Klipphyrax (Procavia capensis)

Klipphyrax(är en däggdjursart i familjen hyraxar . Tidigare har den kallats klippdasse och klippgrävling.
Klipphyraxen är ungefär lika stor som en tamkanin. Den når en kroppslängd av 40 till 58 cm. Vikten för vuxna individer ligger mellan 1,8 och 5,4 kilogram. Pälsens färg varierar i olika nyanser av brunt och grått. Dess kroppsbyggnad kan jämföras med pipharar eller murmeldjur men de är inte närmare släkt med varandra.

[ Anatomin visar alla kännetecken som är typiska för hyraxar. De främre extremiteternas har fyra tår med platta naglar som påminner om hovar. De bakre fötterna har tre tår, varav den mellersta är utrustad med en klo, medan de andra två har hovliknande naglar. Den har en körtel på ryggen som täcks av päls i annan färg (oftast svart, orange eller gul).

Det lilla djurets närmsta levande släktingar är elefanter och sjökor, vilket tydligast framgår av de två framtänderna i övre käken som kontinuerligt växer. Dessa tänder är böjda i en halvcirkel.  Klipphyraxens har svanskotor men ingen synlig svans.

Klipphyraxen förekommer i torra och klippiga områden över stora delar av Afrika och i västra Asien.Den lever i familjer som ibland bildar större kolonier med upp till 100 individer. Klipphyraxenär vanligtvis dagaktiv och kan snabbt röra sig på klippor. Ibland observeras de under varma nätter med fullmåne. Vid fara söker djuret skydd i bergssprickor eller andra gömställen. Vid kyligt väder eller regn stannar de vanligen i sina bon. Under natten sänks kroppstemperaturen ungefär 4°C för att spara energi. Därför börjar de dagen med att solbada innan andra uppgifter.

Klipphyraxen är en växtätare och klättrar ibland upp i träd för att hämta föda. Födan utgörs främst av färskt gräs, växtskott och färska löv. Dessutom äter arten kvistar, frukter och bär. Sitt vätskebehov tillfredsställer de vanligen med vattnet som finns i födan men de dricker även ur pölar där det finns. I motsats till flera andra växtätare behöver de inte mycket tid för att smälta födan.