Galapremiär för Stockholm bloOBath

Den 16 januari var det galapremiär för Mikael Håfströms Hollywoodfilm Stockholm Bloodbath.

Anne och Freja söker hämnd på männen som mördade deras familj. I Stockholm de in dras i en politisk maktkamp mellan Sverige och Danmark som slutar i en massavrättning.Blodet sprutar redan innan finalen på Stortorget. Freja och hennes styvsyster Anne ser hela sin familj bli slaktad och drivna av hat drar de mot Stockholm för att hämnas på Kristian och hans män. Och inte minst: den lömske förrädaren Gustav Trolle.

Det börjar dock allvarligt med en snötäckt skog och den stumma Freja på kaninjakt. Snart är hon själv jagad när hon råkar på de legosoldater som är på väg upp mot Stockholm för att göra sig kvitt den uppkäftiga Sten Sture.
En sak är säker: huvuden rullar i Mikael Håfströms film om Stockholms blodbad.
 
Stockholms blodbad var den rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s (som efter blodbadet blev känd som Kristian Tyrann i Sverige) kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet.

Ärkebiskop Gustaf Trolles krav på ekonomisk kompensation för bland annat Stäkets rivning ledde till frågan om den tidigare riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans anhängare hade gjort sig skyldiga till kätteri. Med påstått stöd i kanonisk rätt avrättades uppemot 100 personer de följande dagarna. Bland de avrättade fanns många inom aristokratin som hade givit sitt stöd åt Sturepartiet under de föregående åren.

Eventet arrangerades av Wonderland Event.

Bilder från premiären finns hos Stella Pictures.
 

loading...