Reubengalan som arrangeras av National Cartoonists Society  ambulerar runt på olika platser i USA varje år.

2006 var det dags för Chicago. Galan arrangerades på Marriott Renaissance Chicago som ligger i teaterdistriktet i centrala staden.

Chicago är USA:s tredje största stad och ett viktigt kommunikationscenter för flyg och järnvägar. Staden är också ett center för både industri och jordbruk i Illinois.

Folkmängden i centrala Chicago är ca. 3 miljoner. Om man räknar med förorter och omgivande småstäder så har regionen 9 miljoner invånare.

Chicago är en utpräglad invandrarstad. Det finns ett flertal etniska stadsdelar med  kultur som tysk, bosnisk, italiensk, grekisk, kinesisk, koreansk, ukrainsk, mexikansk, polsk, svensk, finsk etc.
Den svenska stadsdelen Andersonville har i stort sett tappat sin svenska befolkning men har kvar flera svenska butiker och restauranger.

Tribune Tower


Jag anlände ett par dagar före galan för ett möte med Tribune Media, utgivare av bland annat Chicago Tribune som är USA:s åttonde största dagstidning och en av de mest lästa.Chicago Tribune grundades redan 1847. 

1922 anordnade man en  internationell designtävling för sitt nya huvudkontor och erbjöd totalt 100.000  dollar i prispengar. Förstapriset var på 50.000  för "den vackraste och mest särskiljande kontorsbyggnaden i världen". Tävlingen fungerade utmärkt i flera månader som PR-trick och bidragen anses fortfarande vara en unik vändpunkt i amerikansk arkitekturhistoria .

Resultate blev Tribune Tower som är en ganska imponerande byggnad.
 


Staden Chicago grundades 12 augusti 1833 med ett invånarantal på omkring 350 personer. Med stadens tillväxt de närmaste åren gav delstaten Illinois staden stadsrättigheter 4 mars 1837. Stora delar av staden förstördes i branden 8-10 oktober1871. Staden återuppbyggdes ganska omgående efter branden som av somliga historiker ansett som startpunkten för Chicagos snabba tillväxt.

Återuppbyggnaden från grunden efter den stora branden blev en magnet för unga arkitekter som så småningom utvecklade en form inom modern arkitektur, Chicagoskolan. De första skyskraporna byggdes i Chicago i slutet av 1800-talet, till exempel Reliance Building. Ledande arkitekter som Daniel Burnham, Frank Lloyd Wright och senare Ludwig Mies van der Rohe har ritat olika byggnader i Chicago. År 1973 färdigställdes den då högsta byggnaden i världen – Willis Tower - som fortfarande dominerar stadsbilden och ännu är USA:s högsta byggnad.
 


Sears Tower som det hette 206 är med sina 442 meter en av USA:s högsta byggnader. 2009 döptes byggnaden om till Willis Tower. Byggnaden stod färdig 1973 och slog World Trade Centers norra torn som USA:s och världens högsta byggnad.

Willis Tower är 527 meter inkluderat antennen som monterades upp 1982 och 69 meter brett längst ner. Det var mellan 1973-1998 världens högsta byggnad, ända tills Petronas Towers i Kuala Lumpur 1998 stod färdigt.
Huset är Amerikas högsta byggnad om man endast räknar in takhöjden. Nya One World Trade Centeri New York har dock en högre totalhöjd.
 


I Willis Tower finns en av världens snabbaste hissar.  Willis Tower används som kontorsbyggnad och har ett observationsdäck kallat Skydeck Chicago som är öppet för allmänheten. Jag tog snabbhissen upp. Det kändes som om kroppen kom upp före magen.

Sears Tower

Utsikten var helt otroligt. Det kändes som om man tittade ned från ett flygplan. Chicago ligger på den sydvästra stranden av Lake Michigan och utsikten över kustlinjen och det vackra hamnområdet lockade till promenader.
Det var också lätt att inse att Chicago är en knutpunkt för järnvägen när man såg det stora terminalområdet. Chicago är västra hemisfärens största järnvägsknut, 41 linjer möts här med ca 1500 tåg per dygn.

Fyra stater är synliga från Skydeck Chicago;  Indiana, Illinois, Michigan & Wisconsin.

