1986 åkte vi under några veckor för första gången till Thailand. Efter en lång, seg flygresa med Aeroflot och med byten i Köpenhamn, Moskva och Bombay så landade vi till slut i Bangkok. Vi hade före resan fått tips om Life V, ett litet svenskägt guesthouse där vi tog in de första nätterna.


Ägaren, Peter var en före detta guldsmed som flyttat till Thailand där han träffat sin fru och öppnat Life V. Stället var populärt bland backpackers och SAS piloter som tröttnat på stora, plastiga hotell. Peter spelade ofta golf med dem när det hade stopover i Bangkok. Han hade också tillverkning av handgjorda golfklubbor.
 


På kvällarna satt han och familjen i den lilla baren i trädgården och samspråkade med gästerna. Life V var mycket personligt och trevligt och vi fick många goda råd och tips för vår fortsatta resa i Thailand.
 


De första dagarna utforskade vi Bangkok. Vi färdades främst med s.k. Tuk Tuks. Det är vanligtvis små trehjuliga fordon som lätt och snabbt tar sig fram i Bankoks täta trafik. Namnet tuk-tuk kommer från det hur de allra tidigaste av dessa fordon lät. De var utrustade med tvåtaktsmotor, därav ljudet


Bland det första vi besökte var Grand Palace med templet Wat Pra Khaew. Grand Palace byggdes år 1782 av kung Rama den första. Målsättningen var att bygga ett palats som slog allt som byggts tidigare. Man kan beskåda en unik arkitektur och minst sagt överdådiga utsmyckningar, med gott om guld och juveler.
 


Inne på palatsområdet finns Wat Phra Kaew, det allra heligaste av Thailands tempel. Templet uppfördes för att hysa smaragdbuddhan, den absolut viktigaste avbildningen av Buddha som finns inom den thailändska buddhismen. Smaragdbuddhan är ca 70 centimeter hög och framställd ur ett enda stycke jade. Jadestenen sägs härstamma från år 1434. Statyn byter kläder 3 gånger per år för att symbolisera Thailands 3 årstider och klädbytet utförs alltid av någon ur kungafamiljen.
 


 

På området finns en miniatyrmodell av det berömda kambodjanska templet Angkor Wat. Den tillverkades under kung Rama IV när det thailändska territoriumet sträckte sig även över stora delar av Kambodja.


Wat Phra Kaew består av över 100 färgglada byggnader, gyllene spiror och glittrande mosaik.
 


Grand Palace enorma palatsområde är  nästan 220.000 kvadratmeter stort omgivet av nästan två kilometer långa murar. På området ligger flera statliga myndigheter. Bland andra det Thailändska krigsministeriet. Dagen då vi var där fick templet besök av en delegation höga militärer.


Wat Phra Kaew är det enda templet i Thailand som inte har några fast bosatta munkar och är därför inte en plats för buddhistiska studier på samma sätt som andra tempel som Wat Pho och Wat Mahathat.
 


Royal Pantheon har statyer av de första sju kungar som regerande i Chakridynastin (Rama I - Rama VII).  Kring denna byggnad finns stora statyer av mytiska väktare som t.ex. Kinaree, hälften människa och hälften fågel.
 


Kommersen på området var ganska påtaglig, allt ifrån tempeldanserskor som ville ha dricks till spåmän som ville berätta om ens framtid genom att läsa i händerna.
 


Wat Po, den liggande Buddhans tempel är landets största tempel och har fler Buddhastatyer än något annat thailändskt tempel. Guldbuddhan är en 46 meter lång liggande Buddha klädd i blad-guld.

Wat Po är en av de populäraste sevärdheterna i Bangkok för både thailändare och turister. Det stora templet är känt för sin gigantiska liggande Buddha och har fler Buddhastatyer än något annat tempel i landet.


Det är också ett av de äldsta offentliga universiteten i Thailand samt den officiella skolan för traditionell thailändsk massage.
 


Suan Phakkad Museum är en samling av åtta traditionella thailändska trähus som en gång var residens för prinsessan Chumbon av Nakhon Sawan och dessförinnan en salladsgård. I byggnaderna kan man se konst, antikviteter och prov på thailändsk inredning. I parken finns också dammar med änder, svanar och en delvis inhägnad trädgård.
 


Genom Bangkok flyter den enorma Chao Praya floden, som är 370 kilometer lång.

Chao Phraya bildas i norr i Nakhon Sawan där de två floderna Ping och Nan flyter samman. Den rinner söderut och mynnar, via ett omfattande deltasystem, ut i Thailandsviken 40 kilometer söder om Bangkok.
 

Floden spelar en väldigt vital roll för Bangkok som stad och otaliga människor lever som i symbios med floden. Floden kantas av såväl båtar som hus och på floden finns flera så kallade flytande marknader, som erbjuder frukt, grönsaker, kryddor etc. Många av stadens sevärdheter ligger längs med floden. 
 


Efter några dagar lämnade vi Bangkoks myllrande gatuliv och reste norrut. Vi tog bussen tio timmar och sjuttio mil upp till Chang Mai i norra delen av  landet. Det blev en ganska seg resa som räddades av några starköl efter vägen. Därefter sov man ganska bra. 

Chiang Mai betyder ”ny stad" på thai och är huvudstaden i provinsen Chiang Mai. Staden är omgiven av några av landets högsta berg, vid floden Ping och har omkring 700.000 invånare. Den är känd för sin gamla kultur med många tempel och hantverk, däribland silke, keramik och smycken, vilket gjort den till en viktig turiststad.

