San antonio, Texas


1999 besökte jag San Antonio i Texas för mitt första deltagande på en Reuben weekend. Reuben Award är ett pris som delas ut årligen av National Cartoonists Society till serie-, skämttecknare, tidningsillustratörer och animatörer för film och reklam Under galan delas det ut priser i ett antal kategorier varav den mest prestigefyllda är Outstanding Cartoonist of the Year. Priset delades ut första gången 1946 och är uppkallat efter NCS:s första ordförande Rube Goldberg, som även designat pristatyetten.

Pristagarna väljs genom en omröstning bland föreningens medlemmar, utgörandes av professionella serietcknare, illustratörer och annat branschfolk.

Här är min reskamrat, Bud Grace, Ernies tecknare.


San Antonio är den sjunde största staden staden i USA och den näst största i delstaten Texas. Staden består av en central del och mer glest befolkade förorter.
 


Mest berömda turistattraktionen i San Antonio är Alamo. Det är känt för det slag som stod här 1836 under Texas frihetskrig. Slaget stod mellan en styrka från Republiken Texas under ledning av överstelöjtnant William Travis, som höll stånd inne i den gamla missionskyrkan San Antonio de Valero (senare mer känd som Alamo) och den mexikanska armén under ledning av generalen Santa Anna. Den mexikanska armén på cirka 2400 man segrade över de cirka 200 försvararna efter en 13 dagar lång belägring. Mexikanerna förlorade omkring 500 man i döda och skadade, medan av de belägrade överlevde endast två.

San Antonio besöks idag av cirka 26 miljoner turister per år.

Det bästa med San Antonio är nog dess berömda Riverwalk som är en massa sammanbundna kanaler genom centrum av San Antonio. På kvällarna är det vackert upplyst.  Utmed alla kanalerna ligger mängder av restauranger och barer.
Jag tog även en båttur på kanalerna. Det var både intressant och kul att glida fram i värmen. Utmed kanalerna finns vackra hus, statyer, natur och båtar. Hela kanalsystemet töms på vatten ungefär 1 gång vart 10e år.
 

Det var kul att promenera runt i centrala staden med alla små och stora butiker. Här kan man köpa allt från turistprylar till skjutvapen.

Dagen före Reuben börjar samlades alla. Det var ca 350 personer. Själv blev jag bjuden på en lunch Hagbards tecknare Chris Browne. Med i sällskapet var även Knasenredaktören Alf Thorsjö med sin Birgitta samt Mort Walkers son Greg Walker.

Man anordnade ett stort cocktailparty på torget framför Alamo. Här samlades alla tecknare och minglade runt. Jag fick hälsa på kända namn som Will Eisner, Sergio Aragones och Charles Schultz.

Tyvärr har jag inga bilder från själva Reubenkvällen men priset för Outstanding Cartoonist of th year gick till Mutts tecknare Patrick McDonnell. Minns också att Bud Grace stack ut från alla svartklädda i smoking. Han hade en kanariegul kostym och lösöron. 

Tillbaka till resor...