Grå flugsnappare (Muscicapa striata)

Grå flugsnappare (Muscicapa striata) är en liten tätting i familjen flugsnappare. Den häckar i stora av Europa och västra Asien. Den är en flyttfågel och övervintrar i Afrika, söder om Sahara.

Precis som namnet syftar på så är den grå flugsnapparen grå. Den har ett rätt anonymt utseende och är gråbrun på ovansidan, med svartbruna fläckar på huvudet, undertill är den vit med mörkgrå, längsgående streck och fläckar på hals och bröst. Mörkare vingtäckare. Som ung har den ljusa fläckar på ryggen. Den är omkring 13-15 cm lång och väger ungefär 18 gram.

Lockläte ett kort, vasst "zri", kan lätt förväxlas med andra arter som Bofink och Rödhake.

Den grå flugsnapparen häckar i hela Skandinavien, dit den anländer i början av maj eller något senare. I Sverige häckar mellan 100.000 - 1 miljon och par. Den föredrar de flesta typer av skogar, parker och trädgårdar med lövträd. Den häckar inte i hål, utan bygger sitt bo så att honan har fri sikt när hon ruvar. Kravet på boplats är inte så noga, det kan ligga på grenklykor, i buskar, ventiler mm. Häckar gärna i en öppen holk.

Den fångar insekter av många olika slag. I allmänhet är den ganska orädd, men när den blir skrämd beger den sig till närmaste träd, för att i nästa ögonblick åter vara sysselsatt med att fånga insekter. Den grå flugsnapparen ryttlar ofta. Den sitter ofta på öppna grenar där den spanar efter insekter som den sedan fångar under kortare flygturer. Den uppträder också på marken.

Båda könen deltar i bobyggandet. Boet är byggt av gräs, mossa, rottrådar och lavar. Ibland kan boet fogas ihop med spindelnät. De 3-6 äggen, som är gråaktiga med bruna fläckar läggs i slutet av maj eller början av juni. Honan ruvar äggen i 13 dagar, under tiden matas hon av hanen ett par gånger i timmen. Ungarna får därefter mat av båda föräldrarna. När ytterligare 13 dagar har gått blir ungarna flygfärdiga.