NK-galans jury 2023
NK-galans jury 2023

NK-galan 2023

Varje år samlas den svenska modeeliten för att prisa aktuella kreatörer och inspiratörer inom mode, skönhet och livsstil under NK Galan. Emilia de Poret och Viktor Norén ledde gästerna på årets NK-gala.

Årets jury bestod av Pär Engsheden, modedesigner och programansvarig på Beckmans, Fredrik Robertsson, kreativ chef på Björn Axén, Thérése Hellström, kreatör och grundare av La Mode Agency, Annica Eklund, fotograf samt Kreativ chef och ägare av Bolon, John-Jamal Gille, Project Director på Association of Swedish Fashion Brands och Anna-Carina Helander Anderson, grundare och VD av Seezona.

Årets vinnare var;

Nordiska Kompaniet Hederspris: Björn Frantzén

Juryns motivering:
"Årets hederspristagare har satt gourmetsverige på kartan genom succékoncept efter succékoncept. Han har fått världen att komma till Stockholm för gastronomiska upplevelser i världsklass och nya etableringar runt om i världen väntar. Här på NK har årets vinnare utvecklat en av varuhusets mest anrika delar, Bobergs Matsal, till en av Stockholms mest erkända lunchupplevelser med säsongsanpassade råvaror och fantasifulla uppläggningar. I Josef Sachs anda tar han Sverige ut i världen och världen till Sverige genom att förvalta en historisk restaurang med såväl klassiska som nytänkande smaker. Tidigare i år blev årets hederspristagare utnämnd till Världens bästa kock och Michelin-stjärnorna blir bara fler och fler." 

Nordiska Kompaniets Stilikon: Richard Ntege

Juryns motivering:
"Det finns stilbärare som inspirerar inte bara sin närmaste omgivning, utan även framtida generationer. Årets stilikon experimenterar ständigt med sitt stilistiska uttryck och är alltid redo för nästa tillställning, uppdrag eller kreativa idé – oberoende av tema eller väder. Vi ser honom aldrig i samma outfit mer än en gång, men det går aldrig att missta honom för att vara någon annan än just Richard."

Nordiska Kompaniets Avtryck: Martina Bonnier

Juryns motivering:
"Med ett lika tydligt som unikt koncept lyckades årets vinnare med det som ingen annan gjort – att ta Vogue till Skandinavien och genomföra Nordens största publicistiska modesatsning någonsin. Årets avtryck går till en entreprenör och modeprofil som garanterat lämnat avtryck efter sig och som kommer att fortsätta skapa både intryck och uttryck i medie- och modesverige. Med målsättningen att få Vogue Scandinavia till världens mest moderna Vogue, och ett föredöme för andra utgåvor att ta efter, kan vi inget annat än att inspireras av årets avtryck 2023."

Nordiska Kompaniets Innovation: Jennie Rosén

Juryns motivering:
"Innovationspriset är en hyllning till de som vågar tänka nytt. Vinnaren av årets innovationspris är en sann eldsjäl som brinner för såväl hållbarhet som innovation. Hon representerar svenskt mode som ingen annan och lyckas ständigt förnya och utmana branschen. Framför allt skapar årets vinnare en global nyfikenhet kring svensk mode och har tagit flera unga designtalanger till den internationella modescenen. En sann mentor och inspiratör."

Nordiska Kompaniets Framtidslöfte: Alva Bratt

Juryns motivering:
"Vi spår att årets framtidslöfte är morgondagens stora stjärna – eller snarare supernova. Hon är på god väg att slå igenom internationellt och utstrålar en tidlös starquality som få besitter. NK inspireras av hennes lekfulla och gränsöverskridande stil som inte räds för att blanda in olika tidsepoker. Årets vinnare är både en stilbildare och skådespelartalang som ständigt lyckas överraska och hänföra oss."
 
Publiceringsrätten till bilderna finns hos Stella Pictures.
 

loading...