Klippspringare (Oreotragus oreotragus)

Klippspringare är en antilopart som man hittar ifrån Angola till Etiopien och i östra Sudan. Klippspringaren är den enda arten i släktet Oreotragus. En klippspringare har en päls som är grå till olivfärgad. Pälshåren är täta och grova, men de har tunna, luftfyllda hår som ger den ett knubbigt och fluffigt utseende. Hornen är släta ochlodräta och de kan bli mellan 6 och 16 centimeter långa. De har stora öron som har ett zebra randigt mönster på insidan. Den har en krökt rygg och ett svart band ovanför klövarna. Klippspringarens klövar är speciellt konstruerat till den miljö en lever i. Klövarnas konsistens påminner om hårt gummi som ger djuret ett bra grepp på det steniga underlaget. Klippspringarens speciella klövar gör att djuret ser ut som den går på tå.

Klippspringaren trivs bäst på klippor och berg, där de lever i små familjegrupper, oftast med en hane och en eller två honor med ungar. Den är ett djur som är aktivt under dagen och under nätter när det är fullmåne. I klippspringarens diet ingår löv, gräs, örter, frukt och lavar som de söker efter vid foten av klipporna. På grund av att de lever i sådan torr och klippig terräng har den lärt sig att vara utan vatten i långa perioder.

En klippspringarhona är dräktig i ungefär 7 månader och hon brukar föda en unge, eftersom deras utbredning-sområde är så pass stort varierar brunsten mellan olika områden. En kalv blir könsmogen vid ungefär 1 års ålder och en Klippspringare kan ha en livslängd på 15 år.

Klippspringaren hotas av alla stora och medelstora rovdjur och människan som använder snaror för att fånga den. Mänskliga jägare jagar Klippspringaren för köttet och huden.