Att promenera runt nere vid Chicagos Waterfront ger en  känsla av det sjönära läget.Många båtintresserade har sina båtar nere i hamnen. Slående var den stora mängden segelbåtar.

Det var skönt att i värmen promera utmed pirer blandat med parkområden. I bakgrunden fanns hela tiden den imponerande skylinen med alla skyskrapor.

Chicago har dussintals kulturinstitutioner, historiska platser och museer, mer än 200 biografer, nästan 200 konstgallerier, mer än 7.300 restauranger och 552 parker.

"Route 66" börjar i Chicago i Grant Park på Adams Street framför Art Institute of Chicago som haren av de största och mest omfattande samlingar av impressionistisk och Post-impressionistiska målningar i världen.

Efter ett par dagar så blev det då dags för Reuben. Som vanligt var det karaokekväll dagen innan själva galan. Det är förvånansvärt hur många av de talangfulla tecknanrna som också sjunger nästan lika bra som professionella artister.

Dan Piraro och Ashley Lou Smith
Ashley Lou Smith
Dan Pirao
Steve McGarry

Dan Piraro, Bizarros tecknare, valde flitigt ur låtkatalogen och hyllades livligt av flickvännen Ashely. NCS tidigare president, engelsmannen, Steve McGarry är en annan skönsjungande tecknare.
 

Reubenweekenden sammanfaller för det mesta med Memorial Day som bland annat i Chicago firas med en lång parad.

Memorial Day Parade hyllar andan och de uppoffringar som soldater, sjömän och flygvapenanställda gjort under konflikter från den amerikanska revolutionen fram till dagens konflikter. Det var en enormt lång parad bestående av olika förband, krigsskolor, kustbevakning, veteraner, serviceorganisationer och klubbar.

Paraden hade mer än tjugofem tusen deltagare och ca. 250 marscherande enheter.

Över allt ihopa flög flyvapnet i formation.

Memorial Day grundades redan 1868 som en dag för att dekorera fallna soldaters gravar.
 


Paraden gick förbi precis utanför hotellets entre och varade flera timmar. Det var ganska stämningsfullt med mängder av människor i publiken som hyllade de förbimarscherande.
 


Reubenkvällen inleddes som vanligt med cocktail och senare den stora galamiddagen.
 

Steve Mc Garry
Mel Lazarus
Dan Piraro
Vänster; Dan Prari, höger; Jim Borgman
Mort Walker


Min favorit för huvudpriset "Outstanding Cartoonist of the Year" var Dan Piraro. Priset gick dock till Bill Amend, tecknare av Foxtrot.
 

På söndagen efter galan så var det avslutning av weekenden med en "roast" av Cathy  Guisewite.
Hon  är en amerikansk serietecknare känd för den tecknade serien Cathy som hon producerade under 34 år.
Serien fokuserade på en karriärkvinnas problem och utmaningar med mat, arbete och relationer. 
 

Från höger; Alf Thorsjö, Mort Walker, Greg Walker.


Det blev en trevlig kväll bland annat tillsammans med Walkerfamiljen, den svenska serietidningen Knasens mångårige chefredaktör Alf Thorsjö med fru Birgitta. I sällskapet fanns även Chris Browne (Hagbards) Asley Lou Smith och Rick Kirkman (Baby Blues)

Alf & Birgitta Thorsjö
Peter Grännby och Chris Browne
Ashley Lou Smith
Mort Walker
Chris Browne
Rick Kirkman


Det var en ordentligt rolig roast. En av de mest talangfulla talarna var Bil Keane, skaparen av Family Circus. Hans slagfärdighet fick publiken att skratta så de nästan grät.
 

Neal Walker
Greg Walker
Dan Piraro


Även Lynn Johnson bidrog med en skarp monolog. Hon tecknar For Better or for Worse.


Det var en rapp blandning av dialoger kombinerat med utklädda tecknare.
 


Mel Lazarus (Nancy) skruvade till en bra och lagom elak kommentar. Naturligtvis sjöng Steve McGarry en poppig sång. 

I slutändan så var det en nöjd och glad Cathy som mottog publikens jubel.

Det blev en ganska sen kväll men det gjorde inget eftersom flyget hem gick först på eftermiddagen påföljande dag.


Tillbaka till resor...​​​​​​​