kronprinsessan Victoria inviger utställningen Nordbor.

Den 7 februari invigde kronprinsessan Victoria Nordiska museets utställning Nordbor. Utställningen som öppnar för allmänheten den 10 februari är Nordiska museet största utställning någonsin. Det är en berättelse om människorna och livet i Norden genom 500 år utspelat i den nordiska naturen och med verkliga personöden som huvudkaraktärer.

Utställningen utforskar hur kulturen och livet i Norden formats och omformas, i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Vad betyder naturen för människorna? Hur ser familjen och hemmet ut? Vad tror nordborna på, vad drömmer de om, vad skrämmer dem och var finns tröst?

Utställningens huvudkaraktärer är gestaltade levnadsöden ur Nordiska museets samlingar. Man möter människor som lever eller har levt här i verkligheten.

Utställningen sträcker sig genom hela översta våningen på Nordiska museet i 27 rum på en kronologisk resa genom 500 år.

I utställningens början är det tidigt 1500-tal och bitande midvinter i skogen. Närmare slutet av utställningen är det senhöst. Vi är framme då i våra dagar och kan ta del av hur nutida nordbor tänker och lever. Avslutningsvis  står man i kanten av en framtidsskog. I utställningen finns flera tusen verkliga föremål från olika tider. En del är aldrig visade förut.

Bilder finns hos Stella Pictures.
 

loading...