new orleans 2008


2008 var jag i New Orleans för den s.k. Reubengalan anordnad av National Cartoonist Society i USA. 

Reuben Award är ett pris som delas ut årligen till serie-, skämttecknare, tidningsillustratörer och animatörer för film och reklam Under galan delas det ut priser i ett antal kategorier varav den mest prestigefyllda är Cartoonist of the Year. Priset delades ut första gången 1946 och är uppkallat efter NCS:s första ordförande Rube Goldberg, som även designat prisstatyetten.

Pristagarna väljs genom en omröstning bland föreningens medlemmar, utgörandes av professionella serietcknare, illustratörer och annat branschfolk.
 


Jag bodde på Ritz-Carlton där även galan hölls.
 


New Orleans ligger några mil upp från mynningen av den mäktiga Mississippifloden som är USA näst längsta flod med sina 3.734 kilometer.

Namnet New Orleans kommer från franskans La Nouvelle-Orléans och fick namnet  för att hedra hertig Filip av Orléans som var regent åt den då omyndige Ludvig XV av Frankrike.. New Orleans anlades av fransmännen 1718 mellan nedre delen av Mississippifloden och Lake Pontchartrain. Läget var perfekt för att skapa en handelsstad. New Orleans är idag den största staden i delstaten Louisiana i USA.

New Orleans ligger delvis under såväl havsytans som Mississippiflodens nivå och skyddas därför från översvämning av stora vallar åt alla håll samt kraftiga pumpar. I slutet av augusti 2005 orsakade orkanen Katrina en stormflod som delvis förstörde stadens skyddsvallar mot Lake Pontchartrain och mer eller mindre dränkte New Orleans. Mer än tusen människor omkom.
 


Staden är känd för sitt rika musik- och restaurangliv liksom för sina väl bevarade byggnader byggda i en för USA avvikande arkitektur. I den berömda historiska stadsdelen French Quarter är arkitekturen speciell med gjutjärnsdekorerade balkongen som ofta pryds av en bördig grönska.
 


The French Quarter, även känd som Vieux Carré, är det äldsta kvarteret i New Orleans. När New Orleans grundades 1718 utvecklades staden kring Vieux Carré ( "Old Square" på engelska), ett centralt torg. Stadsdelen är mer allmänt kallas de franska kvarteren i dag, eller helt enkelt "The Quarter.

De flesta av de bevarade historiska byggnaderna konstruerades antingen i slutet av 18-talet, under perioden med spanskt styre, eller byggdes under första hälften av 19-talet, efter den amerikanska annekteringen.

 
När man promenerar i The French Quarter möter man överallt doften av god mat och musik spelas i många gathörn. 
New Orleans  har ett rykte som jazzens och Louis Armstrongs födelseort och som stor  nöjesstad.  
 


Musik genomsyrar staden. Den finns överallt och det är inte inte bara jazz utan musik av alla de sorter.
 


Efter en promenad genom French Quartier i fuktig värme är det gott att sitta på någon av de små barerna och ta en öl.

Att äta  i New Orleans är också ett kapitel för sig.  Maten  har en mörk och mustigt vällagad arom, med rötterna i det franska köket. Det är lätt att bli förtjust i det kaloririka köket. Inte minst syns det på alla överviktiga människor man ser på gatorna.

Den mest kända rätten är kanske jamabalaya. Andra grytor är gumbo, Étouffée och olika grytor med kräftor i.

Man kan tycka att öl smakar bäst till cajun och kreolsk mat, Men båda är knutna till stadens franska ursprung och till fransk mattradition. Då passar nog ändå franskt vin bäst.

Alla barer, restauranger, gatumusiker och andra artister gör the French Quartier till en väldigt levande och intressant del av New Orleans att ströva i. På kvällen tar ett omfattande nattliv vid med barer, klubbar och ett livligt myller av folk.


Det här är den nionde ångaren som bär namnet Natchez.  Den följer flodens historia från plantagetiden genom inbördeskriget tills idag.
 

När New Orleans Steamboat Company sjösatte Natches 1975 återupplivade de mer än ett känt namn. Natches är den ena av två äkta ånghjulbåtar på Mississippi. Övriga går på diesel..
 


Ett annat transportmedel är de klassiska spårvagnarna. Staden genomkorsas av spårvagnslinjer. Dessa elspår-vagnar tillverkades mellan 1922 och 1924 och är fortfarande i bruk.


New Orleans är genomgående en mycket grön stad. Staden har ett fuktigt subtropiskt klimat med heta, fuktiga somrar och milda vintrar.

Detta gör att växter gror och trivs gott. Dessutom älska New Orleansborna att smycka gator och balkonger med gröna växter.


Så var det dags för Reubenkvällen. Som vanligt var det en mindre kopia av Oscarsgalan med smokingmiddag och presentation av alla nominerade tecknare. Jag hamnade vid samma bord som Egmonts norska redaktör Egil Lyder och Werner Wejp-Olsen med fru. Werner tecknar serierna Kanonmormor och Trendz.

