Knölsvan (Cygnus olor)

Knölsvan är en stor andfågel som främst förekommer i Europas och Asiens tempererade områden. Knölsvanen lever i havsvikar längs kuster, skärgårdar och näringsrika sjöar.  Knölsvanen låter oftast när den ska visa var deras revir är. Annars är det en tystlåten fågel. Knölsvanar kan också ge snarkande läten. 

Som vuxen har den ett vingspann på drygt 2 meter, en kraftig kropp, lång böjlig hals, litet huvud, vit fjäderdräkt och orange näbb med svart knöl på ovansidan av näbbroten. Med sin på  ca.12 kilo hör den till de tyngsta fåglarna som kan flyga. I flykten hörs ett artspecifikt vingbrus.

Knölsvanen bygger sina bon som en flytande platta eller så lägger de tång på land och gör det till ett bo. De använder samma bo i flera år. Hanen och honan gör boet tillsammans. Knölsvanen häckar första gången när den är 4-9 år gammal dock oftast vid sju års ålder. De lägger 4-11 ägg i maj och de ruvas i cirka 35 dagar, ungarna börjar flyga efter 4 månader.  Knölsvanen äter växter som tång, vattenpest, nate och smådjur i vattnet. .