Vy över Philadelphia från Philadelphia Museum of Art

Reuben weekend i Philadelphia

Så var det dags igen för Reubengalan i USA. Reuben Award är ett pris som delas ut årligen av National Cartoonists Society till serie-, skämttecknare, tidningsillustratörer och animatörer för film och reklam Under galan delas det ut priser i ett antal kategorier varav den mest prestigefyllda är Outstanding Cartoonist of the Year. Priset delades ut första gången 1946 och är uppkallat efter NCS:s första ordförande Rube Goldberg, som även designat pristatyetten.

Glen Keane, vinnare av Reuben 2018 Glen Keane, vinnare av Reuben 2018

Pristagarna väljs genom en omröstning bland föreningens medlemmar, utgörandes av professionella serietcknare, illustratörer och annat branschfolk.
 
Galan ambulerar runt på olika ställen i USA varje år. I år var det dags för Philadelphia.

Jag hade fått någon underlig bild av staden efter att ha sett Rockyfilmerna. Trodde att det skulle vara en ganska ruffig industristad. Blev dock överraskad av en trevlig stad med mycket tegelbyggnader och mängder av konst och kultur.

Philadelphia är den största staden i delstaten Pennsylvania och den femte folkrikaste staden i USA.Staden är belägen vid sammanflödet av Delawarefloden och Schuylkillfloden. År 1682 grundade William Penn staden för att fungera som huvudstad i Pennsylvaniakolonin. Bland de första som landsteg var dock svenska sjömän.

Philadelphia City Hall
Statyer av ursprungsbefolkningen i City Hall
Inne på Macys

Under den amerikanska revolutionen spelade Philadelphia en avgörande roll som mötesplats för USA:s grundlagsfäder, som undertecknade självständighetsförklaringen1776 och konstitutionen 1787.

Independence Hall Independence Hall


Philadelphia var en av landets huvudstäder under frihetskriget och staden fungerade som den tillfälliga amerikanska huvudstaden, medan Washington, D.C., var under konstruktion.

Under 1800-talet blev Philadelphia ett stort industriellt centrum och ett järnvägsnav som växte från ett inflöde av europeiska immigranter.

Philadelphia är känd för sin konst och kultur. Cheesesteak och mjuk kringla är symboliska för det Philadelphia köket, som är formad av stadens etniska mix. Staden har mer utomhusskulpturer och väggmålningar än någon annan amerikansk stad.

Utanför Philadelphia Academy of Fine Arts
Philadelphia Academy of Fine Arts
Marriott Downtown

Philadelphia är även en av landets största universitetsstäder, med över 80 högskolor och universitet i hela regionen.

Vi bodde på Marriott Downtown där även Reubengalan utspelades. Hotellet som var enormt med över 1.400 rum ligger i stans centrala delar vilket gjorde det enkelt att promera runt och se staden.

Vy från hotellet
Hard Rock Cafe låg på andra sidan gatan
Chinatown låg i närheten
Liberty Bell Liberty Bell

En av stadens huvudattraktioner är Liberty Bell, Frihetsklockan som är en ikonisk symbol för amerikansk frihet och som finns i Independence Hall i Philadelphia.

Klockan beställdes 1752 av Pennsylvania Provincial Assembly från London-företaget Lester och Pack (känd senare som Whitechapel Bell Foundry) och på klockan står "Proclaim LIBERTY Throughout all the Land unto all the Inhabitants Thereof",

Klockan knäcktes först när det ringdes i den efter ankomsten till Philadelphia och reparerades två gånger. De första åren användes den för att kalla samman den tidens lagstiftare eller kalla medborgarna offentliga möten och proklamationer.
 

Dess betydelse är i huvudsak grundad på mytbildning – en påhittad historia om en gammal klockringare, som ringde i klockan vid det ögonblick då den amerikanska kongressen förklarade sin självständighet. Den har kommit att bli en viktig ingrediens i historieundervisningen i USA:s grundskolor.

Det är möjligt att man ringde i klockan den 8 juli 1776 för att samla invånarna till den första uppläsningen av Självständighetsförklaringen, men den fick namnet Liberty Bell först 1837 när den blev en symbol för kampen för slaveriets upphörande

Mer moderna attraktioner är The Rocky Statue och "Rocky Steps" som otvetydigt  är två av de populäraste attraktionerna i Philadelphia.

