Gråsäl (Halichoerus grypus)

Gråsäl (Halichoerus grypus) är en säl som förekommer i Östersjön och Atlanten. Den tillhör familjen öronlösa sälar. Gråsälen är större än knubbsälen och vikaren, och i motsats till andra sälarter som förekommer vid svenska kusten har den ett konformigt huvud. Gråsälshanen kallas också för ståte.
 

Den fullvuxna sälhanen är mörkgrå med ljusare fläckar. Den fullvuxna sälhonan har mörkgrå fläckar på en silvergrå päls och ungarna (kutarna) är vita. Med sin längd på omkring 250 centimeter och vikt upp till 300 kilo är hanen klart större än honan som är cirka 180 centimeter lång och 150 till 200 kilo tung. Huvudet är konformat med mycket låg panna. Hanen har större nosparti än honan. Vid födelsen är ungen 90 till 110 cm lång och den väger 11 till 20 kg.


Gråsälen föredrar klippiga kuster men i Nord- och Östersjön förekommer den även på sandbankar. Mellan maj och juni ligger gråsälarna vanligen på land och byter päls. När det inte är parningstid vandrar många unga sälar till avlägsna stränder. Men de återvänder som regel. Som föda tar gråsälen främst fisk som ibland kompletteras med bläckfisk och kräftdjur. I sällsynta fall dödar gråsälen ett större bytesdjur som en knubbsäl eller en vanlig tumlare.

Under den tidiga våren kan arten även vila på is som är kopplad till landet. Djuret stannar vanligen nära havsytan när den dyker till 60-100 meters djup och den vistas allmänt fyra till tio minuter under vattenytan. Gråsälen kan dyka ned till 425 meters djup och stanna upp till en timme under vattenytan.