Gulbukad sköldpadda (Trachemys scripta scripta)

Den Gulbukade sköldpaddan är en land- och vatten sköldpadda som tillhör familjen Emydidae. Denna lever i sydöstra USA, i synnerhet från Florida till sydöstra Virginia och är en av de  vanligaste sköldpaddsarterna. Det finns i en mängd olika livsmiljöer, inklusive långsamt rörliga floder, slättsjöar, träsk, kärr, våtmarker och permanenta dammar.

Gulbukade sköldpaddan blir ca. 13-23 cm i längd, honor varierar från 20-33 cm. Ryggskölden är typiskt brun och svart, ofta med gula ränder. Huden är olivgrön med framträdande fläckar av gult ner halsen och benen. Som namnet antyder, är buken mestadels gul med svarta fläckar längs kanterna. Vuxna tenderar att ha mörkare när de blir äldre.

Parning sker under våren, sommaren och hösten. Parning sker i vattnet. Lämplig markområde krävs för äggläggning av häckande honor, som normalt lägger 6-10 ägg i taget, men större honor kan få mer. Äggen ruvas i 2-3 månader och ungarna kommer vanligen bo kvar i  boet under vintern. De är nästan helt köttätande, livnär sig på insekter, spindlar, kräftdjur, grodyngel, fisk, och kadaver. När de blir äldre äter de mindre och mindre kött, och upp till 95% av deras näringsintag kommer så småningom från växter.

Den är främst aktiv på morgonen och solar sig ofta  på land, på stockar, eller flytande under resten av dagen. På natten, sover de på botten.