Jag anlände till Kansas City efter några dagar tillsammans med Bud Grace i Washington och St. Michaels i Maryland. NCS hade bokat Fairmont at the Plaza i utkanten av Kansas City. Det var ett elegant lyxhotell med goda konferens-faciliteter.

Jag hamnade på elfte våningen där businesssviterna fanns. Det fanns till och med en egen lounge med buffe och öppen bar.

Utsikten var utmärkt från detta våningsplan. Några dagar senare var det fascinerande att se åskväder och på avstånd tornados.

Kansas City är delstaten Missouris största stad med cirka 460 000 invånare. Staden tillhör Jackson County och ligger vid Missouriflodens östra strand. Missourifloden utgör här gräns mellan delstaterna Missouri och Kansas. På flodens västra strand (i delstaten Kansas) ligger en annan stad med samma namn, vilken dock är betydligt mindre än Kansas City i Missouri.


Hotellet låg i moderna kvarter inte långt från Kansas City Country Club  därhusen är byggda i Sevilla-inspirerad arkitektur med fullt av exklusiva modebutiker, barer och restauranger i över 15 kvarter.

Överallt fanns det statyer och små fontäner. Den vätska som lockade mest i värmen var dock öl.
 

Kansas är kännt för sina stora stekar och ribs. Vi åt lunch med King Features internationella försäljningschef John Perry och hans fru Anne. Naturligtvis blev det en jätteportion av vällagade ribs. Kladdigt men gott.
 


Vi passade också på att gå en längre promenad ned mot de mer centrala delarna av staden. Kansas City grundlades 1821, vilket var samma år delstaten Missouri gick med i unionen. En fransman vid namn Francois Chouteau följde Missourifloden från St. Louis och etablerade en handelsanläggning. 1826 svämmade floden över och Chouteau var tvungen att bygga om, men valde nu högre liggande mark.
 


John Calvin McCoy byggde en egen handelsanläggning 1833. Eftersom han ansåg detta vara en portal till västern kallade han anläggningen Westport, vilket även idag existerar som en stadsdel.
 

Under amerikanska inbördeskriget visade sig Westport vara avgörande för styrkeförhållande mellan unionen och  konfederationen i Missouri. I ett slag där mellan den 21 och 23 oktober 1864 besegrade unionsstyrkorna konfederationen och bröt dess makt i området.


Efter inbördeskrigets slut uppstod en ny typ av konflikt i form av konkurrens mellan handelsstäderna  Leavenworth, Saint Joseph och City of Kansas. Tack vare ett regeringsbeslut att bygga den ca 400 m långa Hannibal Bridge-bron över Missourifloden vann City of Kansas när bron slutligen färdigställdes 1869. Detta var den första bron över Missourifloden.

Denna bro och den trafik den skapade över floden fick till följd att City of Kansas expanderade kraftigt i sin boskapshandel, som var den största handeln.

City of Kansas var en av världens största boskaps-marknader, och en byggnad tillägnad boskapshandeln (Kansas City Livestock Exchange) var i början på 1900-talet den största byggnaden i världen med detta syfte.


På dagarna före Reubengalan var det en mängd seminarier och workshops med olika tecknare. Vi lärde känna ett antal tecknare från australien som var där för att föreläsa om seriekulturen "down under". Det var ett kul gäng som älskade att drickka öl.

Ett par av dem kände jag innan. Det var Peter Broelman som tecknar politiska teckningar och serien den ekivoka Ratbags samt Träskets tecknare Gary Clark.


På en workshop tecknade de flesta tecknarna var sin del av en jätteteckning. Här ovan ser vi Peter Broelman och Hilary Price. Hilary tecknar Rhymes with Orange.

Så var det då dags för den stora galakvällen. Alla nominerade bidrag presenteras vid det stora cocktailpartyt som inleder galakvällen. Dan Piraro var nominera till "Outstanding artist of the year. Han vann dock inte då utan fick vänta till 2010.


Här är Dan Piraro med sina föräldrar .Dan kommer ursprungligen från Kansas City.
 


Middagen var som vanligt en fullspåckad elegant historia med prisutdelning och tacktal. Vi satt vid King Features bord där spänningen var stor inför priserna.
 


Dagen efter avslutades Reubenweekenden med en "roast" för Mel Lazarus. Mel tecknar serien Nancy som på svenska heter Lilla Lotta och Plutten. Roasten varvass, lite småelak men otroligt rolig. Som det ska vara på en god roast.
 


Partstämningen var på topp. Efter ensamma dagar i sina ateljeer passar tecknarna på att festa ordentligt med sina kollegor.
 


Dan Piraro drog delar av sin scenshow som han turnerar runt med. Naturligtvis klädd på vilda västernvis här i det historiska Kansas City. Även Chris Brownes kläddstil påvisade inspiration från västern.
 


Mel verkade uppskatta de småelaka hyllningarna och fick många kramar efteråt. Han är en väldigt trevlig person och en populär äldre serietecknare.
 


King Features chefredaktör var naturligtvis på plats som ansvarig för tecknarkontakterna. Hans assistent Brendan Burford var med tillsammans med Riina Piccolo som tecknar Tina's Groove och är en av Six Chixtecknarna.

Jay förolyckades tragiskt ett par år senare och idag är Brendan Burford chefredaktör.


Kvällen fortsatte med ett glatt stoj. De flesta av de mest kända amerikanska tecknarna var där.
 


Dagen efter var det dags att säga farväl igen för hemfärd mot Sverige.

Tillbaka till resor...
​​​​​​​