Vidare till oudshoorn


Vägen gick genom berg och slättland. Längre norröver övergår det till stäpp och öken i the Great Karoo. Vi stannade till en natt i en ganska död håla som hette Montagu för att sedan fortsätta mot Oudshoorn där vi skulle bo på en strutsfarm.

Oudtshoorn är en stad i Västra Kapprovinsen  och är den största staden i Little Karooregionen.  Oudtshoorn är centrum i den region med den största koncentrationen Området befolkades ursprungligen av sanfolket, som lämnat många grottmålningar i de omgivande Swartbergen.


Huvudorsaken till att strutsarna blev populära var att fjädrarna var högsta mode i Europa, där de främst användes i hattar. Mellan 1875 och 1880 kunde strutsarna kosta 1 000 brittiska pund paret. Regionens bönder insåg att strutsarna var betydligt mer vinstgivande än andra varor och slutade odla andra grödor för att kunna odla blålusern, som användes som föda åt strutsarna.

På grund av överproduktion minskade strutsindustrin kraftigt 1885, och läget förvärrades när staden drabbades av svåra översvämningar samma år som spolade bort Victoriabron som byggts över Olifantfloden året innan.
 


Vi matade strutsarna. Jag kan garantera att struts på nära håll inte luktar gott. Marianne fick pröva på strutsridning vilket vi skrattade gott åt.


Strutsindustrin återhämtade sig långsamt och det var inte förrän efter andra boerkrigets slut 1902 som en andra och större boom började. Boomen som kulminerade 1913 innan den kollapsade 1914 och fick regionens ekonomi i botten och de flesta bönderna att återgå till mer traditionella grödor.

Dagens Outshoorn är en stor och modern stad som mestadels lever på turism, jordbruk och den alltid närvarande strutsindustrin. Sydafrikas största afrikaansspråkiga kulturfestival anordnas årligen i staden.

På kvällen grillade vi vid den hyrda bungalowen. Vi hade handlat kött och grönsaker under dagen. Jag konstaterade att prisnivån på livsmedel verkligen var behaglig för plånboken. Råvarona höll mycket god kvalitet,