2005 var Reubengalan arrangerad på femstjärniga Fairmont Scottsdale Princess. Det är en enorm anläggning i Sonoraöknen med konferensutrymmen, fyra topprestauranger,  sex pooler och två artonhåls golfbanor. Temperaturen utomhus var uppåt 45 grader på dagarna. Hotellet klarade dock detta med aircondition kombinerat med en sorts ångväggar som höll värmen under kontroll trots att man var utomhus.


Jag bodde i en separat villa precis bredvid en av golfbanorna. Tack vare att den bokats via NCS så var priset inte alltför farligt. De bokade någonstans mellan två och trehundra rum och då får man bra rabatter.
 


Trots att anläggningen liggeri Sonoraöknen så var det väldigt grönt och lummigt med en blandning av blommande buskar och träd, gröna gräsmattor och pampiga katusar.
 


Jag hade en Oldsmobile Town car som hyrbil och eftersom jag kom ett par dagar före galadygnen fick jag möjlighet att se omgivningarna.
 


Ena dagen tog jag tillsammans med ett italienskt par och hyrde en bil med privatcahufför som guide. Guiden var en gammal hippie som verkade kunna allt om det mesta från historia, kultur till naturliv och politik.
 


Vi började färden norröver som skulle gå till Grand Canyon via Flagstaff och Sedona.

Arizona är den 48:e staten och den sista av de angränsande delstaterna som anslöt sig till unionen. Arizona uppnådde status som självständig delstat den 14 februari 1912.

 Delstaten är känd för sitt ökenklimat, ovanligt varma somrar och milda vintrar men har också inslag av tallträd och bergskedjor i norra delarna av delstaten med kallare väder än i de lägre delarna där öknarna finns.

Arizonas historia är full av legender om den gamla Vilda Västern. Här stred indianhövdingarna Geronimo och Cochise många strider mot de vita.

I dag har Arizona ett av de största  reservaten i USA. Det är Navajoindianerna som delvis lever som de alltid gjort i smaklang med den karga ökennaturen och delvis arbetar som gruvarbetare i reservatets urangruvor.
Det finns idag ca. 250.000 indianer i Arizona fördelade på 14 olika stammar. 


Första delen av vägen upp mot Flagstaff gick över de enorma ökenslätterna. När vi närmade och staden så såg vi de så karaktäristiska bergsformationerna som är så typiska för många västernfilmer.

Under 1940- och 1950-talet, var över 100 västerländska filmer filmade i närheten Sedona och Oak Creek Canyon. På Hotel Monte Vista i Flagstaff bodde många filmstjärnor under denna tid. Allt ifrån Jane Russell, Gary Cooper, Spencer Tracy, John Wayne, och Bing Crosby.

Scener från centrala Flagstaff och Santa Fe järnvägens fraktdepå ses i 1969 filmen "Easy Rider" med peter Fona och Jack Nicholson.  


För oss lite äldre som växte upp med Bröderna Cartwrigt så är det intressant att veta att det var här serien "Bonanza"  spelades in. Flagstaff har fått sitt namn från en flaggstång som tillverkades av en Ponderosa tall Staden är uppkallad efter en Ponderosatall.  Bröderna Cartwrights ranch hette ju också Ponderosa.
 

När vi gav oss ut på slätterna efter Sedona så började de första Navajohyddorna synas på avstånd. Enligt guiden så söker man sig ut i ödemarken och bor ensamma i sexkantiga hyddor. De lever på vad den karga naturen ger och samlas i byar enbart när deras barn ska gå i skolan och liknande. 

Hyddorna har sex kanter så inga andar ska kunna gömma sig i hörnen.
 


Vi tog en paus vid Cameron Trading Post för lite kall dricka och shopping. Jag köpte en handgjord drömfångare.
 


Efter pausen påbörjades stigningen upp i bergen och Grand Canyon. Vi betalde 50 dollar i parkavgift vid parkentren.