Steve McGarry och Mel Lazarus


Kvällarna innan hade varit fyllda med cocktailpartyn och karaoke. Här ovan syns Steve McGarry och Mel Lazarus (Miss Peach och Momma). Steve McGarry tecknar  Badlands, Pop Culture, Biographic, Kid City and Mullets.
 

Peter Grännby och Chad Carpenter


Här är jag med Chad Carpenter som vann priset för Best Panel of the Year med sin Tundra.
 

Sergio Aragones och Bill Janocha

Madtecknaren Sergio Aragones tillsammans med Mort Walkers assisten Bill Janocha.

Kieran Meehan

Kieran Meehan, tecknaren av Pro's & Cons.

Patrick McDonnell

Patrick McDonnell, mannen bakom serien Mutts (Morrgan & Klös).

ChadCarpenter vinner Reuben

Chad Carpenter med prisplaketten.

Här till höger har vi Reubenstatyetten. Den designades ursprungligen av Rube Goldberg som var en av grundarna  och ordförande för det amerikanska tecknarsällskapet National Cartoonists Society. NCS grundades 1946  av tecknare som träffades för att underhålla de amerikanska trupperna. Det födde idén att starta en intresseorganisation för tecknare.

Rube Goldberg vann Pulitzerpriset 1942.

Idag harNCS mer än 500 medlemmar och täcker de flesta aspekter kring  teckning och animering inklusive tidningsserier och paneler, serietidningar , redaktionella tecknad film, animation, gag tecknad film,  gratulationskort , reklam, magasin och bokillustration med mer.

Medlemskap är begränsat till etablerade professionella tecknare samt personer som professionellt arbetar med serier.
 


Det blev också lite tid över för att se New Orleans omgivningar. Utanför staden finns flera stora träskmarker med ett rikt djurliv. För att ta sig fram i träsken används speciella träskbåtar med en stor propeller i aktern.
 


 
Träsken i Louisiania har en speciell plats i sydstatskulturen. Våtmarkerna här är en viktig del i ekosystemet i denna del av USA. Cajuninnevånarna och indianerna har levt i harmoni med denna miljö i århundraden. Här lurar alligatorer i orörda sjöar och floder som slingrar sig genom de södra delarna av staten.
 

Träsken här är en av planetens rikaste och mest varierande ekosystem. Miljön är fängslande och spännnande. Det liknar inte något man kan se på andra platser. Mil efter mil söder om New Orleans sträcker sig träskmarkerna i Mississippis delta. Mitt i detta landskap av sumpmarker och rika fiskevatten lever houmaindianerna, en franskspråkig folkspillra.
 


Cypresserna i träsket täcks av s.k. spansk mossa. Träsken hotas av erosion som är är orsakad av både naturen och människan. De senaste årens starka orkaner har sammanfallit med den miljöförstöring som oljebolagen är skyldiga till. De har muddrat transportkanaler för olja och gas och den ökade tunga trafiken på vattnet gör att kanalerna fortsätter att vidgas och mer och mer land fräts bort av vattnet..

Kemikalier som klassas som farliga gifter i andra delstater behöver inte ha varningsskyltar i Louisiana. Olja och gas är delstatens viktigaste industri, så ingen tjänsteman eller folkvald motarbetar dessa intressen.

När öar och sandrevlar försvinner strömmar mer saltvatten in, och då dör det gräs som binder jord och lera. När gräset är borta spolas öarna bort. Med oljeutsläppet dödas också det gräs som växer i saltvatten, och utan en skyddande svål av gräs kommer de yttre öarna


Vår guide informerade om hoten mot träsken och hur Katrina påverkade ekosystemet. Han berättade att alligatorerna försvann två dagar inna och därmed klarade sig bra.

Däremot drabbades fåglarna hårt. Innan fanns ca 3000.000 vita hägrar. Efter Katrina fanns ca. 10 % kvar.
 


Alligatorer är ett släkte inom familjen krokodildjur. Alligatorerna skiljer sig från krokodilerna genom att alligatorernas huvuden är bredare och kortare.,  Deras nos är trubbigare och den fjärde underkäkstanden är stor och passar in i en grop i överkäken.
 


På grund av att alligatorer "driftar" fram så är de snabbare än den vanliga krokodilen De skiljer sig också genom att simhuden är mycket mindre omfattande på alligatorer och bara når till halva tåns längd. I allmänhet är alligatorer mindre farliga än krokodiler.
 


Vår guide lät oss komma i närkontakt med alligatorerna. Han lockade fram dem med marshmallows. De gillade verkligen "godis" och kom nära båten. Han kunde till och med plocka upp ungar i båten för att visa oss nära hur de är byggda,
 


För dem som är intresserade så kan man köpa hus i träsket ganskabilligt.
 


Sista kvällen anordnade NCS ett mini "Mardi Gras". Alla skulle ha glaspärlor i halsband och leva ut i karnevalsyra.

Tillbaka till resor...​​​​​​​