbaka i NEP studios i Spånga. Senast jag var där var 2019. Förra året var ju allt digitalt. Man har byggt om hela Idolstudion. Pressläktaren låg tidigare bakom juryn, nu är den snett framför så att man kan ta bilder på annat än juryns nackar. Dessutom har man en mycket bättre belysning i den stora studion nu.
 

Idolfinalisterna i första fredagsfinalen


På fredagskvällen var det dags för den första finalen i Idol. Kul att vara tillbaka i NEP studios i Spånga. Senast jag var där var 2019. Förra året var ju allt digitalt. Man har byggt om hela Idolstudion. Pressläktaren låg tidigare bakom juryn, nu är den snett framför så att man kan ta bilder på annat än juryns nackar. Dessutom har man en mycket bättre belysning i den stora studion nu.
 

Annika Wickihalder Annika Wickihalder
Studion var fullsatt och det var ganska många fotografer på pressläktaren. Kul att åter träffa en del som man inte sett på ett och ett halvt år.

Jag kom hem vid halv tolv och sorterade upp bilderna men var för trött för redigering. Den fick anstå till lördag förmiddag.

Bilder från alla tillfällen förutom Mitti finns hos Stella Pictures.

Fler bilder...

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Gävleborg

Igår var jag i Gävle på uppdrag av Stella Pictures. Målet var att följa kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på deras besök i Gävleborgs län. Blev en tidig morgon eftersom jag skulle köra upp till Gävle och vara på plats 9.30 för att hämta pressbrickan.

Landshövding Per Bill, kronprincessan Victoria och Prins Daniel Landshövding Per Bill, kronprincessan Victoria och Prins Daniel
På plats var flera bildbyråers fotografer samt lokal media.


Första fototillfället var vid Gävle slott där kronprinssesparet skulle träffa landshövding Per Bill. Vi fick ta bilder vid ankomsten sedan var det möte inne på slottet där man informerade hur Gävle län påverkats av pandemin.

Under tiden fick vi leta os fram till det splitter nya Tullhuset där sjukvården för region Gävleborg huserar. Det var inte helt okomplicerat eftersom det är så nytt att det inte finns med på Google maps.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

10.45 anlände kronprinssesparet och det blev en del foton från ankomsten och in i byggnaden för ett informationsmöte med regionrådet Eva Lindberg.

Efter mötet så träffade kronprinssesparet 10-årige William Sjödin som tillsammans med vårdutvecklaren William Sjödin visade hur den app, Hipr-appen, som de tillsammans utvecklat fungerar.Det är en app som förenklar medicineringen till personer med ADHD.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria Prins Daniel och kronprinsessan VictoriaDärefter var det dags för lunch. Under tiden tog vi fotografer oss till Högskolan i Gävle. Tack och lov för bars med måltidsersättning.

Framme vid högskolan blev det en stunds extra väntan eftersom lunchen drog ut på tiden. När kronprinssesparet anlände blev det först foton på trappan och senare i biblioteket där de träffade delar av högskolans ledning, studenter och forskare.

Det fanns också ett fototillfälle när de skulle lämna högskolan men alla fotografer valde att i förväg åka till Wetterlings yxfabrik i Storvik. Ingen mening med att köra ikapp med Säpo.

Wetterlings yxfabrik är anrik fabrik som på senare år utvecklats och moderniserats. Det är väl inga billiga yxor utan de kanske mer ska ses som yxornas Ferrari.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Wetterlings yxfabrik i Storvik.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Wetterlings yxfabrik i Storvik.

Kronprinsparet tog emot av vd Johan Ståhlberg som berättade en del av företagets historia. Sedan blev det en rundtur i verkstaden för att se hur tillverkningen av yxorna går till.
 

Direkt efter körde jag tillbaka till Stockholm för redigering och uppladdning till Stella Pictures.

Nu börjar allt komma igång

Kingen, drottningen, kronprinsessan och Prins Daniel vid Storkyrkan inför riksdagens högtidliga öppnande.

Den senaste tiden har det börjat hända saker. Det verkar finnas ett uppdömt behov av att mötas igen.  Först var det helt plötsligt fyra fotojobb. Först ut var det filmpremiären av dokumentärfilmen LENA som handlar om Lena Nymans liv. En intressant människa med litet tragiskt öde. Hon blev inte behandlad som hennes talang förtjänade.

En nyhet som berör mig själv är att jag nu även börjat arbeta för Stella Pictures. De har lagt en rad uppdrag på mig och fler kommer.

Först ut var riksdagens högtidliga öppnande. Jag hade fått en position utanför Storkyrkan. Det visade sig vara en väldigt svår position för alla fotografer då det var starkt solljus och det gav kontraster och stark skugga. Blev inte bilder man är nöjd med men krävde mycket efterbearbetning.

Samma dag på kvällen var det dags för kungens audiens för Österrikes talman  Wolfgang Sobotka. Det var ganska kul. Slottsvakten lotsade in mig, TT och två tyska fotografer i  en del av slottet som man vanligtvis inte ser, audiensrummet. Det finns många vackra rum på slottet. Det var en kort fotosession. Talmannen kom in från ena sidan och kungen från andra, de bugade sa några ord och gick in i ett separat möte. Vi blev informerade att man på grund av rådande omständigheter inte skulle ha något handslag.

Dagen efter var det dags igen. Det var en musikkonsert i Rikssalen. Ytterligare en kort fotografering. Det går inte att få spännande bilder på två personer som kommer in i ett rum och sätter sig.

I alla fall finns bilderna hos Stella Pictures.
 

Peter Englund och Beba Jonsson

Östermalmskväll med fashion och glamour

Denna vecka är det Stockholm Fashion Week. Den 1 september hade hårstylisten Beba Jonsson och designern Peter Englund modevisning på Östermalm.

Det kom ett hundratal gäster för att se de fantastiskt stylade modellerna. Beba hade stylat håret, Peter Englund kläderna och de bar smycken från Caroline Svedbom Jewelry.

Joe Labero
Joe Labero

Bland gästerna fanns en radkända och mindre kända personer. Bland andra var det illusionisten Joe Labero, skådespelaren Stefan Sauk, Dogge Doggelito, Inger ”Pippi Långstrump” Nilsson, idolartisterna Kadiatou, Renaida Braun och Natalie Brydolf.

Arkiv

Renaida Braun
Dogge Doggelito
Stefan Sauk
Kadiatou Holm Keta

Det bjöds på snittar från Nybroe Smørrebröd, Richard Juhlin´s mousserande och världskända DQ vodka.

Sammanfattningsvis en trevlig kväll med trevliga människor.

Publiceringsrätt till bilderna kan köpas hos Sjöberg bildbyrå.

Se fler bilder…