mot franschoek.


Efter ett par dagar i Kapstaden så blev det dags att röra på sig.  Vi tog väg N1 åt nordväst för att sedan svänga av mot Franschoek. Franschhoek (Franska hörnet) ligger mitt i Kapprovinsens vindistrikt i Sydafrika och är känd som landets mat- och vincentrum.

Många gallerier och antikaffärer ligger längs de trädkantade gatorna och de mer än 300 år gamla vingårdarna klättrar längs bergssidorna precis utanför staden. Hugenott-museet hedrar stadens nybyggare som flydde från religiösa förföljelser i Frankrike.

Vi bodde på fyrstjärniga Basse Provence Guest House som ligger på Rickety Bridge Wine Estate, är en vingård ca tre kilometer från Franschhoek. Varje detalj har beaktats när man byggde detta lyxboende, klassiska Cape Dutch möbler, dramatiska gula takbjälkar och polerade furugolv.

Gården ligger inbäddad mot sluttningarna av Franschhoekbergen med utsikt över det majestätiska Wemmershoek bergskedjan.

Vi inledde med en vinprovning och åt sedan en god trerätters middag, naturligtvis med gårdens viner.


Under dagen tog vi en tur in till centrala Franschoek där vi åt en bit mat och strövade runt bland butikerna. Egentligen skulle man stannat en dag till och åkt på en större vinprovningsutflykt men vi hade bokat kommande boeenden och ville inte rubba detta.