Omgivningarna är väldigt gröna och regnskogen frodas kring staden och vattendragen med bergen runtomkring.  
 


 

Centrala Chiang Mai omges av en vallgrav och innanför vallgraven finns de flesta templen. Vattnet i vallgraven är numera rent efter insatser för att rena utsläppen och både sköldpaddor och fiskar trivs där.

Staden har historisk betydelse på grund av det strategiska läget där flera olika handelsrutter korsar varandra och folk från Thailand, Burma,  Laos och Kina har i alla tider träffats där och bedrivit handel med varandra. Många minoritetsfolk som Karen, Mhong och Lhu bor i denna del av Sydostasien.

Redan innan turismen kom var staden en viktig knutpunkt för försäljning av hantverk, paraplyer, heroin, silversmide, och träskulpturer. Vi besökte ett arbetsläger där man använde asiatiska elefanter för skogsbruket. Det var väldigt imponerande att se vad elefanter kan dra eller lyfta. 
 

De små elefanterna var väldigt sällskapliga, speciellt när man hade bananer i händerna.
 


 

En ganska stor industri är de orkideodlingar som finns utanför staden. Det var fascinerande att gå in och se alla hängande orkideplantor. En doft av söt växtlighet dominerade.


 

Runt Chanf Mai finns också en hel del små hantverksindustrier som tillverkar allt från tunga trämöbler till thailändska parasoller. Vi köpte ett par som byggdes om till lampor hemma i Sverige.


Även sidenproduktion tillhör de hantverk som frodas runt Chang Mai. Det är ett förhållandevis tungt arbete med många arbetstimmar. Kanske inte det trevligaste men ofta har man inget val.
 


Efter en vecka i Chang Mai åkte vi tillbaks till Bangkok för vidare färd med buss tio timmar söderut till Surathani där vi tog båt två timmar till Koh Samui som på den tiden var helt oupptäckt av massturismen. 

Stränderna var kilometerlånga med enbart ett fåtal backpackers som njöt av solen och värmen. Vi bodde först en natt i en bambuhydda innan vi dagn efter tog in som första gäster på en av öns första murade bungalower. Den låg 10 -15 meter från havet.


Vi kunde gå rakt ut på stranden och direkt ned i det 26-gradiga vattnet och bara slappa.
 


Ovanför låg det äldre bambu-bungalows med betydligt lägre standard. Även om vi bodde nytt och fräscht så gick strömmen i hela området så fort vi använde hårfönen. Det fick Mariannes raka hårsvall att snabbt övergå i vackra lockar.

Strandliver var helt fantastiskt. Det var rena paradiset med de folktomma stränderna med kritvit sand och turkosblått vatten utanför.


Hundra meter upp låg en enkel restaurang där vi åt frukost på morgnarna eller en god lunch med thaimat och kall Singhaöl till.
 


En bit bort på stranden låg en trevlig strandbar. Det visade sig att den drevs av Tore, en svensk som flyttat hit för att påbörja ett nytt liv i värmen.

Vi lärde känna honom efter ett par dagar på ön och kom att tillbringa många tillfällen där med trevliga diskussioner om livet och andra viktiga saker i tillvaron.

På den tiden kändes Koh Samui genuint och långt från civilisationens stress. En enkel tillvaro med slappande i solen, bad i kristallklart vatten, god mat och en eller annan avstressande öl i skuggan.

Vi hörde rykten om en militärkupp i Bangkok med stridsvagnar på gatorna och problem med kommunikationer. Vi tänkte att låt dem hålla på så stannar vi här i paradiset. Vi var inte speciellt oroade för svårigheter med att komma hem. Vi kunde gärna bli försenade.


Kvällarna var fantastiska med vackra solnedgångar i kombination med åskmoln som alltid verkade ligga långt ute över havet.


Vi fick god kontakt med Tore och åt några middagar tillsammans på en restaurang som låg precis vid stranden nästan ute på havet. Det var först en lång spång som måste passeras innan vi kunde sätta oss och serveras pinfärsk seafood.
 


Dagarna, kvällarna flöt ihop till en skön dröm. Det mest dramatiska var hundarnas lek på dtranden och att se till att man drack tillräckligt med vatten i värmen. Den enda faran var fallande kokosnötter. Koh Samui har fått smeknamnet kokosnötsön på grund av mängden kokospalmer.

Vi hyrde mopeder och gjorde ett par utflykter runt ön. Koh Samui är inte stor, det tar bara ett par timmar att åka runt ön om man inte stannar på de långa beacherna för bad.


Efter att ha haft moppe i tonåren så hade jag en viss vana. Det var värre för Marianne som envisades med att hon ville köra en egen i stället för att sitta bakom mig. Det blev en vurpa och uppskrapat knä när hon körde på ett palmblad. Tur att det var bara knäet. Vi hade ju inga hjälmar.

Hon fick jod på såret och blev något begränsad i badandet dygnen efteråt då vi avslutningsvis fortsatte att njuta av sol, bad, slappande, barliv och god mat.
 


Som alltid så kommer dagen då man ska resa hem snabbare än planerat. Vi tog båten tillbaks till Surathani, nattåget uppbtill Bangkok, bodde ett dygn till på Life V innan Aeroflot tog oss på den långa resan hem.