Reuben weekend i portland

Den här gången så hade man lagt Reubengalan på Hilton hotel i Portland, Oregon. Eftersom vi kom någon dag före allt drog igång kom vi först att bo på the Duniway som är ett Hiltonägt grannhotell. Superlyx men ganska plastigt. Jag hade en fantastisk  utsikt från mitt rum.  men  det kändes ändå lite för mycket.
 

Reuben Award är ett pris som varje år delas ut av National Cartoonists Society till serie-, skämt-tecknare, tidningsillustratörer och animatörer för film och reklam

Under galan delas det ut priser i ett antal kategorier varav den mest prestigefyllda är Outstanding Cartoonist of the Year. Priset delades ut första gången 1946 och är uppkallat efter NCS:s första ordförande Rube Goldberg, som även designat pristatyetten.


Pristagarna väljs genom en omröstning bland föreningens medlemmar, utgörandes av professionella serietecknare, illustratörer och annat branschfolk.

Intressant är att Kalle Ankatecknaren Carl Barks föddes i Portland, likaså Matt Groenig, tecknare och manus-författare till the Simpsons.

 Portland är den största staden i delstaten Oregon i nordvästra USA. Staden har drygt 600.000 invånare men om man räknar med omgivande samhällen som Vancouver och Beaverton är det drygt 2,2 miljoner.

Portland är centralort i Multnomah County och ligger där floderna Willamette och Columbia flyter ihop.

Staden är ganska trevlig med välstädade gator och de flesta hus är bara några våningar. Det är en blandning av nyare hus och äldre, i många fall, tegelbyggnader.

Portland grundades 1851, men har varit bebott sedan 1843 då William Overton och Asa Lovejoy såg stor potential i området kring Willamette River.

1883 fick Portland järnvägsförbindelse österut genom Northern Pacific railway.

Portland är beläget i den norra delen av Oregons folktätaste del, Willamette Valley. Staden ligger till största del i Multnomah County, men mindre delar sträcker sig in i angränsande Clackamas och Washington County. Willamette Rivers nord-sydliga sträckning genom stadens mitt avgränsar de sydvästra och sydöstra delarna från varandra innan floden ansluter till Columbiafloden. Columbiafloden utgör också gräns mot delstaten Washington i norr.

Portland ligger på ett utslocknat lavafält. Lavafältet består av minst 32 konvulkaner, varav Mount Tabor är mest framträdande. Den potentiellt aktiva vulkanen Mount Hood, öster om Portland, syns väl från stora delar av staden och på högre nivåer i Portland syns även  Mount Saint Helen.

Eftersom vi hade en dag över innan allt skulle börja så passade vi på att hyra bil och köra ned till Oregons ganska vilda kust.

Första biten ut ur Portland var ganska flack med stora åkrar. Vi behövde dock inte köra så länge förrän terrängen gick över i berg och stora, fantastiskt gröna skogar.


Vår hyrbil var en ganska stor SUV, en Toyota 4runner. Vi blev uppgraderade till den utan extra kostnad då vi absolut ville ha en bil med GPS.

Cannon Beach är en liten stad vid Oregons kust. Befolkningen var vid senaste folkräkning ca. 1.700.

Den första kända person som kom hit var William Clark, en av ledarna för Lewis och Clark Expedition i början av 1805. Man slog vinterläger på Fort Clatsop och Clark utforskade senare regionen själv.

US Highway 101 gick tidigare genom Cannon Beach. År 1964 kom dock en tsunami efter en jordbävningen längs kusten i Stillahavsområdet. Den efterföljande översvämningen översvämmade delar av Cannon Beach och spolade bort motorvägsbron som ligger på norra sidan av staden. Staden, var nu isolerad från motorvägen och bestämde sig för att locka besökare genom att hålla en sandslottstävling.  Något som blev så populärt att det sedan dess upprepas varje år.
 

Cannon Beach är också känt för sitt välkända landmärke, Haystack Rock, beläget sydväst om Cannon Beach, nära Tolovana Park.  Nära Haystack Rock finns också nålarna, två långa stenar som stiger rakt upp ur vattnet.

