Under 2010 reste vår dotter genom Afrika från Kenya ner till Sydafrika. Vi tyckte det kunde vara trevligt att möta upp i Kapstaden för några veckors semester. Vi hade planerat upp rutten med hjälp av en liten svenskägd resebyrå i Sydafrika. Först ett par dagar i Kapstaden. Vi bodde på Villa Cape Adventures, som är ett litet svenskägt guesthouse på Church Street. Från fönstret såg vi upp mot Taffelberget.
 

Taffelberget blev också resans första utflyktsmål. Taffelberget som på engelska heter Table Mountain och på afrikaans Tafelberg  är ett platåberg dom dominerar vyn i  Kapstaden. Bergets högsta punkt är Maclear's Beacon och är 1086 meter över havet. Toppen av berget bildar en tre km lång platå.

Vid bergets västra sida finns en linbana upp till platån. Vi tog bilen till liftstationen och åkte upp.
 


Uppe på toppen var utsikten hänförande. Man såg ned på Kapstaden, kusten norr och söderut, Robben Island samt bergen mot inlandet.


Andra dagen så åkte vid ned mot Cape Point Nature reserve. Vi passerade Simon’s Town där sydafrikas största marinbas finns. Alldeles efter basen ligger Boulders Beach en skyddad vik av mjuk vit sand, massiva granitblock. Där har  en koloni av tusentals afrikanska pingviner tagit stranden i besittning.

Det var intressant att se dem putsa och sola sig, vakta boen, vagga längs sanden som ett gammalt gift par och sedan förvandlas till eleganta svartvita torpeder så snart de kommer ned i vattnet.


En annan mer känsloladdad utflykt var till kåkstaden Khayelitsha. Det anordnas utflykter till kåkstäderna som drar fördel av turisterna och deras pengar.

Många människor tvingades flytta till Khayelitsha under apartheidtiden. Namnet Khayelitsha kommer från Xhosaspråkets ord för "nya hem". Idag är Khayelitsha en av de största kåkstäderna i Sydafrika: dess befolkning är nästan en halv miljon. Livet det är ingalunda lätt. 70% av befolkningen lever i skjul av trä och korrugerad plåt. En av tre har att gå mer än 200 meter för att komma till  färskvatten.
 


Ungefär en fjärdedel av befolkningen under 35 års ålder är HIV-positiv. Mindre än 10% av människorna som lever här får tillräcklig mängd mat och näringsämnen. 

Vi gick förbi en av områdets lokala restauranger som visade menyn på ett bord utanför. Det var fårhuvuden som grillas över kol innan de förtärs. Vi var inte speciellt trakterade av att pröva.


Däremot var vi inne på den lokala puben. Man brygger sitt eget öl som serveras i en hink som går laget runt. Jag tog ett smakprov och fick tillbringa den närmsta halvtimmen med att försöka få bort den äckliga smaken ur munnen.


Ungefär en fjärdedel av befolkningen under 35 års ålder är HIV-positiv. Mindre än 10% av människorna som lever här får tillräcklig mängd mat och näringsämnen. Den lokala läkarmottagningen ser inte speciellt förtroendeingivande.


Ungefär hälften av befolkningen är arbetslös. Brott frodas, och poliser har vägrat att undersöka vissa fall av rädsla för sin egen säkerhet. Det här är inget ställe man vill vara på under kvällar och nätter.


Någonstans mitt i all misären så pågår hela tiden vardagslivet med hushållssysslor och annat. Vi var inne och besökte en familj i deras skjul till hem.

El får man genom att tjuvkoppla sig på de elledningar som går i närheten. Från varje stolpe löper det ned ett antal tjuvkopplade kablar.

Inne i kåkstaden ligger Vicky’s Bed % Breakfast. Det grundades av en kvinna som hette Vicky Ntozini. Vicky var fast besluten att göra kåkstaden till en bättre plats för henne och hennes fem barn. I slutet av 90-talet öppnade hon upp sitt hem för turister och studenter, i hopp om att hjälpa dem att förstå kåkstadens villkor lite bättre.


Vickys fantastiska gästfrihet, hennes läckra matlagning gjorde att det kom många turister för ett annorlunda boende. Vicky var inriktad på att lära utlänningar hur livet såg ut i sin kåkstad och ledde många turer i Khayelitsha.

Hon hjälpte till att ordna ett volontärprogram för ett antal gäster som var intresserade av att hjälpa och hade ett nära samarbete med många icke-statliga organisationer. Genom kontakter hon fått ordnades donationer för mat, förnödenheter och utrustning till församlingen. Hon hjälpte även till med att ordna gåvor för barnen under julen.

I byggnaden finns förutom Bed & Breakfast en liten skola för kåkstadens barn.

2012 blev Vicky knivhuggen till döds framför flera av hennes barn.