Grå ekorre (Sciurus carolinensis)

Den grå ekorren är stor med en kroppslängd på 23 till 30 cm, och en svanslängd mellan 19,5 och 25 cm samt en vikt mellan 350 och 800 g. Pälsen är grå, ibland med inslag av svart, och vitaktig buk. Honor och hanar är lika.  

Den grå ekorren hör ursprungligen hemma i Nordamerika från södra Kanada till östra USA. 

Den förekommer i alla typer av skogar, och har även koloniserat städernas parker. Klättrar bra, men är mer markbunden än den europeiska ekorren. Arten är tämligen sällskaplig: Under sommaren kan flera individer av olika kön och ålder dela bo i något trädhål, under vintern lever de ofta i flockar. Båda könen håller revir, som varierar i storlek mellan 0,5 till 20 hektar.  Hanarnas revir är i medeltal 1,2 gånger större än honornas.

Den lever framför allt på olika slags frön och nötter som hickory, ekollon, bokollon, hasselnötter, pekannötter och valnötter, men också på knoppar, blommor, olika frukter som körsbär, mullbär och bäralm, svamp samt animalisk föda som insekter och fågelägg. Den kan också ta odlad föda som vete och majs.

Den grå ekorren får i regel två kullar om året: I mellersta USA är i regel parningsperioderna i december till februari och i maj till juni. Längre norrut inträffar de i regel senare. Flera parningsvilliga hanar följer varje hona, som vanligtvis parar sig med flera hanar. Hanen bestiger honan bakifrån; själva kopulationen varar högst 30 sekunder. Honan är dräktig i omkring 44 dygn, och kullen omfattar i regel 2 till 4 ungar.