Afrikas sydspets


När vi lämnade Knysna tog vi först N2:an västerut men vi bestämde oss sen för att följa kusten mer. Det ledde oss till grova grusvägar som på många ställen var väldigt tuffa för bilen. Först åkte vi rakt ned till kusten och Witsand.


Vi körde ned till beachen och åt lunch på The Anchorage Beach Restaurant & Bar som låg precis vid standen med vy över bukten och Breerivers flodmynning.

Efter lunchen fortsatte vi på ännu mindre och sämre grusvägar. Vi följde en väg som heter Malagas Pont och kom fram till södra afrikas sista handrivna kabelfärja.
 

Det kändes onekligen fånigt att stå och se på när de två färjearbetarna arbetade i sitt anletes svett för att dra oss över floden.

Framåt kvällningen kom vi fram till Kap Aghulas. Vädret hade övergått till moln och dis. Det var fortfarande ganska varmt.

Vi tog in på  Cape Agulhas Guest House som ligger nära fyren i kanten av det lilla samhället. Vi hyrde ett separat hus som låg precis bredvid huvudhuset. Ägaren berättade att han två gånger hade haft celebert svenskt besök. Det var Maud Olofsson som fattat tycke för Kap Agulhas.

Cape Agulhas är den geografiska södra spetsen av den afrikanska kontinenten och i början av skiljelinjen mellan Atlanten och Indiska oceanen enligt International Hydrographic Organization.

Historiskt sett har udden varit känd bland sjömän som en stor fara på den traditionella handelsvägen runt södra afrika.

Fyren vid Cape Agulhas har väglett många fartyg runt udden under årens lopp. Det är den näst äldsta fyren i Sydafrika.

Uppe i fyrtornet fick vi en god utsikt över omgivningarna ned mot udden.

Cape Agulhas namngavs av portugisiska sjöfarare, som kallade det Cabo das Agulhas som är portugisiska för "Cape of Needles".

Havet utanför Kap Agulhas är ökänt för vinterstormar och monstervågor som kan sträcka sig upp till 30 meter och som kan sänka även stora fartyg. Under de senaste hundra åren har cirka 150 fartyg har sjunkit vid Agulhas. Orsaken återfinns hos de starka västliga vindarna och den kalla antarktiska strömmen som går i samma riktning. Den möter här den varmare Agulhasströmmen. Detta skapar extremt farliga vågor som förvärras av det grunda vattnet vid Agulhas bank.

Här är monumentet som visar gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen. Naturligtvis poserade vi med ett ben på varje sida om gränslinjen.


Vattnet i Agulhas Bank utanför kusten är ganska grunt och är känd som en av de bästa fiskeplatserna i Sydafrika.

De stenar som bildar Cape Agulhas tillhör Taffelberget gruppen, ofta kallat Taffelbergssandsten. De är nära kopplade till de geologiska formationer som exponeras i de spektakulära klipporna vid Taffelberget, Cape Point och Godahoppsudden.

Naturen runt udden är väldigt karg med låga vedartade växter. De kraftiga vindarna och karga marken ger tuffa villkor för floran.

Området vid udden är en del av Agulhas National Park som sträcker sig från städerna Gaansbai till Struisbai. Ytan är 21.000 hektar.