Den här delen av Oregons kust har ett medelhavslikt klimat med varma och torra somrar. Cannon Beach är ett välbärgat turistmål.  På grund av dess närhet till Portland är det särskilt känt som ett helgutflyktsmål för Portlanderbor.

Kedjor som Safeway och McDonalds har blivit avrådda från att etablera sig i Cannon Beach.  Man vill bevara den lokala småstadskänslan. [

Den lokala teatern vid huvudgatan Hemlock street.

 Det varma klimater gör att skogen kring vägen frodas med höga träd.

De stora skogarna lägger grunden för en stor  timmerindustri.


Söder om Cannon Beach klättrar vägen upp på höjden och utsikten blir både hänförande och dramatisk. Oregon har en mycket fantastisk natur, och utöver statens enda nationalpark Crate Lake National Park, finns det ett stort antal state parks och andra parker. Oregons långa kustlinje gör även att det finns många fina stränder som lämpar sig till både sol, bad och surfing när vädret tillåter.

Vi körde kustvägen söderut mot Tillamock som ligger i Trask rivers floddelta. Tillamock är känd för sin ost-industri. Staden har fått sitt namn från Tillamook-folket, en indiansk stam som bodde i detta område fram till början av 1800-talet.

Efter Tillamock tog vi vägen upp i bergen och skogarna för vidare färd tillbaks mot Portland.

 
Väl tillbaks i staden så bytte vi hotell från Duniway till Hilton där Reubenweekenden var planerad med seminarier, cocktail-partyn och galamiddag.

Brian Walker höll ett intressant föredrag om NCS historia kryddad med kuriosadetaljer om kända teckanre som Eisner och Goldberg. Eftersom hans far, Mort Walker har varit med i NCS sedan femtiotalet så visade han också en rad unika foton från de tidiga åren.

Brian Walker

Det första cocktailminglet var på ritplattetillverkaren Wacoms Portlandkontor. De hade sponsrat kvällen för att försöka övertyga fler kända tecknare att överge pennan och musen för ritplattepennan.

Wacoms kontor låg i ett industriområde i utkanten av Portland. Hela området såg fräscht ut och det var tämligen hipstertätt.

De har en fin utsikt över staden och Mount Hood i horisonten.

Efter plockmat, drinkar och mingel så började tecknarna teckna en stor tackteckning till Wacom.

Här nedan ses Dan Piraro, Bizarros tecknare koncentrerat ge sitt bidrag.

Luke McGarry
Neal Walker
Steve McGarry och Jeff Keane
Patrick McDonnell
Dan Piraro med flickvän Christy Higgins
Brendan Burford, Mike Peters, Steve McGarry
Kim & Jerry Scott.

På lördagen var det så dags för den stora galamiddagen och prisutdelningen. Som vanligt inleddes tillställningen med en timmas cocktailparty. I salen så hade man ställt ut tavlor med nomineringarna i de olika klasserna. Klädseln var smoking så man kände sig lite stel men efter en stund vänjer man sig.

Sedan följde den traditionella middagen med sittning vid runda bord. NCS ordförande Bill Morrison inledningstalade och sedan presenterade nominerade och vinnare i de olika kategorierna.
Ett prestigefyllt pris som delas ut är "Milton Caniff Lifetime Award". I år delades priset ut av Simpsons skapare Matt Groening till Lynda Barry. Personligen gillar jag inte hennes teckningstil men uppenbarligen finns det andra som uppskattar den mer.

Kul var emellertid att Steve Kelley och Jeff Parker vann i kategorin bästa  "Newspaper Strip" med sin Dustin. Speciellt Jeff Parker var en kul bekantskap. Mike Luckovich pris för bästa "Editorial Cartoon" var också välförtjänt.
 

Bill & Kayre Morrison
Steve McGarry
Lynda Barry
Kings före detta chef Joe D´Angelo
Kings före detta chef Joe D´Angelo
Lynn Johnson

Dagen efter så var det avskedsmiddag sponsrad av King Features. Som vanligt var söndagsmiddagen lite avslagen eftersom många av tecknarna festat natten lång.