Prärievarg eller Coyote (Canis latrans)


Vi stannade till när vi fick se en prärievarg vid vägkanten. Prärievargen förekommer överallt på prärien, i täta skogar och i öken.Djuret har bra förmåga att anpassa sig till människan, varför den inte är ovanlig på jordbruksmark, i trädgårdar och nära bostäder. Prärievargen livnär sig huvudsakligen på möss och hardjur. Mer sällan tar den fåglar, ormar och as.
 


Framme vid Grand Canyon öppnade sig fantastiska vyer från besöksplattformarna. Grand Canyon är en erosionsdal genom Coloradoplatån. Grand Canyon anses vara ett av världens sju naturliga underverk.
 

Att ta sig ned till Coloradofloden tar normalt flera timmar. Ett snabbare sätt att utforska Grand Canyon är med helikopter. Det kostade tvåhundra dollar men var värt varenda öre.
 


Landhöjningen kombinerad med plattektonik har skapat sediment som senare höjdes flera hundratals meter och skapade Coloradoplatån. Platåns höga höjd har resulterat i att en större mängd nederbörd samlas i Coloradofloden, men nederbörden är inte tillräcklig för att förhindra att Grand Canyon är ett halvtorrt område. Jordskred och andra massrörelser har bidragit till erosion och flodavlänkning som alla brukar öka både djup och bredd hos kanjoner i torra miljöer.


Höjningen av Coloradoplatån är ojämn, vilket resulterat i att den norra sidan av Grand Canyon är mer än 300 meter högre än den södra. Att Coloradofloden rinner närmare den södra sidan förklaras också av den asymmetriska höjningen. Nästan all avrinning från platån bakom den norra sidan (som också har en större nederbörd i form av snö och regn) rinner mot Grand Canyon, medan mycket av avrinningen på den södra sidan rinner iväg från kanjonen. Resultatet är en mycket kraftigare erosion och därmed en snabbare breddning av kanjonen och dess bikanjoner norr om Coloradofloden.
 

Temperaturer på den norra sidan är generellt lägre än på den södra sidan på grund av den högre höjden. På norra sidan är höjden 2 438 meter över havet. Kraftiga snöfall är vanliga under vintermånaderna. På sommaren förekommer det ibland större skogsbränder. Utsikt från den norra sidan brukar ge ett bättre intryck av vidden av kanjonen än utsikten från den södra sidan.
 


Tillbaks ner i Scottsdale så var det skönt att svalka sig vid poolen.
 


På kvällen inleddes Reubendagarna med cocktailparty och senare med en karaokekväll.
 


Stämningen var på topp. De flesta av tecknarna sitter hemma i sina ateljeer och arbetar under hela året. den enda gången de träffas är på Reuben.
 

Chris Browne & Dan piraro


Ett verkligt magiskt ögonblick var när Hagbards tecknare Chris Browne framträdde med "I put the spell on you". Ivrig support i bakgrunden var Dan Piraro och Ashley Lou Smith. De var också de första uppe på dansgolvet.
 

Ashley lou Smith
Chris Browne
Chris Browne
Chris Browne & Dan Piraro


Hela stället vibrerade av musik och glädje. Kanske möjligen något förstärkt av de rikhaltiga drinkarna från den öppna baren.

Ashley Lou Smith
Ralph Smith


På lördagen var det dags för den stora galakvällen. Inledning med cocktailparty och affischer med presentationer av de nominerade. Ett ivrigt minglande i den varma lokalen. luftkonditioneringen orkade inte riktigt med alla människor.

Steve McGarry
Werner Wej-Olsen med fru
Ralph smith och Rocky Shepard med fru
Chris Browne
Rocky Shepard


Middagen serveras vid stora runda bord. Jag hade ett trevligt sällskap vid mitt. Det var King Features chef Rocky Shepard med fru, Chris Browne, Dan Pirao och Ashley Smith. Ralph Smith som på 80-talet ritade captain vincible.

Chris Browne
Chris Browne och Ralph Smith
Ashley Smith & Dan Piraro
Carroll och Chris Browne


Dagen efter var det dags att säga adjö till solen och värmen i Arizona och påbörja den långa resan hem.

Tillbaka till resor...​​​​​​​