Grå krontrana (Balearica regulorum)

Vackrast av alla fåglar i Afrika är nog den  Östafrikanska krontranan. Det är en fågel som lever i torr savann i Afrika söder om Sahara även om den häckar i något fuktigare livsmiljöer. De kan också hittas i våtmarker, odlad mark och gräs slätter nära floder och sjöar i Uganda och Kenya och så långt söderut som Sydafrika. Krontranan är en stannfågel.
 
Den Östafrikanska krontranan har parningsbeteende som omfattar dans, bugningar och hoppning. Den har ett dånande läte som avges när den blåser upp strupsäcken.

Det har också en trumpeterande ljud helt annorlunda än det andra Tranarter avger. Båda könen dansar och omogna fåglar ansluter sig gärna till vuxna fåglar. Dansen är en integrerad del av uppvaktningen men kan även utföras när som helst under året.

Under häckningssäsongen bygger tranparen ett stort bo i form av en plattform av gräs och andra växter i hög våtmarksvegetation. Den grå krontrana lägger 2-5 glansiga, smutsiga vita ägg, som ruvas av båda könen i 28-31 dagar.
 
Dessa tranor är allätare. De äter växter, frön, spannmål, insekter, grodor, maskar, ormar, småfisk och ägg från vattenlevande djur. De stampar med fötterna och trycker fram insekter som snabbt fångas och äts. De tillbringar hela dagarna letande efter mat. Natten tillbringas i träd för sömn och vila.
Den grå krönt kran är nationalfågel Uganda och finns även i landets flagga och vapen.