Prinsessan Adriennes dop

I fredags var det dags för ytterligare ett kungligt dop. De börjar bli ganska många nu. Det här var det fjärde jag fotat.

Jämfört med förra gången då prins Gabriel döptes i december så var vädret betydligt bättre. Då förfrös jag ena handen medan nu fick man kämpa mot svetten i värmen. Det var 26-27 grader.

Fotopoolen badade naturligtvis i solsken. Som tur var hade jag med mig några flaskor dryck. Var på plats redan vid niotiden. Då jag anlände så var det redan ganska många fotografer där som försökte skaffa sig de bästa positionerna.
 Detta spelade dock inte roll eftersom hovet flyttade om alla i enlighet med den lista som man bestämt i förväg. Jag hade plats i andra raden med tillstånd att ha en mindre stege.

Sedan var det som vanligt ett par timmars väntan och småprat med de som stod bredvid. Det var väldigt mycket mediafolk där, både fotografer och skrivande journalister.
Det var en lång rad uppklädda och glada gäster som passerade in i slottskyrkan.

En av de första var dagens vigselförrättare ärkebiskop Antje Jackelén med maken Hubert Heinz-Dieter Jackelén som också är präst.

De flesta stannade upp framför fotopoolen för att fotas. Som vanligt var de mest angelägna om att stanna visa upp sig och intervjuas politiker.

Liberalernas partiledare Jan Björklund
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson
Statsminister Stefan Löfven

När alla var på plats inne i kyrkan stängdes dörrarna och vi kunde ta en paus. Alla kände av värmen. En av vakterna trillade plötsligt ihop rakt framåt med ansiktet före. Detta trots att han var en av dem som stod i skuggan men med varm uniform och att stå helt stilla blev väl för mycket. Han fick hjälp och efter en stund kvicknade han till och leddes iväg.

Prinsessan Madeleine strålade av lycka och ställde upp för fotografering med familjen, Chris O´Neill, prinsessan Leonore och prins Nicolas. Leonore livade verkligen upp situationen då hon hade svårt för att stå stilla.


Det var exakt på dagen fem år sedan som prinsessan Madeleine och Chris O´Neill gifte sig i Storkyrkan i Stockholm.

Därefter ställde man upp sig med alla gudfäder och gudmödrar. Det var Chris O’Neills systerdotter, Anouska d'Abo, Coralie Charriol Paul,  smyckesdesigner och vän till Chris O’Neill, Nader Panahpour, god vän med Chris O’Neill, som närvarade vid prinsessparets bröllop, Gustav Thott, god vän och make till prinsessan Madeleines väninna Louise ”Lussan” Gottlieb, Charlotte Kreuger Cederlund, en av prinsessan Madeleines bästa vänner och Natalie Werner, också en i prinsessan Madeleines innersta krets.

Därefter kom kungaparet ut och vinkade till allmänheten. Båda log och verkade uppåt. Efter dem kom kronprinsessan Victoria, prins Daniel med prins Oscar. Estelle var inte med eftersom hon blivit sjuk.
På tur sedan var prins Carl Philip, prinsessan Sofia med barnen prins Alexander och prins Gabriel.
 

Försvaret sköt salut. De flesta hoppade till när första skottet avfyrades. Det förvånar mig alltid att barnen är så lugna när det skjuts. Det låter onekligen väldigt högt.

Därefter kom en strid ström av gäster ut ur kyrkan. Man gick runt slottet till andra sidan där man gick in i slottet för en mottagning och senare en privat lunch för de allra närmaste.

Jag packade ihop all utrustning och åkte hem för bildbehandling och distribution till bildbyrån. Det tar sin tid att gå igenom hundratals bilder, plocka ut de bästa beskära och bearbeta dem innan uppladdning. Med paus för en studentmottagning höll jag på till två på natten.

Bilderna finns för köp hos Sjöberg Bildbyrå.

Fler bilder...

Senaste inläggen

Bloggarkiv