Ett nära konstant flöde av människor anländer dagligen för att fånga en bild med Rocky-statyn längst ner bredvid  trappan på Philadelphia Museum of Art och sedan springa uppför museets stora trappa och lyfta armarna i den klassiska Rockygesten.

Skulpturen skapades ursprungligen för en scen i den tredje Rockyfilmen.

Jag vid Rocky Statue

Old City är ett historiskt kvarter i centrala delen av Philadelphia. Det upptar flera kvarter och består till stor del av låga tegelbyggnader. I den här delen av Philadelphia finns det många barer och restauranger. En mycket trevlig del att promenera i. Påminner lite om vissa delar av Boston.

Typiskt hus i Old City
Staty av Benjamin Franklin
Laura och Guy Parsons från Kanada och Mikael Tegebjer i Old City

Det finns över även en mängd skyskrapor i Philadelphias centrala delar. Den högsta byggnaden är just nu Comcast Technology Center som är 342 meter. Den rankas som USA:s nionde högsta byggnad och är utformad som ett USB-minne.

Comcast Technology Center

Så var det dags för orsaken till min Philadelphiaresa, Reuben Awards. Reubengalan inleddes med Mort Walker Welcome Party där Morts liv och gärning hyllades. Hans Knasen går i ca. 1.800 tidningar världen över.

Morts assistent Bill Janocha vid minnesbordet

Senare på kvällen övergick cocktailpartyt till Karaoke. Som vanligt var Steve McGarry uppe på scenen.

En något trött svensk
Steve McGarry

På dagarna var det en rad med seminarier som From Comics to Animated Series and Beyond, Women Pioneers of Cartoon Art, The Golden Age of Cartooning in Connecticut med fler.

Women Pioneers of Cartoon Art

CJ Kettler från King Features ledde Women Pioneers of Cartoon Art
Lynn Johnson (For better or worse)
Anne Taellness
Sandra Bell-Lundy (Between Friends)

The Golden Age of Cartooning in Connecticut med fler.

Chance Browne (Hi & Lois)
Brian Walker (Beetle Bailey)
Greg Walker (Beetle Bailey)
Cullen Murphy, son till John Cullen Murphy (Prince Valiant, Big Ben Bolt)
Peter Grännby och Keith McCloat från King

Själva galakvällen inleddes som vanligt med  en timmes cocktailparty innan det var dags för middagssittning. Inledningstalde gjorde NCS:s ordförande Bill Morrison. Vid sidan av arbetet med NCS är han redaktör för amerikanska MAD.

 

Bill Morrison Bill Morrison

Vid sidan av Reuben Award for Cartoonist of the Year så delas en rad priser ut i olika kategorier. vinnarna var;

Comic Book
Monstress The Blood by Sana Takeda
Graphic Novel
Emil Ferris – My Favorite Thing is Monsters
Book Illustration
Adam Rex– The Legend of Rock Paper Scissors
Magazine Illustration
Peter Kuper
Newspaper Illustration
Dave Whamond
Newspaper Comic Strip
Mike Peters

Bill Morrison och Mike Peters Bill Morrison och Mike Peters

Newspaper Panel
Mark Parisi
Gag Cartoon
Pat Byrnes
Editorial Cartoon
Clay Bennett
Advertising Illustration
Dave Whamond
Online Comics – Long Form
John Allison – Bad Machinery
Online Comics – Short Form
Gemma CorrellAnimation – Feature
Lee Unkrich (director) and Adrian Molina (co-director) – Coco
Animation – TV
Alan Bodner (Art Director) – Disney’s Tangled, The Series

King Features före detta chefredaktör Brendan Burford belönades med the Silver T-Square ett pris som NCS styrelse delar ut till personer som har utmärkt sig för engagemang eller service till samhället eller professionen.

Glädjande för King Features och Bulls var att Mike Peters fick pris för Mother Goose & Grim (Grimmy) som bästa dagspresserie.

Glen Keane vann huvudpriset Outstanding Cartoonist of the Year.

Åter till resor ...